Ρώσοι ειρηνευτές στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν έχουν συγκεντρώσει αφού τους απομάκρυναν περίπου 5.000 κατοίκους του Καραμπάχ από επικίνδυνες περιοχές, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 200 άνθρωποι ενώ πάνω από 400 έχουν τραυματιστεί.

Χθες το μεσημέρι οι Αρμένιοι του αποσχισθέντα αζέρικου θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν τα όπλα στο πλαίσιο εκεχειρίας και θα διαπραγματευτούν ήδη από σήμερα την επανένταξη της διαφιλονικούμενης αυτής περιοχής στο Αζερμπαϊτζάν, κατόπιν συμφωνίας που επετεύχθη με τη μεσολάβηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων.

Οι πρώτες συνομιλίες που αφορούν «την επανένταξη» του εδάφους στο Αζερμπαϊτζάν θα διεξαχθούν σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου, στην πόλη Γεβλάκ του Αζερμπαϊτζάν.

Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσαν την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας ήδη από σήμερα στην αυτονομιστική περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ και την διεξαγωγή των πρώτων συνομιλιών αύριο για την επανένταξη αυτού του διαφιλονικούμενου θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν.

Χιλιάδες οι εκτοπισμένοι
Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ λόγω των συγκρούσεων.

Οι άνθρωποι αυτοί «δεν διαθέτουν αρκετά τρόφιμα, ούτε φάρμακα ή βασικά είδη για την προσωπική υγιεινή τους», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «καταστροφή».

Οι αυτονομιστές που διοικούν την αυτοαποκαλούμενη «Δημοκρατία του Αρτσάχ» (σ.σ. η ονομασία με την οποία αποκαλούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ οι αυτονομιστές) κάλεσαν τους 120.000 κατοίκους της περιοχής να μην σπεύσουν στο αεροδρόμιο του Στεπανακέρτ, της πρωτεύουσας του θύλακα.

«Καλούμε για ακόμη μια φορά τους κατοίκους του Στεπανακέρτ να μην πανικοβληθούν και να μην σπεύσουν στο αεροδρόμιο για να εγκαταλείψουν την περιοχή», ανέφεραν οι αυτονομιστές.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Εικόνες από το Καραμπάχ έδειχναν χιλιάδες ανθρώπους στο αεροδρόμιο, ορισμένοι είχαν μαζί τους μικρά παιδιά.

philenews / in.gr