Ανακοίνωση εξέδωσαν οι νομικοί σύμβουλοι της οικογένειας της 46χρονης Christina Camilla Palmdahl, η οποία απεβίωσε μετά από τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στην Αγία Νάπα στις 5 Μαίου.

Μέσα από την ανακοίνωση, οι νομικοί σύμβουλοί ζητούν από τη Νομική Υπηρεσία να προχωρήσει σε Έφεση της ποινής που επιβλήθηκε στον Άγγλο οδηγό, ενώ επισημαίνουν ότι θεωρούν την ποινή, που επιβλήθηκε στον 26χρονο, κατάφωρη προσβολή της μνήμης του θύματος, της οικογένειας της αλλά και προσβολή ολόκληρης της Κυπριακής κοινωνίας.

«Διερωτόμαστε κατά πόσο τα Κυπριακά Δικαστήρια τελικά επιδεικνύουν επιείκεια στους οδηγούς που εγκαταλείπουν τα θύματά τους. Μήπως εάν ο Άγγλος οδηγός του Buggy που σκότωσε την Camilla δεν εγκατέλειπε την σκηνή, θα καταδικαζόταν σε ποινή 9 ετών αντί 12 μηνών;», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο 26χρονος, ο οποίος παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα με όχημα τύπου buggy, 46χρονη από τη Σουηδία, η οποία διασταύρωνε το δρόμο σε διάβαση πεζών, στη λεωφόρο Νησί στην Αγία Νάπα τον περασμένο Μάιο καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών και στέρηση άδειας οδήγησης για 18 μήνες.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση:

Ενεργούμε σαν οι εντεταλμένοι νομικοί εκπρόσωποι (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ & ΒΑΡΟΥΔΑΚΗΣ ΔΕΠΕ) της οικογένειας του θύματος, Christina Camilla Palmdahl, του θανατηφόρου δυστυχήματος που έλαβε χώρα στην Αγία Νάπα στις 05/05/2022 όπου και η προαναφερθείσα απεβίωσε.

Το παρόν αποστέλλεται σε σχέση με την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, ημερομηνίας 27/06/2022 κατ’ εντολή των πελατών μας και αποτελεί την επίσημη θέση τους και την δική μας, ως δικηγόροι των, την οποία ζητούμε όπως δημοσιευτεί αυτούσια ως παρατίθεται πιο κάτω:

«Η απόφαση για επιβολή ποινής 12 μηνών φυλάκισης που επιβλήθηκε στον οδηγό που προκάλεσε τον θάνατο της 46χρονης Christina Camilla Palmdahl, αποτελεί ΚΑΤΑΦΩΡΗ προσβολή της μνήμης του θύματος, της οικογένειας της αλλά αποτελεί και προσβολή ολόκληρης της Κυπριακής κοινωνίας. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε μαρτυρία στη βάση της οποίας αποδεικνύετε ότι ο εν λόγω οδηγός ξεκάθαρα οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλης και ναρκωτικών όταν προκάλεσε το δυστύχημα, αυτό δεν λήφθηκε υπόψη ούτε από την Κατηγορούσα Αρχή αλλά ούτε από το Δικαστήριο κατά την επιβολή ποινής, αφού αγνόησαν ότι όταν εντοπίστηκε ο οδηγός το άλκοτεστ και νάρκοτεστ στα οποία υπεβλήθηκε είχαν θετική ένδειξη (!). Επίσης δεν λήφθηκε καθόλου υπόψη ούτε από την Κατηγορούσα Αρχή αλλά ούτε από το Δικαστήριο ότι:

  1. Ο οδηγός εγκατέλειψε πλήρως το όχημα του και τη σκηνή χωρίς να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια στην Camilla. Με αυτή την κίνηση έδειξε την πρόθεσή του να αποφύγει οποιαδήποτε ευθύνη, ενώ ταυτόχρονα γνώριζε πως το ενοικιαζόμενο όχημα ήταν γραμμένο στο όνομα του και ήταν βέβαιο ότι θα εντοπιζόταν.  
  2. Μάρτυρες της περιοχής έχουν δηλώσει ότι για πολλά μέτρα πριν αν όχι και χιλιόμετρα ο ίδιος οδηγούσε με εξαιρετικά επικίνδυνο και αλόγιστο τρόπο, συμπεριφορά που αποτελεί καθημερινό και ολοήμερο φαινόμενο επί της Λεωφόρου Νησί από τουρίστες που οδηγούν οχήματα τύπου buggy.
  3. Ο οδηγός/κατηγορούμενος για σκοπούς μετριασμού της ποινής και για να υποστηρίξει τη «δήθεν» μεταμέλεια του, απέστειλε γραπτώς την πρόθεση πληρωμής κάποιου ποσού στην 5χρονη θυγατέρα του θύματος, η οποία υπενθυμίζουμε ότι ήταν μόλις μερικά μέτρα μακριά από τη σκηνή του θανάτου της μητέρας της. Ενώ η εν λόγω πρόταση χρησιμοποιήθηκε στο Δικαστήριο ως μετριαστικός παράγοντας για να μειώσει την ποινή του, ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και κανένας άλλος από την πλευρά του προχώρησε με την εκπλήρωση της πιο πάνω πρότασης.
  4. Στην πολύκροτη απόφαση του Κακουργιοδικείου Λεμεσού ακριβώς 12 μήνες προηγουμένως, ο Ρώσος οδηγός που προκάλεσε το θάνατο του 27χρονου Παναγιώτη Χριστοφόρου ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλης και ουσιών, κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 9 χρόνων.

Διερωτόμαστε κατά πόσο τα Κυπριακά Δικαστήρια τελικά επιδεικνύουν επιείκεια στους οδηγούς που εγκαταλείπουν τα θύματά τους. Μήπως εάν ο Άγγλος οδηγός του Buggy που σκότωσε την Camilla δεν εγκατέλειπε την σκηνή, θα καταδικαζόταν σε ποινή 9 ετών αντί 12 μηνών;

Ένεκα όλων των πιο πάνω, για την σωστή απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά και για να σωθούν άλλα θύματα από τέτοιες οδικές συμπεριφορές και άδικες αποφάσεις, αναμένουμε από τη Νομική Υπηρεσία να προχωρήσει σε Έφεση της Ποινής που επιβλήθηκε στον Άγγλο οδηγό.»