Τηρώντας τα πρωτόκολλα Ασφάλειας και Υγείας για προστασία από τον κορωνοϊό, ρίχνονται από σήμερα στη μάχη των εξετάσεων του δευτέρου τετραμήνου, χιλιάδες μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. 

Οι εξετάσεις, οι οποίες σηματοδοτούν ουσιαστικά το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς για τους μεγαλύτερους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, ολοκληρώνονται την Παρασκευή 27 Μαΐου, με τους τελειόφοιτους όμως να μην ξεμπερδεύουν ακόμα, καθώς μεγάλος αριθμός τους θα συμμετάσχει και στις Παγκύπριες Εξετάσεις που αρχίζουν στις 10 Ιουνίου, με στόχο τη διεκδίκηση μίας θέσης στα δημόσια πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας.

Αναφορικά με την εξεταστική διαδικασία του δευτέρου τετραμήνου, η οποία ανοίγει αυλαία σήμερα, πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι είναι έτοιμο καθώς έγιναν χωρίς προβλήματα όλα όσα έπρεπε να γίνουν, τόσο στο ζήτημα της θεματοθέτησης, όσο και γενικότερα στα διαδικαστικά ζητήματα, με συντονισμό όσων εμπλέκονται στο εγχείρημα των εξετάσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πέραν όμως από τα θέματα που αφορούν όλους τους μαθητές αναφορικά με τις εξετάσεις του δευτέρου τετραμήνου, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε και σε ξεχωριστή ρύθμιση αναφορικά με τους μαθητές, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων θα είναι θετικοί στον κορωνοϊό αλλά και με τους μαθητές που θα είναι επαφές κρουσμάτων.

Αφήνοντας στην άκρη το σύστημα που εφάρμοσε το πρώτο τετράμηνο με εξετάσεις δεύτερης και τρίτης σειράς και για παιδιά με COVID, τώρα το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στη λειτουργία ειδικών εξεταστικών κέντρων για αυτό το σκοπό, τα οποία θα λειτουργούν κανονικά από σήμερα μέχρι και τις 27 Μαΐου. Δεύτερη σειρά εξετάσεων θα γίνει – όπως προνοεί άλλωστε και η ισχύουσα νομοθεσία – για μαθητές που δεν μπορούν να παρακαθήσουν στην πρώτη σειρά εξετάσεων για άλλους λόγους αλλά όχι λόγω νόσησης με κορωνοϊό.

Τα ειδικά κέντρα που θα φιλοξενήσουν τους μαθητές με COVID και τις επαφές (ένα σε κάθε επαρχία), είναι τα ακόλουθα:

> Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ (Δασούπολη) για τη Λευκωσία.

> Λύκειο Αγίου Ιωάννη για τη Λεμεσό.

> Περιφερειακό Λύκειο Λιβαδιών για τη Λάρνακα.

> Λύκειο και Τεχνική Σχολή Έμπας για την Πάφο.

> Λύκειο Παραλιμνίου για την ελεύθερη Αμμόχωστο.

Οι μαθητές οι οποίοι θα εντοπιστούν ως επιβεβαιωμένα κρούσματα πρέπει να ενημερώνουν τη διεύθυνση του σχολείου τους, η οποία με τη σειρά της οφείλει να παράσχει τόσο στους μαθητές όσο και στους γονείς τους, τις σχετικές οδηγίες, ενώ η είσοδος των μαθητών αυτών στα ειδικά εξεταστικά κέντρα θα επιτρέπεται μόνο με ταυτότητα. Αυτά, φυσικά, θα ισχύουν για όσο διάστημα οι μαθητές κρούσματα ή επαφές θα είναι σε καραντίνα, ενώ όταν παρέλθει η περίοδος της υποχρεωτικής τους καραντίνας, θα συνεχίσουν τις εξετάσεις τους κανονικά στα σχολεία τους, με τους συμμαθητές τους. 

Το υπουργείο Παιδείας πέραν από τις οδηγίες που απέστειλε στα σχολεία για τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας γενικά για τις εξετάσεις δευτέρου τετραμήνου, έστειλε και συγκεκριμένες οδηγίες για τα παιδιά που νοσούν με κορωνοϊό. Οδηγίες οι οποίες μάλιστα, αρχίζουν πριν ακόμη οι μαθητές φτάσουν στα ειδικά εξεταστικά κέντρα για τα μαθήματά τους. Για παράδειγμα, ξεκαθαρίζεται ότι οι μαθητές πρέπει να βρίσκονται στα κέντρα 30 λεπτά πριν την έναρξη της εξέτασής τους, ενώ πρέπει να μεταφέρονται εκεί με ιδιωτικό αυτοκίνητο, με τους μαθητές κρούσματα ή επαφές να κάθονται στο πίσω κάθισμα με ανοικτά παράθυρα και φορώντας μάσκα, τόσο οι ίδιοι, όσο και το πρόσωπο που θα τους μεταφέρει. 

Όταν φτάνουν στα ειδικά εξεταστικά κέντρα, θα μεταβαίνουν στην αίθουσα εξέτασής τους από την είσοδο που θα τους υποδειχθεί από τον πρόεδρο του κέντρου, θα απολυμαίνουν τα χέρια τους ενώ θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο τα προσωπικά τους αντικείμενα, χωρίς να δανείζονται από άλλους συμμαθητές τους. 

Μετά το πέρας της εξέτασής τους, τα παιδιά θα απομακρύνονται χωρίς καθυστέρηση από το ειδικό εξεταστικό κέντρο από συγκεκριμένη έξοδο. 

Παράταση στις αποφάσεις των γονέων

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, η οποία συνεδρίασε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης για λήψη αποφάσεων σχετικά με τις θέσεις, με τις οποίες θα πορευτεί σχετικά με τις εξετάσεις τετραμήνων, τελικά δεν κατέληξε, δίνοντας παράταση ακόμα μερικών ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», αυτό αποφασίστηκε έπειτα από την πίστωση χρόνου που ζητήθηκε από κάποιες Ομοσπονδίες Γονέων για μελέτη και κατάληξη στις προτεινόμενες εισηγήσεις που τέθηκαν ενώπιον τους. 

Υπενθυμίζεται ότι οι εισηγήσεις – μεταξύ άλλων – είναι:

> Η κατάργηση της ενδιάμεσης εξέτασης (δηλαδή η εξέταση του πρώτου τετραμήνου), καθώς έχει αρνητικές συνέπειες κυρίως όσον αφορά στον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο.

> Να αυξηθεί το ποσοστό της προφορικής αξιολόγησης από το 60% στο 70% και να μειωθεί το 40% της γραπτής αξιολόγησης στο 30%. 

> Απαραίτητα να ενταχθεί στην προφορική αξιολόγηση το πρότζεκτ καθώς και νομοθετική ρύθμιση για τον εβδομαδιαίο αριθμό διαγωνισμάτων.

> Αντί της εξέτασης του πρώτου τετραμήνου, να διεξάγεται πριν τα Χριστούγεννα διαμορφωτικού χαρακτήρα κοινό διαγώνισμα από το σχολείο, με στόχο να εντοπίζονται οι αδυναμίες των παιδιών. 

> Να παραμείνει η τελική εξέταση (αυτή του δευτέρου τετραμήνου) κεντρικά από το υπουργείο Παιδείας. 

> Η νομοθεσία πού προβλέπει διαχωρισμό των εξετάσεων απόλυσης και πρόσβασης για την Γ’ Λυκείου και Τεχνικής Σχολής να παραμείνει όπως έχει εφαρμοστεί φέτος και οι τελειόφοιτοι να διεκδικούν την πρόσβαση τους στα δημόσια πανεπιστήμια μέσα από τις Παγκύπριες Εξετάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλες εισηγήσεις, σε περίπτωση που Ομοσπονδίες επιθυμούν να προσθέσουν και κάτι άλλο, στο πλαίσιο της μελέτης που γίνεται αυτές τις μέρες.

Στόχος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης είναι όταν καταλήξει στις σχετικές της αποφάσεις, να της προωθήσει άμεσα σε ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΣΕΜ και σε περίπτωση που και αυτές συμφωνούν με τις προτάσεις, τότε από κοινού να απευθυνθούν εκ νέου στο υπουργείο Παιδείας με στόχο βελτιώσεις στον επίμαχο θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων.

Εξάλλου, κληθείς από τον «Φ» να σχολιάσει την έναρξη των εξετάσεων του δευτέρου τετραμήνου, ο πρόεδρος των οργανωμένων γονέων, Χαράλαμπος Διονυσίου, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στους χιλιάδες μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, ανέφερε ότι η Συνομοσπονδία Γονέων αναμένει τώρα να δει και στην πράξη, τις διαβεβαιώσεις που της έδωσε ο υπουργός Παιδείας σχετικά με βελτιώσεις σε διαδικαστικά ζητήματα, ούτως ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα και οι στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν κατά την εξεταστική διαδικασία του πρώτου τετραμήνου.