Σε καταγγελία στην Αστυνομία θα προχωρήσει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων, από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) στην υπόθεση απόσπασης της πρώην αθλήτριας, Άντρης Σιάλου, στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ).

Η καταγγελία θα γίνει μετά από υποδείξεις στον Γενικό Ελεγκτή από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρία Κουλία. Η Επιτροπή εξέτασε χθες την ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την ΚΟΕ, στην οποία καταγράφονται, μεταξύ άλλων, γεγονότα παραποίησης εγγράφων από τον ΚΟΑ ώστε να δικαιολογήσει την απόσπαση της πρώην αθλήτριας στην ΚΟΕ και μάλιστα με αναβάθμιση της μισθοδοσίας της στην κλίμακα Α8 από την κλίμακα Ε5. 

Στην καταγγελία του ο Γενικός Ελεγκτής θα καταθέσει εκτός από την Έκθεση του αλληλογραφία μεταξύ ΚΟΕ και ΚΟΑ που αναφέρονται στην παραποίηση του σχετικού εγγράφου. Στη χθεσινή συνεδρία έγινε ειδική αναφορά στην απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου (ΕΣ) της ΚΟΕ που λήφθηκε στις 14/1/2019, όπου εγκρίθηκε η απόσπαση της πρώην αθλήτριας, Άντρης Σιάλου, από τον Γυμναστικό Σύλλογο «Ευαγόρας» Αμμοχώστου στην ΚΟΕ, νοουμένου ότι θα καθορίζονταν επακριβώς τα καθήκοντα και το ωράριο εργασίας της. Η αντιμισθία της καταβάλλεται από τον ΚΟΑ, μέσω του Γυμναστικού Συλλόγου. Σημειώνεται ότι με έγκριση του Δ.Σ. του ΚΟΑ, από την κλίμακα Ε5 εντάχθηκε στην Α8 (λόγω προσκόμισης πτυχίου).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓΕ: Καίει τον ΚΟΑ για παράτυπη προαγωγή πρώην αθλήτριας

Ο πρόεδρος του ΕΣ, Γεώργιος Χρυσοστόμου, ενημέρωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι, ο τρόπος απόσπασης της πρώην αθλήτριας δεν ήταν ορθός και ότι η εν λόγω πρόσληψη έγινε σε μια θέση η οποία δεν υπήρχε στο υφιστάμενο οργανόγραμμα της ΚΟΕ και πρώτα έπρεπε να δημιουργηθεί η θέση, βάσει αναγκαιότητας και μετά η όποια πρόσληψη/ απόσπαση. Ενημέρωσε, επίσης, ότι η ΚΟΕ είχε ήδη προσλάβει άτομο, που θα μπορούσε ή έπρεπε να αναλάβει τα καθήκοντα που θα αναθέτονταν στην πρώην αθλήτρια. Σημείωσε, επίσης, ότι δεν βρέθηκε σχετική αλληλογραφία της ΚΟΕ προς τον ΚΟΑ, με αίτημα για την απόσπαση της πρώην αθλήτριας και ότι η διαδικασία έγινε εν τάχει. Επιπρόσθετα, ενημέρωσε ότι δεν φαίνεται να έχουν γίνει οι νενομισμένες διαδικασίες έγκρισης από το ΕΣ στην ώρα τους, αλλά και χωρίς να οριστούν συγκεκριμένα καθήκοντα και πρόσθεσε ότι θα ληφθούν οι όποιες διορθωτικές αποφάσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΣ κατέθεσε στη Βουλή, τη σχετική επιστολή της ΚΟΕ προς τον ΚΟΑ, ημερ. 28/6/2021, την οποία κοινοποίησε προηγουμένως στην Ελεγκτική Υπηρεσία στο πλαίσιο διερεύνησης του θέματος. 

Στην επιστολή προς τον πρόεδρο του ΚΟΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, η ΚΟΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν υπήρξε ποτέ ανάγκη στην ΚΟΕ για λειτουργό υψηλής επίδοσης. Υπάρχουν δύο επιστολές της ΚΟΕ προς τον ΓΣΕ (χωρίς ενημέρωση/ απόφαση του ΕΣ της ΚΟΕ): Η πρώτη με ημερ. 3/1/2019 και η δεύτερη με ημερ. 4/1/2019 με διαφορετικό περιεχόμενο. Στα αρχεία του ΚΟΑ υπάρχει μόνο η δεύτερη επιστολή, ημερ. 4/1/2019, της οποίας η ημερομηνία φαίνεται να παραποιήθηκε, ώστε να φαίνεται ότι είναι 3/1/2019, ώστε να συμπίπτει με την ημερομηνία που λήφθηκε η απόφαση για απόσπαση, και σημειώθηκε από τον ΚΟΑ ως παραληφθείσα στις 3/1/2019 τη στιγμή που στην ΚΟΕ είναι σημειωμένη ως αποσταλείσα στις 4/1/2019.

Η εισήγηση στην επιστολή του προέδρου του ΓΣΕ προς τον πρόεδρο της ΚΟΕ (με κοινοποίηση πρόεδρο ΚΟΑ) για έγκριση της απόσπασης και για αύξηση της αντιμισθίας της κας Σιάλου σε Α8, λόγω αυξημένων αρμοδιοτήτων (η οποία φαίνεται να εισακούστηκε από το Δ.Σ. του ΚΟΑ), φαίνεται ότι βασίστηκε στην πρώτη επιστολή της ΚΟΕ προς το ΓΣΕ, ημερ. 3/1/2019, στην οποία αναφερόταν ότι, κατόπιν συνεννόησης μεταξύ ΚΟΑ και ΚΟΕ, ο τομέας Σχεδιασμού Υψηλής Επίδοσης Ολυμπιακών Αθλημάτων, πιθανόν, να αναλαμβάνετο από την ΚΟΕ και, ως εκ τούτου, ενδείκνυτο η απόσπαση της κας Σιάλου στην ΚΟΕ. Αντίθετα, στη δεύτερη επιστολή, ημερ. 4/1/2019, η αναφορά σε πιθανή ανάληψη από την ΚΟΕ του τομέα Σχεδιασμού Υψηλής Επίδοσης Ολυμπιακών Αθλημάτων αφαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε από αναφορά σε συμμετοχή της ΚΟΕ στον Σχεδιασμό Υψηλής Επίδοσης, όπως δηλαδή συνέβαινε πάντοτε. Ο πρόεδρος του ΓΣΕ όφειλε, μετά τη λήψη δεύτερης επιστολής από την ΚΟΕ, να διαφοροποιήσει τη θέση του με νέα επιστολή.

Σημειώνεται ότι η Άντρη Σιάλου ήταν μέλος του Δ.Σ. του ΚΟΑ την περίοδο που είχε εγκριθεί η απόσπασή της και η αναβάθμιση της μισθοδοσίας της».

Μιχαηλίδης: Δεν έχω να κρύψω τίποτα

Ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, αφού διευκρίνισε ότι το νέο συμβούλιο ανέλαβε καθήκοντα στις 23/1/2019, μετά τη λήψη απόφασης του προηγούμενου Δ.Σ., εξήγησε ότι μετά τον τερματισμό της απόσπασης από την ΚΟΕ, δόθηκαν αυξημένα καθήκοντα και τώρα η πρώην αθλήτρια βρίσκεται σε απόσπαση στην ομοσπονδία ΚΟΕΑΣ (Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου) στην κλίμακα Α8. Ξεκαθάρισε πως δεν έχει να κρύψει κάτι ή να φοβηθεί από οποιαδήποτε έρευνα. Όπως είπε, εναπόκειται στην Ελεγκτική Υπηρεσία και πιθανόν στην Αστυνομία, αν αυτή εμπλακεί, για να κάνουν την έρευνα τους και να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. 

Στήριξη από ΔΗΣΥ, πυρά από ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ

Η βουλευτής ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, αναφερόμενη στην απόσπαση πρώην αθλήτριας, σημείωσε ότι η δράση της ήταν επωφελής για τον οργανισμό αφού η ίδια έτρεξε το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή στο δρόμο για το Τόκιο 2020» το οποίο επέφερε περίπου €550.000 με αποτέλεσμα να στηριχθούν Κύπριοι αθλητές. «Νομίζω ότι είναι ντροπή να ασχολούμαστε με αυτό το πρόσωπο το οποίο έχει προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον αθλητισμό», πρόσθεσε. 

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι δεν νοείται πρώην αθλήτρια, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ, λίγο πριν την λήξη της θητείας του Συμβουλίου, να επωφελείται σημαντικής μισθολογικής αναβάθμισης, από την Ε5 στην Α8, με απόφαση του Συμβουλίου του οποίου ήταν μέλος. Τόνισε, «όπως φαίνεται αυτή ήταν η ανταμοιβή της συγκεκριμένης πρώην αθλήτριας για την προσφορά της στο κυβερνών κόμμα, του οποίου υπήρξε υποψήφια βουλευτής και δραστήριο μέλος».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, ανέφερε ότι το βόλεμα των Συναγερμικών επεκτείνεται και στον αθλητισμό. Σημειώνουμε, είπε, ότι για ακόμα μια φορά γίναμε μάρτυρες μιας προνομιακής εργοδότησης και γενικότερης μεταχείρισης ενός προσώπου, πρώην αθλήτριας, η οποία έχει διαχρονική σύνδεση με τον ΔΗΣΥ.