Την αύξηση των ωρών του μαθήματος της οδικής ασφάλειας στα σχολεία, θα ζητήσουν οι υπουργοί Μεταφορών και Συγκοινωνιών από τον υπουργό Παιδείας, σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί η οδική κουλτούρα στους μαθητές και μάλιστα να γίνεται και αξιολόγησή τους.

Η απόφαση λήφθηκε χθες κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, του οποίου προήδρευσε ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος. Το Συμβούλιο συζήτησε το τροχαίο πρόβλημα υπό τη σκιά της μεγάλης αύξησης που παρατηρείται φέτος στα θανατηφόρα δυστυχήματα τα οποία έφτασαν τα 25. Ο βοηθός διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας, Χάρης Ευρυπίδου, ανέλυσε τα δεδομένα φέτος όπου πέραν του 50% των θυμάτων είναι αλλοδαποί και πως το 1/3 των νεκρών είναι μοτοσυκλετιστές, από τους οποίους το 70% δεν έφερε κράνος. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό των οδηγών που έχασαν φέτος τη ζωή τους δεν έφερε ζώνη ασφάλειας. Η Τροχαία έχει ενισχυθεί πρόσφατα με απόφαση του Αρχηγού Αστυνομίας από την ομάδα «Ζ» των μοτοσυκλετιστών για να συνδράμει στις προσπάθειες μείωσης των θανατηφόρων συγκρούσεων, ενώ με εισήγηση της υπουργού Δικαιοσύνης θα οριστούν Επιτροπές από όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα ώστε να παρακολουθούν την υλοποίηση των δράσεων που προβλέπονται στο στρατηγικό σχέδιο για την οδική ασφάλεια το οποίο προβλέπει μείωση των θανατηφόρων κατά 50% μέχρι το 2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στα νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή και αναμένεται ότι κάποια θα ψηφιστούν την ερχόμενη Πέμπτη, όπως αυτό που ρυθμίζει την κυκλοφορία των ηλεκτρικών σκούτερ και των ποδηλάτων. Επίσης, ανέφερε ότι σύντομα θα προκηρυχθεί η επιχορήγηση των παιδικών καθισμάτων ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος για τη μεταφορά παιδιών με λεωφορεία και για τα κράνη για ποδηλατιστές. Ο νόμος αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη και θα προβλέπει την υποχρεωτική χρήση ειδικού κράνους για οδηγούς ποδηλάτων, με πρόνοια για πρόστιμο σε όσους δεν το φέρουν.

Εκκρεμούν επίσης τα νομοσχέδια που αφορούν στις αλλαγές για τις μαθητικές άδειες οδήγησης, για τον προστατευτικό εξοπλισμό για ντελιβεράδες, ενώ ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε και την άμεση λειτουργία application όπου θα μπορούν οι οδηγοί και οι πολίτες γενικότερα, να δηλώνουν προβληματικά σημεία στους δρόμους. Το Τμήμα Δημοσίων Έργων θα αναλαμβάνει την άμεση επιδιόρθωσή τους.  

Ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης ώστε να προωθηθούν φιλμάκια για την οδική ασφάλεια μέσω των τηλεοράσεων, αφού όπως ανέφερε, θα πρέπει οι αποφάσεις που λαμβάνονται και τα μηνύματα για την οδική ασφάλεια να φτάνουν στον κόσμο. 

Το Υπουργείο Μεταφορών έχει ετοιμάσει και αποστείλει στη Νομική Υπηρεσία νομοσχέδιο που αφορά στη ρύθμιση των σχολών οδηγών, κάτι με το οποίο διαφωνούν οι ιδιοκτήτες τους. Με το νομοσχέδιο καθορίζονται τριών κατηγοριών σχολές οδηγών και θα προβλέπει διά βίου εκπαίδευση των εκπαιδευτών. 

Το Συμβούλιο ασχολήθηκε και με το θέμα των καμερών της Τροχαίας και τα προβλήματα που προέκυψαν, ενώ όπως αναφέρθηκε σύντομα η Επιτροπή Παραλαβής θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της.