«Όταν υπάρχει κάτι επίσημα θα ενημερώσουμε» ήταν η απάντηση χθες του διευθύνοντα συμβούλου της EuroAsia Interconnector Νάσου Κτωρίδη, όταν τον ρωτήσαμε αν είναι αληθές ότι αποδέχθηκε την πρόταση του Έλληνα Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για μεταβίβαση στον Διαχειριστή της διαχείρισης (ελέγχου) του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης.

Η απάντηση του κ. Κτωρίδη προφανώς και δεν αποτελεί διάψευση των πληροφοριών που δημοσίευσαν χθες ο Φιλελεύθερος αλλά και ιστοσελίδες στην Ελλάδα. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες επιμένουν ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής -μέχρι χθες τουλάχιστο- συμφωνία μεταξύ της EuroAsia και του ΑΔΜΗΕ, για να αναλάβει ο Έλληνας Διαχειριστής Μεταφοράς την ευθύνη για την προώθηση του έργου, ενδεχομένως μέσω και εισόδου του με μεγάλο ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της κυπριακής εταιρείας.

Πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν χθες στο Philenews, από πηγές με καλή γνώση των όσων προωθούνται, αναφέρουν ότι οι συζητήσεις μεταξύ της ιδιωτικής εταιρείας EuroAsia Interconnector και του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα) δεν επικεντρώνονται πλέον μόνο στην οριστικοποίηση συμφωνίας για συμμετοχή του Διαχειριστή στο μετοχικό κεφάλαιο της  εταιρείας (προηγήθηκε υπογραφή Letter of Intent), αλλά έχουν περάσει σε επόμενο στάδιο, ακόμα πιο σημαντικό.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει ζητήσει επίσημα τη μεταφορά της ευθύνης υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης από τη EuroAsia στον ίδιο. Προς τον σκοπό αυτό έχει σταλεί επιστολή με το συγκεκριμένο αίτημα-πρόταση στην εκτελεστική διεύθυνση της κυπριακής εταιρείας και αναμένεται σύντομα να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις.

Ο ρόλος της Κομισιόν

Πληροφορίες μας από άλλες πηγές αναφέρουν ότι για τη διεκδίκηση της ευθύνης υλοποίησης της διασύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ είναι ενήμερη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις, καθώς η ΕΕ ενέκρινε χορηγία 657 εκατ. ευρώ για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου και δεν θέλει να ανατραπούν οι σχεδιασμοί από ενδεχόμενη αδυναμία της EuroAsia να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση του έργου, που υπολογίζεται σήμερα να κοστίσει 2 δισ. Τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στο έργο θεωρούσε εξ αρχής απαραίτητη η Κομισιόν, λόγω της μεγάλης τεχνογνωσίας του Έλληνα Διαχειριστή.

Πληροφορούμαστε μάλιστα ότι μόλις πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές στη EuroAsia ότι η διαφαινόμενη αδυναμία της να εξασφαλίσει έγκαιρα τη χρηματοδότηση του έργου απειλεί να οδηγήσει σε ναυάγιο το έργο της διασύνδεσης της Κύπρου με την Κρήτη και κατ’ επέκταση το ευρωπαϊκό δίκτυο. Φέρεται, δε, η ΕΕ να ενημέρωσε τον ιδιωτικό φορέα υλοποίησης ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά πλέον ενδεχόμενη ανάγκη για αλλαγή στη διαχείριση του έργου, για να μην χαθούν τα 657 εκατ. της ευρωπαϊκής χορηγίας.

Από πλευράς της κυπριακής Κυβέρνησης δεν υπήρξε χθες επίσημο σχόλιο στα δημοσιεύματα. Η Κυβέρνηση αναμένει, τέλη Οκτωβρίου, τα προκαταρκτικά πορίσματα της μελέτης βιωσιμότητας της διασύνδεσης, την οποία ανέθεσε σε ξένο οίκο.

Για τον ΑΔΜΗΕ είναι κρίσιμης σημασίας η παροχή από την Κυπριακή Δημοκρατία κρατικών εγγυήσεων για την εξασφάλιση δανείου 580 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όμως, η παραχώρηση εγγυήσεων για τόσο μεγάλο δάνειο δεν είναι στις προτεραιότητες της κυπριακής Κυβέρνησης.