Εκδήλωση έξω από το Προεδρικό θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Παρασκευή, οι γονείς και μέλη των οικογενειών των γυναικών μόνιμων υπαξιωματικών που διετέλεσαν εθελόντριες της 5ης, 6ης και 7ης σειράς, αξιώνοντας άρση της αδικίας σε βάρος τους, όπως καταγγέλλουν, έναντι των ανδρών συναδέλφων τους.

Οι άρρενες εθελοντές υπαξιωματικοί, που είχαν προσληφθεί την ίδια χρονική περίοδο με τις εθελόντριες υπαξιωματικούς, μονιμοποιήθηκαν 13 χρόνια νωρίτερα, παρόλο που είχαν τα ίδια προσόντα, καθήκοντα και αρχαιότητα, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ιεραρχικά και μισθολογικά ανώτεροι των γυναικών. Η ανισότητα μεταχείρισης επισημαίνεται και σε έκθεση της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία διαπίστωσε ότι οι γυναίκες εθελόντριες των πιο πάνω σειρών, υπήρξαν θύματα απαγορευμένης διάκρισης με βάση το φύλο στην εργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι επηρεαζόμενες αντιδρούν έντονα γιατί ενώ έχουν περάσει εφτά μήνες από την ημέρα που εκδόθηκε η έκθεση της Επιτρόπου Διοίκησης δεν έχει γίνει οτιδήποτε για άρση της διάκρισης εις βάρος τους. Κατά την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί έξω από το Προεδρικό η ώρα 11 το πρωί, οι διαμαρτυρόμενες θα καλέσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως παρέμβει για την άμεση αποκατάσταση των αρνητικών συνεπειών στις γυναίκες υπαξιωματικούς από τη διάκριση με βάση το φύλο στην εργασία. Κατά τη συγκέντρωση θα εγκριθεί ψήφισμα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ευαισθητοποιημένες γυναίκες κατά των διακρίσεων.

Για το θέμα το υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι από το 2016 έχουν ενοποιηθεί οι επετηρίδες ανδρών και γυναικών υπαξιωματικών και τον επόμενο χρόνο εγκρίθηκαν κανονισμοί που θέτουν κοινά κριτήρια διορισμού, προαγωγής και αφυπηρέτησης ανεξαρτήτως φύλου. Μετά τις εκθέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως και τη συζήτηση του θέματος ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Υπουργείο Άμυνας, αναφέρει, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεννόηση με τις συναρμόδιες υπηρεσίες ώστε οι πτυχές των ζητημάτων που εγείρονται από τις γυναίκες υπαξιωματικούς να εξεταστούν στην ολότητά τους.