Διαδεδομένο θεωρεί το πρόβλημα της διαφθοράς στην Κύπρο το 94% των ερωτηθέντων σε ειδικό Ευρωβαρόμετρο το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Το ποσοστό αυτό βρίσκεται αρκετά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (68), με την Κύπρο να είναι η χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό θετικών απαντήσεων μετά την Ελλάδα (98%).

Σε ερώτηση κατά πόσο το επίπεδο διαφθοράς στη χώρα έχει αυξηθεί, παραμένει το ίδιο ή έχει μειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, 66% απάντησαν πως έχει αυξηθεί, 27% πως έχει παραμείνει το ίδιο και 4% πως έχει μειωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Απαντώντας σε ερώτηση με πολλαπλές επιλογές, και δυνατότητα πέραν της μιας επιλογής, για το πού θεωρούν πως είναι διαδεδομένη η τακτική «να δίνεις και να παίρνεις δωροδοκίες/ φακελάκια» και «κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό κέρδος», πρώτη επιλογή στην Κύπρο ήταν τα πολιτικά κόμματα και ακολουθεί το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, οι λειτουργοί που κατακυρώνουν δημόσιους διαγωνισμούς, οι λειτουργοί που εκδίδουν οικοδομικές άδειες, οι πολιτικοί σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο (54%, αύξηση 6%) και η Αστυνομία και τα τελωνεία.