Στα βαθιά μπαίνει η έρευνα των ποινικών ανακριτών που διερευνούν τα αίτια θανάτου του στρατιώτη Θανάση Νικολάου στη Λεμεσό, γεγονός που συνέβη στις 9 Σεπτεμβρίου 2005 κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. 

Οι δύο ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν τον περασμένο Οκτώβριο από τον Γενικό Εισαγγελέα, μετά τα ευρήματα των ιατροδικαστών ύστερα και από την εκταφή οστών του 26χρονου Θανάση, οι οποίοι αποφάνθηκαν ομόφωνα ότι ο θάνατός του οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια διά στραγγαλισμού, έχουν αξιολογήσει όλη τη μαρτυρία που συγκεντρώθηκε τα τελευταία 17 χρόνια και ετοιμάζονται ν’ αρχίσουν τη λήψη καταθέσεων αλλά και ανακρίσεις. 

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι δύο ποινικοί ανακριτές Σάββας Μάτσας και Αντώνης Αλεξόπουλος (παραιτήθηκε ο δικηγόρος Αχιλλέας Αιμιλιανίδης) έχουν καταρτίσει κατάλογο με 14 ονόματα προσώπων που θα καλέσουν για να δώσουν εκ νέου στοιχεία και λεπτομέρειες για την υπόθεση που διερευνάται. Μεταξύ άλλων θα κληθούν να καταθέσουν αστυνομικοί και πρώην αστυνομικοί που είχαν ανάμειξη στην υπόθεση, στρατιωτικοί, οι τότε συνάδελφοι του Θανάση, ο ιατροδικαστής που διενήργησε τη νεκροψία στη σορό του κ.ά. Τα πρόσωπα αυτά έχουν ήδη δώσει καταθέσεις για την υπόθεση, ωστόσο τώρα και με τα νέα συγκλονιστικά ευρήματα των ιατροδικαστών, έχουν αλλάξει πολλά και αφού πλέον διερευνάται έγκλημα, θα πρέπει κάποιοι να δώσουν εξηγήσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ένα από τα στοιχεία στα οποία οι ποινικοί ανακριτές θα δώσουν βάρος, αφορά και στο ποιος διέταξε να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου του από άπειρο αστυνομικό του αστυνομικού σταθμού Λάνιας (ήταν ο πλησιέστερος σταθμός από το γεφύρι της Άλασσας κάτω από το οποίο εντοπίστηκε νεκρός ο Θανάσης) γιατί δεν εξετάστηκαν λεπτομερώς κάποια στοιχεία που είχε δώσει εξ αρχής η μητέρα του και κυρίως γιατί δεν διερευνήθηκε η αναφορά συναδέλφου του Θανάση για επεισόδιο που είχε συμβεί δύο ημέρες πριν τον θάνατό του.

Επίσης, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα ευρήματα των ιατροδικαστών στην Αθήνα που μίλησαν ξεκάθαρα για στραγγαλισμό του 26χρονου αρχιτέκτονα, μεγάλο βάρος του νέου κύκλου καταθέσεων θα δοθεί στην πρώτη ιατροδικαστική έρευνα και στα πορίσματα που καταγράφηκαν σε σχετική έκθεση, η οποία ετοιμάστηκε αρκετό διάστημα μετά τον εντοπισμό του Θανάση.

Όπως αναφέρθηκε στον «Φ» από πηγή που ενημερώνεται για τις έρευνες, από την εξέταση των οστών του Θανάση και ειδικά του υοειδούς, έχουν προκύψει πολλά θέματα που χρειάζονται πλέον διερεύνηση υπό άλλο φακό, αυτό της δολοφονίας. Πρέπει να αναζητηθούν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, όπως το πώς γίνεται φαινομενικά ο Θανάσης να έπεσε από ύψους 30 μέτρων και να μην έφερε τραύματα στα πόδια ή σε άλλα μέρη του σώματός του. Πώς γίνεται να έφαγε για πρωινό κορν φλέικς και να βρέθηκε νεκρός το απόγευμα και αυτά να ήταν αχώνευτα, τη στιγμή που το σνακ αυτό χωνεύεται εντός δύο ωρών. Όπως εκτιμάται, η ώρα θανάτου του στρατιώτη ήταν άλλη από αυτήν που εκτιμήθηκε αρχικά, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα που υπήρχαν ώς τώρα. Επίσης, το πλέον πραγματικό σενάριο που εξετάζεται είναι ότι ο νεαρός σκοτώθηκε αλλού με «χειρουργικό» κτύπημα και μεταφέρθηκε η σορός του κάτω από το γεφύρι για να φανεί ότι πρόκειται για αυτοκτονία.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν διαταχθεί τρεις θανατικές ανακρίσεις (η τελευταία διεκόπη λόγω της ποινικής ανάκρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη), δύο αστυνομικές έρευνες, δύο έρευνες από ποινικούς ανακριτές, μια εκταφή και ετοιμάστηκαν οκτώ ιατροδικαστικές εκθέσεις. Η πρώτη ποινική ανάκριση, παρόλο που έδειχνε ότι ο θάνατος του Θανάση πιθανόν να οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια, η υπόθεση επιστράφηκε στην Αστυνομία για διερεύνηση, αλλά σπαταλήθηκε μεγάλο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωσή της χωρίς αποτέλεσμα.

Η τελευταία ιατροδικαστική έκθεση από την Αθήνα έδειξε καθαρή εγκληματική ενέργεια, επειδή διαπιστώθηκε ότι είχε σπάσει το υοειδές οστό, το οποίο ουσιαστικά σπάζει μόνο από πίεση με τα δάκτυλα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Απεκρύβησαν στοιχεία για το έγκλημα

Οι ποινικοί ανακριτές, με βάση και τα ομόφωνα πορίσματα των ιατροδικαστών από την Ελλάδα, είναι πεπεισμένοι πλέον ότι πίσω από τον θάνατο του 26χρονου κρύβεται εγκληματική ενέργεια, και για την υπόθεση αυτή έχουν αποκρυβεί σημαντικά στοιχεία, ενώ δεν αποκλείεται να υπήρχε συνωμοσία και συγκάλυψη γύρω από τη δολοφονία του. Σημαντική θεωρείται η κατάθεση και τα στοιχεία που θα δώσει γιατρός ο οποίος έτυχε να διέρχεται από το σημείο όπου εντοπίστηκε νεκρός ο Θανάσης και είχε αναφερθεί σε σημαντική λεπτομέρεια που ανατρέπει άλλες διαπιστώσεις από την αστυνομική έρευνα. Ο εν λόγω γιατρός περνώντας από το σημείο, είδε Αστυνομία και σταμάτησε για να βοηθήσει. Είχε πάει κοντά στη σορό του Θανάση και είχε διαπιστώσει ότι ήταν «κρύα», ενώ υπάρχει άλλη αναφορά ώρες μετά πως ήταν «ζεστή». Η αντίφαση αυτή θα πρέπει να ξεκαθαριστεί, αφού η ώρα θανάτου του είναι καθοριστική για το ποιοι πιθανόν να είναι οι δολοφόνοι του, πότε διεπράχθη το έγκλημα, πού διεπράχθη κ.ά.

Σημειώνεται ότι στα 17 χρόνια που πέρασαν από τον θάνατο του 26χρονου, δεν έχει γίνει καμιά σύλληψη γιατί παρά τις ισχυρές υπόνοιες που εκφράστηκαν από άλλη ποινική έρευνα που διενεργήθηκε και δεν είχε αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια, εντούτοις δεν βρέθηκαν στοιχεία που να δείχνουν εμπλεκόμενους. 

Όπως έγραψε ο «Φ», οι δύο ποινικοί ανακριτές μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους είχαν επισκεφθεί τον χώρο όπου βρέθηκε η σορός του άτυχου στρατιώτη, έχουν συνομιλήσει με τους τραγικούς γονείς του και εξασφάλισαν τη διαβεβαίωση από τους ιατροδικαστές στην Ελλάδα που αποφάνθηκαν πως πίσω από τον θάνατό του κρύβεται εγκληματική ενέργεια, και είναι πρόθυμοι να έρθουν να καταθέσουν.

Μέχρι τον Ιούνιο το τελικό πόρισμα

Οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές στη βάση των όρων εντολής τους είχαν τέσσερις μήνες για την έκδοση πορίσματος. Ωστόσο, επειδή χρειάστηκε αρκετός χρόνος για τη μελέτη όλου του υλικού που είχε συγκεντρωθεί στα 17 χρόνια που πέρασαν από τον θάνατο του Θανάση, δεν ολοκλήρωσαν το έργο τους και γι’ αυτό ζήτησαν και έλαβαν ανανέωση των όρων εντολής τους για άλλους τέσσερις μήνες. Η νέα περίοδος λήγει τον επόμενο μήνα, οπόταν και η έρευνα θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί. Το πόρισμα της ανάκρισης που θα προκύψει, θα παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα ώστε μετά από μελέτη να αποφασιστεί κατά πόσο προκύπτουν ευθύνες και αν ναι για ποιους. 

Νομικοί σχολίαζαν ότι 17 χρόνια μετά είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι ένοχοι και ειδικά αν αποδειχθεί ότι έγινε προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος, να βρεθεί ποιοι συνωμότησαν. Ωστόσο, κίνητρο φαινομενικά έχει εντοπιστεί και καταγραφεί μέσα από καταθέσεις από προηγούμενες έρευνες.