Από τις 29 Ιουλίου 2020, που λήφθηκε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μετακίνηση των ασφαλτικών από την περιοχή Ιδαλίου-Τσερίου μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών, πέρασε ήδη ενάμιση χρόνος χωρίς να υλοποιηθεί. Και ό,τι δεν κατάφεραν να κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες μέσα στο διάστημα αυτό, καλούνται να το κάνουν άμεσα με διαδικασίες-εξπρές ώστε να παραχωρηθούν οι σχετικές εγκρίσεις και την 1η Μαρτίου 2022 να αρχίσει η έναρξη της μετακίνησης του ασφαλτικού στο Μιτσερό. Ακολούθως μέσα σε άλλους τρεις μήνες αναμένουν να κατατεθούν όλες οι σχετικές μελέτες, να αδειοδοτηθούν και να αρχίσει η μετακίνηση των μονάδων ασφαλτικού σκυροδέματος στην περιοχή Καλαβασού. 

Τα χρονοδιαγράμματα τέθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη με τους υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας και υπηρεσιακούς παράγοντες, με θέμα τη μετακίνηση των εργοστασίων από τις περιοχές των Δήμων Ιδαλίου-Τσερίου, αποφασίστηκε όπως εντός τριμήνου ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης και μετακίνησής τους.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος ανέφερε ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για τη μέχρι σήμερα πρόοδο των διαδικασιών για οριστική μετακίνηση των εργοστασίων παραγωγής ασφάλτου από τις εν λόγω περιοχές. «Από την όλη ενημέρωση, τόσο από τις περιβαλλοντικές μελέτες όσο και από τις διαβουλεύσεις με τους εμπλεκομένους, διαφάνηκε ότι εντός τριμήνου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης και μετακίνησης των υπό αναφορά εργοστασίων», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να υλοποιήσει την απόφαση μετακίνησης των εργοστασίων, αλλά και την αυστηρή τήρηση των όρων και προαπαιτουμένων με βάση τις περιβαλλοντικές μελέτες, ώστε να διασφαλιστεί η χωρίς οχληρία λειτουργία των εργοστασίων στις περιοχές που θα μετακινηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση της μονάδας παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος της εταιρείας Prometheas Asphalt Ltd από το Τσέρι στο Μιτσερό σημειώνεται ότι μετά την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών μελετών, η Περιβαλλοντική Αρχή έχει εκδώσει θετική γνωμοδότηση. Και ενώ εκκρεμούσε η έκδοση πολεοδομικής άδειας, μετά από εισήγηση ομάδας ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Τμήμα Περιβάλλοντος ζήτησε από ανεξάρτητο μελετητή τη διαφοροποίηση της μελέτης διασποράς των οσμών, στη βάση μετεωρολογικών δεδομένων ανά έτος για πέντε χρόνια. Η εν λόγω μελέτη μετά την ολοκλήρωσή της συζητήθηκε μεταξύ της ομάδας των ακαδημαϊκών και του ανεξάρτητου μελετητή.

Στη συνεδρία διαπιστώθηκε ότι, η μετεγκατάσταση του ασφαλτικού στο Μιτσερό θα έχει αμελητέα επίπτωση στο περιβάλλον. Η ομάδα ακαδημαϊκών εξέφρασε επιφυλάξεις, σε σχέση με τη βεβαρημένη κατάσταση της περιοχής. Παρόλα αυτά το υπουργείο Γεωργίας θεωρεί ότι η μετεγκατάσταση μπορεί να υλοποιηθεί και ζητήθηκε από την ομάδα ακαδημαϊκών, να συνδράμουν σε σχέση με τους όρους λειτουργίας και της παρακολούθησης λειτουργίας της μονάδας. 

Επιπρόσθετα, αναμένεται να σταλούν άμεσα εισηγήσεις για προσθήκες όρων στη γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής Αρχής, καθώς και αναθεωρημένο προσχέδιο όρων για εξασφάλιση Άδειας Εκπομπής Αέριων Αποβλήτων, που να λαμβάνουν υπόψη τις εισηγήσεις τους. Στο παρόν στάδιο, η Περιβαλλοντική Αρχή αναμένει τις θέσεις των πανεπιστημιακών και ακολούθως θα ολοκληρωθεί η εξέταση της αίτησης για πολεοδομική άδεια.

Φεβρουάριο η συζήτηση για ασφαλτικά στην Καλαβασό

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η διαδικασία για τη μετακίνηση των μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος των εταιρειών Prometheas Asphalt Ltd, Cyfield Asphalt Ltd και Iacovou Asphalt Ltd στην Καλαβασό. Οι τρεις εταιρείες αναμένεται να υποβάλουν πολύ σύντομα ολοκληρωμένες μελέτες εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον, όπου θα περιλαμβάνονται και μελέτες διασποράς των ρύπων και οσμών σε ετήσια βάση για πέντε έτη, με βάση τις εισηγήσεις της ομάδας ακαδημαϊκών. Οι μελέτες θα είναι για τις τρεις μονάδες ξεχωριστά, όσο και συσσωρευτικά. Αναμένεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου το Τμήμα Περιβάλλοντος να πραγματοποιήσει δημόσια παρουσίαση για το θέμα. Ακολούθως θα συνέλθει η Επιτροπή Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, εντός Φεβρουαρίου 2022, για να αξιολογήσει όλες τις μελέτες. Στόχος, τέλος Απριλίου να εκδοθούν οι πολεοδομικές άδειες και να αρχίσει η μετακίνηση την 1η Μαΐου 2022.

Διαδήλωσαν για «αέρα καθαρό και όχι τοξικό» 

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες έξω από το Προεδρικό Μέγαρο οι κάτοικοι της ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δάλι, αφού ανεφάρμοστη παραμένει η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μετακίνηση του εργοστασίου ασφάλτου από την περιοχή, ενώ τα προβλήματα υγείας και η οχληρία, όπως δηλώνουν, εντείνονται. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 10:30, την ώρα που εντός του Προεδρικού πραγματοποιείτο η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με σκοπό την αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης της απόφασης για μετακίνηση των εργοστασίων παραγωγής ασφάλτου.

Οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τη διαιώνιση του προβλήματος, που επηρεάζει δραματικά την καθημερινότητα και την υγεία τους. Με σύνθημα για «αέρα καθαρό και όχι τοξικό» οι κάτοικοι δήλωσαν ότι κάθε μέρα που περνά, διακυβεύεται η υγεία όλων. «Υπάρχουν παιδιά που χρειάζεται να παίρνουν κορτιζόνη για να πάνε σχολείο, καθώς η λειτουργία του εργοστασίου τις πρωινές ώρες επιδεινώνει το άσθμα τους, και τελικά η κορτιζόνη τούς προκαλεί άλλα προβλήματα υγείας», είπε η Κρίστη Ζευκή, μία εκ των διαμαρτυρόμενων κατοίκων, στο ΚΥΠΕ και συμπλήρωσε ότι λόγω της πνιγηρής ατμόσφαιρας «σήμερα το πρωί δεν μπορούσαμε να βγούμε από τα σπίτια μας».

Με τη διαιώνιση της παρουσίας του εργοστασίου ασφάλτου στην περιοχή, όπως εξήγησαν οι κάτοικοι, άτομα κάθε ηλικίας αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ανησυχούν ότι και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας οφείλονται στις επιπτώσεις της στην ποιότητα του αέρα.