Πάνω από 30 επικίνδυνα σημεία στα οποία συνέβησαν τροχαία δυστυχήματα μέχρι και θανατηφόρα κατά τη διαδικασία στροφής δεξιά, έχει καταγράψει η Τροχαία σε παγκύπρια βάση, στα οποία θα ληφθούν άμεσα μέτρα.

Το θέμα τέθηκε στην τελευταία συνεδρία του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας την περασμένη Παρασκευή και ζητήθηκε η εμπλοκή του Τμήματος Δημοσίων Έργων για τη λήψη μέτρων, ώστε να απαγορευτεί η στροφή δεξιά, για να απαλειφθεί ο κίνδυνος πρόκλησης οδικής σύγκρουσης. Το Τμήμα Τροχαίας έχει ετοιμάσει έκθεση για το θέμα και κατέγραψε όλα τα σημεία στα οποία συνέβησαν δυστυχήματα την ώρα που οδηγοί επιχειρούσαν στροφή δεξιά. Σημειώνεται ότι η στροφή δεξιά θεωρείται μια από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων δυστυχημάτων, ιδιαίτερα μοτοσυκλετιστών. Οδηγοί στρίβουν δεξιά για να μεταβούν σε κάποιο βενζινάδικο ή χώρο στάθμευσης, χωρίς να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, με αποτέλεσμα να αποκόπτουν την πορεία διερχόμενου οδηγού με ολέθριες συνέπειες. 

Κατά τη συζήτηση του θέματος, το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας αποφάσισε όπως δοθούν οδηγίες στα Δημόσια Έργα για την τοποθέτηση πλαστικών πασάλων ή και κτιστής νησίδας ώστε να αποκοπεί η επιλογή της στροφής δεξιά, με σκοπό να σωθούν ζωές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  

Η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου δήλωσε για το θέμα πως έχει συμφωνηθεί να υπάρξει αστυνόμευση στα σημεία αυτά, γιατί «έχουμε προσέξει ότι πολλά από τα ατυχήματα οφείλονται σε παράνομες δεξιόστροφες στροφές. Θα αξιοποιήσουμε περισσότερο τις στατιστικές και τους τόπους που συνέβηκαν για να δούμε και αν η τοποθεσία παίζει κάποιον ρόλο για να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα. Για παράδειγμα, εντοπίζουμε ότι κάποια από τα ατυχήματα δεξιόστροφων παράνομων στροφών είναι διότι υπάρχει στην άλλη μεριά πρατήριο βενζίνης ή χώρος στάθμευσης, οπότε συζητήσαμε πώς μπορούμε σε τέτοιες περιπτώσεις να πάρουμε κάποια μέτρα».

Παράλληλα το Συμβούλιο αποφάσισε να καλέσει τον υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου ώστε να συναποφασιστεί η αύξηση των μαθημάτων οδικής ασφάλειας στα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες. Σήμερα μόνο σε μια τάξη στο Γυμνάσιο και στη Β’ Λυκείου διδάσκεται το μάθημα της οδικής ασφάλειας, γι’ αυτό και θέλουν να επεκταθεί στις μικρές ηλικίες ώστε να υπάρχει οδική συνείδηση από τα μικρά παιδιά.

Στο μεταξύ, σε αναμονή βρίσκονται τα συναρμόδια υπουργεία για το κατά πόσον θα προχωρήσει η επόμενη φάση του συστήματος φωτοεπισήμανσης. Η Επιτροπή Παραλαβής προβαίνει αυτή τη στιγμή σε έλεγχο όσων ζητήθηκε να πράξει η εταιρεία που ανέλαβε την εκτέλεση του έργου και μόνο αν ανάψει το πράσινο φως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην Α’ φάση (τώρα βρισκόμαστε ακόμα στην πιλοτική).