Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού Χερτσί Χαλεβί διέταξε χθες Δευτέρα την αναστολή των εξαγωγών από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ, έπειτα από αποτραπείσα προσπάθεια λαθραίας μεταφοράς εκρηκτικών, αναφέρει δελτίου Τύπου των ένοπλων δυνάμεων και του υπουργείου Aμυνας.

«Κιλά εκρηκτικών»

Aνδρες του υπουργείου Αμυνας που ελέγχουν σημεία διέλευσης από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ εντόπισαν «κιλά εκρηκτικών υψηλής ποιότητας κρυμμένα μέσα σε φορτίο ρούχων που μεταφερόταν με τρία φορτηγά» στο Κερέμ Σαλόμ, αναφέρει το κείμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δυτική Οχθη: Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 14 χρονο Παλαιστίνιο

Με την έγκριση του υπουργού Aμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο στρατηγός Χαλεβί διέταξε να διακοπούν «οι παραδόσεις εμπορευμάτων από τη Γάζα στο Ισραήλ, ώστε να μπορέσουν να γίνουν τροποποιήσεις των μέτρων ασφαλείας στο σημείο ελέγχου», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι «Το καθεστώς άμυνας δεν θα επιτρέψει σε τρομοκρατικά στοιχεία να επωφεληθούν από την πολιτική και ανθρωπιστική μεσολάβηση στη Λωρίδα της Γάζας για τις ανάγκες στρατιωτικής ενίσχυσης και τρομοκρατικών ενεργειών».

Το Κερέμ Σαλόμ είναι το μοναδικό σημείο διέλευσης εμπορευμάτων προς και από το Ισραήλ, που επιβάλλει ασφυκτικό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας αφότου κατέλαβε την εξουσία το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το 2007, στον μικροσκοπικό παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα.

«Περαιτέρω αξιολόγηση»

Οι παραδόσεις θα ξαναρχίσουν αφού γίνει «περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασης», κατά το κείμενο. Η Λωρίδα της Γάζας, θύλακας που μαστίζεται από τη φτώχεια και την ανεργία, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, έχει μετατραπεί σε θέατρο επανειλημμένων πολεμικών αναμετρήσεων από το 2008.

ΑΠΕ