Προβληματισμό στις τάξεις του ιατρικού κόσμου προκάλεσε η περίπτωση που αποκάλυψε χθες ο «Φ» και αφορά γυναίκα η οποία νοσηλεύεται με κορωνοϊό σε δημόσιο νοσηλευτήριο της Κύπρου και η οποία ωστόσο εξέφρασε την επιθυμία να μην διασωληνωθεί σε περίπτωση που η κατάστασή της επιδεινωθεί. Όπως μας αναφέρθηκε από αρμόδια πηγή, από πλευράς του ΟΚΥπΥ την περίπτωση της συγκεκριμένης ασθενούς χειρίζονται νομικά πρόσωπα του οργανισμού.

Οι ιατροί που έχουν υπό παρακολούθηση τη συγκεκριμένη γυναίκα καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες έτσι ώστε να αποφευχθεί η όποια επιδείνωση της κατάστασής της, που θα έχει ως αποτέλεσμα να χρειαστεί διασωλήνωση. Μάλιστα τους διακατέχει αγωνία, καθώς δεν θα μπορούν να προβούν σε οποιασδήποτε ιατρική παρέμβαση, εάν η κατάστασή της χειροτερέψει.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι θεράποντες ιατροί που παρακολουθούν την ασθενή, ζήτησαν όπως εξεταστεί και από κυβερνητικό ψυχίατρο, όπως και έγινε. Η ασθενής διαγνώστηκε ότι έχει σώας τας φρένας και έτσι η βούλησή της να μην διασωληνωθεί, σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας της, υπερισχύει τόσο της επιθυμίας συγγενικών της προσώπων ή ακόμη και των ιατρών, οι οποίοι θα αποταθούν στον Γενικό Εισαγγελέα για έκδοση διατάγματος.

Να σημειωθεί πως η ασθενής έτυχε πλήρους ενημέρωσης από τους θεράποντες ιατρούς για την κατάσταση της, όπως επίσης και τον κίνδυνο που θέτει η ίδια για τη ζωή της με την άρνησή της να διασωληνωθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γυναίκα ασθενής με κορωνοϊό αρνείται να διασωληνωθεί

Από τον «Φ» κλήθηκε να τοποθετηθεί ο ιατρός και πρώην πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Βάσος Οικονόμου, ο οποίος σημείωσε πως, με βάση την Κυπριακή Νομοθεσία και των Κώδικα Ιατρικής Επαγγελματικής Δεοντολογίας, ο ασθενής έχει δικαίωμα να επιλέξει την προτεινομένη θεραπεία εάν είναι περισσότερες από μία, ενώ έχει και δικαίωμα να απορρίψει θεραπεία. Εξάλλου, ακόμη και αν η κατάσταση της υγείας του ασθενούς εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και για θάνατο, έχει δικαίωμα (νοουμένου ότι έχει σώας τας φρένας) να μην λάβει οποιαδήποτε θεραπεία.

Ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι οι ιατροί είναι υποχρεωμένοι με βάση τη δεοντολογία, την επαγγελματική τους κατάρτιση και του ήθους τους να πιέσουν με κάθε νόμιμο μέσο τον ασθενή περί της ανάγκης να γίνει αυτή η επέμβαση ή θεραπεία. «Δικαιούνται να ασκήσουν νόμιμη λογική πίεση, όχι απειλές και οτιδήποτε άλλο όπως είχαμε στο παρελθόν, όπου υπήρξαν και καταγγελίες. Αποτελεί παράπτωμα του ιατρού να υπερβεί τον ρόλο του και να πιέσει τον ασθενή να κάνει εκείνο που θέλει ο ιατρός, ασχέτως εάν έχει δίκιο και εάν είναι λογικό εκείνο που στηρίξει ο ιατρός».

Μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως σε περίπτωση που ο ασθενής δεν είναι σε θέση να αποφασίσει, τότε οι ιατροί είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν την απόφαση των συγγενών και να μην προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια. 

Τέλος, ανέφερε πως οι ιατροί έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν και να προσφύγουν στο Δικαστήριο και να αιτηθούν δικαστικό διάταγμα, παρακάμπτοντας την επιθυμία του ασθενή και των συγγενών.