Θετικά στοιχεία για την Αστυνομία Κύπρου φαίνεται να προκύπτουν από τα αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης για την Αστυνομία, τον ρόλο και την αποστολή της, τόνισε ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου.

Σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, που πραγματοποίησε ο Οργανισμός IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, μεταξύ των μηνών Μαρτίου – Απριλίου 2022, ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα υψηλά ποσοστά εξιχνίασης υποθέσεων ναρκωτικών, φόνων – απόπειρας φόνου και βιασμών – απόπειρας βιασμού την τελευταία διετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στο 95,8% το ποσοστό εξιχνίασης για ναρκωτικά

Σε σχέση με την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών για το 2021, το ποσοστό εξιχνίασης των υποθέσεων φτάνει στο 95,8%. Συγκεκριμένα, από τις 861 διερευνώμενες υποθέσεις, έχουν συλληφθεί 825 άτομα, κάποια από αυτά, μάλιστα, ήταν μέλη εγκληματικών ομάδων και αποτελούσαν διαχρονικούς στόχους της Αστυνομίας. Όσον αφορά στις κατασχέσεις, η Υ.ΚΑ.Ν. κατόρθωσε να κατάσχει περίπου 240 κιλά κάνναβης, 190 φυτά κάνναβης καθώς επίσης και 5 κιλά κοκαΐνης. «Οι συγκεκριμένες ποσότητες κατασχέσεων αποτελούν ισχυρή ένδειξη της δέσμευσης της Αστυνομίας για τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό των ποσοτήτων ναρκωτικών που διακινούνται παράνομα στην αγορά και τη σύλληψη και την προσαγωγή, ενώπιον της Δικαιοσύνης, των εμπόρων και διακινητών παρανόμων ουσιών», είπε ο Αρχηγός Αστυνομίας.   

Φόνοι, οδικές συγκρούσεις

«Ψηλά είναι και τα ποσοστά εξιχνίασης στις υποθέσεις φόνων και απόπειρας φόνου αλλά και βιασμών και απόπειρας βιασμού για το έτος 2021, σε ποσοστά που ξεπερνούν το 90%, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όσους προβαίνουν σε αυτές τις έκνομες πράξεις. 

»Επικεντρωνόμαστε, επίσης, σε έναν άλλο εξίσου σημαντικό πυλώνα που αφορά στην πρόληψη των οδικών συγκρούσεων και στην καλλιέργεια οδικής συνείδησης. Εντατικοποιούμε, μαζί με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, τις προσπάθειές μας σε πολλά επίπεδα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην ενισχυμένη παρουσία της Αστυνομίας στα μελανά σημεία του οδικού δικτύου και ειδικότερα εκεί όπου συμβαίνουν συχνότερα θανατηφόρες συγκρούσεις. Η σύσταση μάλιστα της ομάδας μοτοσικλετιστών ‘Ζ’ στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου και Λάρνακας με σκοπό τη συνεχή παρουσία μελών της Αστυνομίας στο οδικό δίκτυο δεικνύει επακριβώς ότι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής και των προτεραιοτήτων μας.»

Παράτυπη μετανάστευση

Σε ότι αφορά στην παράτυπη μετανάστευση, την οποία ο κ. Παπαθεοδώτου χαρακτήρισε σοβαρό πρόβλημα, αναφέρθηκε στις συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλουν από κοινού με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και το Υπουργείο Εσωτερικών με σκοπό την εξεύρεση κατάλληλων λύσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. «Σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζουμε την ψήφιση του Νομοσχεδίου και των Κανονισμών για τη δημιουργία Υποδιεύθυνσης Επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής και Αντιμετώπισης των Μεταναστευτικών Ροών, στελεχωμένης με 300 νέους Συμβασιούχους Ειδικούς Αστυνομικούς. Κύριο καθήκον των μελών της Υποδιεύθυνσης θα είναι η επιτήρηση της πράσινης γραμμής, ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών από τις κατεχόμενες περιοχές, η φρούρηση και φύλαξη των κέντρων φιλοξενίας, των χώρων υποδοχής καθώς και των χώρων κράτησης», πρόσθεσε.

Απελάσεις υπηκόων τρίτων χωρών

Την ίδια ώρα η Αστυνομία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα των απελάσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία. «Για του λόγω το αληθές,  το έτος 2021 έχουν απελαθεί 2594 άτομα ενώ από την 01 Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 01 Ιουλίου 2022, έχουν απελαθεί από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας 2774 άτομα, καταδεικνύοντας την σημαντική αύξηση των απελαυνόντων, αλλά και τις συντονισμένες και εντατικές προσπάθειες που καταβάλλονται  για αντιμετώπιση του φαινομένου», σημείωσε ο Αρχηγός.

Επιτήρηση εφαρμογής μέτρων κορωνοϊού

«Πέραν των αστυνομικών μας καθηκόντων, αυτά τα δύο χρόνια,  η Αστυνομία κλήθηκε να επιτηρήσει και να διασφαλίσει την εφαρμογή των μέτρων για παρεμπόδιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως αυτά προκύπτουν από την έκδοση των σχετικών Διαταγμάτων, τα οποία εκδίδονται κατά καιρούς από τον Υπουργό Υγείας στη βάση του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου. Η Αστυνομία ως ένας από τους διάφορους φορείς που είχαν υποχρέωση να συμβάλουν στην εφαρμογή των Διαταγμάτων, στο πλαίσιο και των άλλων πολλαπλών καθηκόντων της, και σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το θέμα αυτό, ανταποκρίθηκε σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό.»