Όλοι γνωρίζουν για την «εξυπηρέτηση» της οποίας τυγχάνουν από το υπουργείο Υγείας, επώνυμοι αλλά και απλοί πολίτες μέσω επωνύμων αφού μετά τις δημόσιες καταγγελίες του διευθυντή του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου Νίκου Ζάμπογλου, κι άλλοι συνάδελφοι του γιατροί άρχισαν να παραδέχονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την έγκαιρη εξασφάλιση καινοτόμων και εξειδικευμένων θεραπειών για τους ασθενείς τους. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Ευθύμιος Δίπλαρος σε χθεσινές του δηλώσεις, παραδέχθηκε ότι οι βουλευτές δεν έχουν επιλογή όταν απευθύνονται κοντά τους πολίτες ενώ ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας για μια ακόμα φορά διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα ενταχθεί μεγάλος αριθμός θεραπειών στον κατάλογο του ΓεΣΥ και αυτό θα βοηθήσει στην πιο ταχεία εξυπηρέτηση των ασθενών. 

Οι καταγγελίες του Καθηγητή Νίκου Ζάμπογλου, δημοσιεύθηκαν στον «Φ» τη Δευτέρα, με τον γιατρό να λέει πως με τις διαδικασίες που σήμερα βρίσκονται σε ισχύ, «εάν είσαι επώνυμος έχεις τα φάρμακα σου, ως εκ θαύματος χωρίς καθυστέρηση αλλά αν είσαι απλός πολίτης περιμένεις ή πεθαίνεις». Ο κ. Ζάμπογλου επανέλαβε τις δηλώσεις του και την Τρίτη σε άλλα ΜΜΕ ενώ χθες ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της επιτροπής Υγείας της Βουλής, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο το ρουσφέτι στα φάρμακα, λέγοντας ότι «κάποιες φορές δεν υπάρχει επιλογή». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Συγκεκριμένα και κληθείς να σχολιάσει τόσο τις καταγγελίες των οργανωμένων ασθενών για «βαθύ κράτος» στο υπουργείο Υγείας, όσο και τις καταγγελίες του Καθηγητή Ζάμπογλου, ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ότι «δεν ξέρω τι εννοούν οι ασθενείς όταν μιλάνε για βαθύ κράτος, αλλά όταν ο πολίτης δεν μπορεί να εξασφαλίσει έγκαιρα τα φάρμακα του ή άλλες υπηρεσίες που χρειάζεται, ναι στο υπουργείο υπάρχει η Διεύθυνση, υπάρχει η γενική διευθύντρια ή ο υπουργός και ο πολίτης προσπαθεί να εξυπηρετηθεί με αυτό τον τρόπο», και πρόσθεσε πως «για τους βουλευτές, νομίζετε αυτό είναι κάτι που το θεωρούμε ως την καλύτερη επιλογή; Να παίρνουν δηλαδή τηλέφωνα ασθενείς και να πρέπει να επικοινωνούμε με το υπουργείο Υγείας για να τους βοηθήσουμε;». 

Σε αυτό καθαυτό το πρόβλημα που είδε το φως της δημοσιότητας –έπειτα από τις καταγγελίες δύο νοσηλευτηρίων της Λεμεσού, αλλά και των οργανωμένων ασθενών– και αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι καινοτόμες θεραπείες για καρκινοπαθείς, ρευματοπαθείς, ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις κ.λπ., οι οποίες παρέχονται στους ασθενείς μέσω της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας (αφού ακόμα δεν έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ) μεταφέρονται από τη Λευκωσία στις άλλες επαρχίες με αποτέλεσμα να προκύπτουν μεγάλες καθυστερήσεις στη μεταφορά τους, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ογκολογικής Εταιρείας Κύπρου Νίκος Κατωδρύτης. 

Η μοναδική λύση, είπε, είναι να «ενταχθούν θεραπείες στο συνταγολόγιο του ΓεΣΥ και να μικρύνει ο κατάλογος φαρμάκων που βρίσκονται στην ΕΟΑ». Εξάλλου, πρόσθεσε, «υπάρχουν φάρμακα τα οποία με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές δεν υπάρχει καν λόγος να βρίσκονται στον κατάλογο των ονομαστικών αιτημάτων διότι πλέον έχουν γίνει φάρμακα πρώτης γραμμής και καλό θα ήταν να προωθηθούν και να ενταχθούν στο ΓεΣΥ». Για το θέμα της μεταφοράς και τις παράδοσης των φαρμάκων στα νοσηλευτήρια, ο πρόεδρος της Ογκολογικής Εταιρείας Κύπρου ανέφερε ότι «μας ενημέρωσαν ότι υπάρχει θέμα λογισμικού και καταβάλλονται προσπάθειες αναβάθμισης του». 

Για τις καταγγελίες που αφορούσαν τις παρεμβάσεις επωνύμων για εξυπηρέτηση ασθενών, ο κ. Κατωδρύτης ανέφερε ότι «φυσικά και κακίζουμε τέτοιες ενέργειες και πρέπει να γίνουν καταγγελίες για να διερευνηθούν».