Είναι μόλις εννέα χρονών και έκανε ένα παιδικό όνειρο πραγματικότητα! Έγραψε, εικονογράφησε και εξέδωσε ένα υπέροχο παιδικό παραμύθι αφιερωμένο στα αγαπημένα της τετράποδα! Τα άλογα! Τους έδωσε τα πιο όμορφα ονόματα. Μάλιστα την πρωταγωνίστρια την ονόμασε Χρυσαφένια και στην ιστορία της άπλωσε μπόλικη χρυσόσκονη και μας εξήγησε πως η ζωή της δεν είναι καθόλου ευχάριστη, αφού τα υπόλοιπα άλογα με τα οποία καλείται να ζήσει, δεν την αποδέχονται εξαιτίας της διαφορετικότητάς της. 

Ο λόγος για την 9χρονη Αντώνια Νέμιτσας από τη Λεμεσό, συγγραφέα του παραμυθιού «Το Χρυσό Άλογο». Τη συνάντησα στο σπίτι της. Κι αφού με καλωσόρισε η μητέρα της στο σπίτι τους, η ίδια κατέβηκε στο σαλόνι γεμάτη άγχος για την επικείμενη συνέντευξή μας! Στην αρχή με κοίταγε διστακτικά με την άκρη του ματιού της. Ίσως να σκεφτόταν τι ήθελε να μου πει! Μου σύστησε και τη δίδυμη αδερφή της την Ιωάννα, με την οποία όπως μου εξήγησε είναι εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες και έχουν διαφορετικές συνήθειες, αλλά συμμερίζονται πολλές απόψεις και ανησυχίες! «Από δω η αδερφή μου η Ιωάννα, δεν έφτιαξε βιβλίο αλλά είναι πολύ καλή στη ρυθμική γυμναστική και στο χορό». Αυτό που σίγουρα έχουν κοινό η δυο τους είναι η αγάπη για την ανάγνωση των βιβλίων.  

Όταν αρχίσαμε να συζητούμε για το βιβλίο της, τα μάτια της έλαμψαν και το πρόσωπό της φωτίστηκε! Μου διηγήθηκε όλη την ιστορία και μου περιέγραψε όλη τη διαδικασία της σύλληψης της ιδέας, ενώ με συνεπήρε μαζί της στο ταξίδι της διαδικασίας συγγραφής και εικονογράφησης του βιβλίου της! Μάλιστα φέρνει να μου δείξει έναν ολόκληρο φάκελο και απλώνει μπροστά μου τα προσχέδια της εικονογράφησης του βιβλίου και μου εξηγεί τη διαδικασία! 

  

Ανοίγει το βιβλίο και μου δείχνει μία-μία τις εικόνες και μου περιγράφει την ιστορία, συστήνοντάς μου τους χαρακτήρες οι οποίοι έχουν πολύ παράξενα ονόματα. Εμπνεύστηκε για να τους ονομάσει, μέσα από τα βιβλία ή τις ταινίες που αγαπά. Η Γκλίβερ ας πούμε, θυμίζει λίγο τα ταξίδια του Γκιούλιβερ και ο Όλιγουερ θυμίζει λίγο τον γνωστό σε όλους μας… Όλιβερ Τουίστ!  

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της η Αντώνια γράφει: 

«Σ’ ένα λόφο ζει ένα κοπάδι από άλογα και μεταξύ τους ζει, επίσης, ένα Χρυσό άλογο, η Χρυσαφένια. Η ζωή της δεν είναι καθόλου ευχάριστη εκεί, αφού τα άλογα δεν την αποδέχονται λόγω της διαφορετικότητάς της. Μια μέρα αποφασίζει να φύγει από το λόφο με τρεις φίλες της. Έτσι αρχίζουν οι περιπέτειές της που θα την οδηγήσουν στην αλήθεια! Ότι δηλαδή δεν είναι διαφορετική, είναι μοναδική και κρύβει πολλές δυνάμεις!» 

  Οι ζωγραφιές με τα άλογα

Όταν ήταν 6 ετών, άρχισε να ζωγραφίζει και γρήγορα η αγάπη της για τα άλογα την οδήγησε στο να τα φαντάζεται και να τα ζωγραφίζει με διάφορα χρώματα, πραγματικά και εξωπραγματικά. Έπαιρνε τετράδια με όμορφες σελίδες χρωματιστές, δημιουργούσε πάνω τους και τα έβαζε όλα μαζί να μοιάζουν με βιβλίο. Η πρώτη της δημιουργία ήταν η «Χρυσή Ζέβρα» αλλά… δεν μπορούσε να ζωγραφίζει μόνο ζέβρες, χρυσές! 

Έτσι άρχισε να εξελίσσει την αγάπη της για τα άλογα. Ζωγράφιζε χρυσά άλογα όπως της άρεσε, εμπνεύστηκε από τις ζωγραφιές της και φανταζόταν να φτιάξει ένα βιβλίο που θα το ονόμαζε «Το Χρυσό Άλογο». Έτσι και έγινε! Μαζί με τη μαμά της στα επτά της χρόνια, πήραν την απόφαση να το εκδώσουν και την εικονογράφηση να την αναλάβει η ίδια η… συγγραφέας!  

  Το ταξίδι της συγγραφής και της εικονογράφησης 

«Το έγραφα σε ένα τετράδιο και η μαμά το πληκτρολογούσε στον υπολογιστή». Κράτησε δυο χρόνια αυτό το ταξίδι της δημιουργίας, με την Αντώνια να γράφει πυρετωδώς για να τελειώσει το βιβλίο της και να φτιάξει τις εικόνες του. Κάποιες στιγμές ήθελε… ειδικές συνθήκες για να γράψει. Στο αγαπημένο της καφέ με τη μαμά της τα πρωινά της Κυριακής! Στην πορεία γνώρισε και την κ. Ρέα Ιωαννίδου, εκπαιδευτικό και παραγωγό, η οποία στάθηκε δίπλα της και την ενθάρρυνε με σχόλια και παρατηρήσεις για να γράψει το πρώτο της βιβλίο και να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Έτσι, δεν θα μπορούσε παρά να της αφιερώσει το βιβλίο όπως και στη μαμά της. Μέσα από το παραμύθι της, θέλησε να περάσει μηνύματα αποδοχής, αγάπης, πραγματικής φιλίας αλλά πόσο σπουδαίο είναι να αντιληφθούμε πως είμαστε μοναδικοί! Το χάρισε και στη δασκάλα της αλλά και στη διευθύντρια του σχολείου της και τους άρεσε πολύ. Το έδωσε και σε μιαν από τις αγαπημένες της δασκάλες! Τη ρωτώ: Γιατί είναι μια από τις αγαπημένες σου δασκάλες; «Μάθαμε πολλά από αυτήν! Για τη διαφορετικότητα, για τα δικαιώματα του παιδιού. Μάθαμε πως κάθε παιδί έχει δικαίωμα για φαγητό, στέγη, οικογένεια. Μας μίλησε για παιδιά από άλλες χώρες, για τα θέματα αναπηρίας. Για τα δικαιώματα των ζώων. Μάλιστα φρόντισε να πάμε και επίσκεψη σε καταφύγιο ζώων και μου άρεσε πολύ»! 

H ιστορία μέσα από τα μάτια της Αντώνιας

Η Χρυσαφένια, η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, ένα χρυσό άλογο, ζούσε σ’ ένα λόφο. Εξαιτίας του χρυσού της χρώματος, ήταν διαφορετική από τα άλλα άλογα και γι’ αυτό δεν τη συμπαθούσαν ιδιαίτερα. Μάλιστα, ούτε η Γκλίβερ, η αρχηγός του λόφου συμπαθούσε τη Χρυσαφένια. Στην πραγματικότητα, η Γκλίβερ ήταν η Μολβένα, ένα πολύ κακό άλογο το οποίο απαγόρευσε στα υπόλοιπα άλογα να φεύγουν από τον λόφο και θα φρόντιζε η ίδια για την τροφοδοσία τους. Η Χρυσαφένια, μη αντέχοντας πια την κατάσταση στον λόφο με τα άλλα άλογα να την κοροϊδεύουν για τη διαφορετικότητά της, παίρνει τις τρεις φίλες της και φεύγει, για να ανακαλύψει μέσα από τις περιπέτειες που ζουν, ότι δεν είναι διαφορετική! Είναι μοναδική και κρύβει μέσα τις πολλές δυνάμεις. Μάλιστα, όταν χρειάστηκε να επιστρέψουν στον λόφο, που στην πραγματικότητα ήταν ηφαίστειο το οποίο είχε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει η Μολβένα, οι μαγικές ιδιότητες της Χρυσαφένιας, της δίνουν τη δυνατότητα ν’ αποκτήσει κέρατο σαν μονόκερος, φτερά και να φτάσει μέχρι εκεί και να σώσει τα υπόλοιπα άλογα! Η αγαπημένη της σελίδα στο βιβλίο είναι μία από τις τελευταίες, εκεί που η Χρυσαφένια σώζει τα άλογα από τον λόφο! 

Μοναδική η εμπειρία της παρουσίασης του βιβλίου 

Το «Χρυσό Άλογο» η Αντώνια είχε την ευκαιρία να το παρουσιάσει τον περασμένο Νοέμβριο στον Πολυχώρο Ροές με τη συμβολή της κ. Ρέας Ιωαννίδου και της πρώην βουλευτή Αντιγόνης Παπαδοπούλου, οι οποίες μίλησαν για το βιβλίο της! Για την 9χρονη Αντώνια, ήταν μια ιδιαίτερα μοναδική εμπειρία να παρουσιάσει το βιβλίο της! Της άρεσε που έγινε μια ολόκληρη εκδήλωση για το δημιούργημά της! Το διασκέδασε, υποδέχθηκαν μαζί με την αδερφή της τον κόσμο που ήρθε, του έβαλαν αντισηπτικό, η ίδια υπέγραψε, όπως κάνουν και οι άλλοι συνάδελφοί της συγγραφείς, τα βιβλία της, έβγαλε φωτογραφίες και έφαγε πολύ νόστιμα μπισκοτάκια! Θα το ξανάκανε σίγουρα και αναμένει τις επόμενες παρουσιάσεις του βιβλίου της, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας, σε άλλες πόλεις! 

Το δεύτερο βιβλίο είναι ήδη στα σκαριά

Η μικρή Αντώνια, ήδη γράφει το δεύτερο βιβλίο της και βρίσκεται στη μέση. Επειδή μεγαλώνει, θέλει να είναι και πιο μεγάλο σε έκταση το βιβλίο της. Η ιστορία και πάλι έχει να κάνει με άλογα, ιστορίες και περιπέτειες ανθρώπων που ιππεύουν. Είναι ωραίο να γράφεις. Να δίνεις τα δικά σου μηνύματα στους άλλους. «Το Χρυσό Άλογο» δίνει πολλά μηνύματα, για το bullying, για την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Η ίδια προσπαθεί να ενθαρρύνει κι άλλα παιδιά στην ηλικία της να διαβάζουν βιβλία. Τα αγαπά πολύ και θεωρεί πως βοηθούν πολύ στην ανάπτυξη των παιδιών. Με τις φίλες της μοιράζεται ιδέες για βιβλία και έτσι μ’ αυτό τον τρόπο προσπαθεί να τις παροτρύνει!  

Είναι πάρα πολύ ευτυχής για τη στήριξη που είχε από την μαμά της και την κ. Ρέα, τη μέντορά της, που της έδωσαν θάρρος να εξελίξει το ταλέντο της και να κάνει το όνειρό της ένα βιβλίο που σήμερα κρατάμε στα χέρια μας και με τη σειρά της θέλει να πει και σε άλλους γονείς πως πρέπει να ενθαρρύνουν και να βοηθούν τα παιδιά τους να αναπτύσσουν τα ταλέντα τους, όποια κι αν είναι αυτά, και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.