Οι σκληρές εικόνες ξυλοδαρμού της 29χρονης Αφρικανής μάνας με το βρέφος στην αγκαλιά, που δέχθηκε γροθιές και κλοτσιές και έκανε το σώμα της «ομπρέλα» προκειμένου να προστατεύσει το παιδί της από έναν μαινόμενο άνδρα, προκαλούν σοκ, οργή και αποτροπιασμό. Το γεγονός ότι αυτές οι εικόνες προήλθαν από μια γειτονιά της χώρας μας, καθώς και η ρατσιστική συμπεριφορά που αποδίδεται στον 43χρονο Ελληνοκύπριο, που φέρεται ως ο δράστης, φέρνουν στο φως κάτι πολύ βαθύτερο από ένα σοβαρό περιστατικό ξυλοδαρμού, που οφείλει να απασχολήσει τόσο τις αρμόδιες υπηρεσίες, όσο και την ίδια την κοινωνία. 

Μέσα σε ένα βίντεο 27 δευτερολέπτων, αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, που σημειώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα σε γειτονιά κοντά στο κέντρο της Λάρνακας, μετέφερε εικόνα και ήχο μιας απίστευτης αγριότητας. Μια μάνα, έχοντας αγκαλιά το βρέφος της, βρίσκεται στο έδαφος και δέχεται κλοτσιά από τον δράστη. Δεύτερος Αφρικανός που προσπαθεί να τον σταματήσει, δέχεται κι αυτός επίθεση και όταν απομακρύνεται, ο δράστης επιστρέφει και κτυπά αρχικά στο κεφάλι και ακολούθως στην πλάτη τη γυναίκα, η οποία ουρλιάζει. 

Η 29χρονη μάνα, που κατάγεται από το Κόνγκο, προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία Λάρνακας το απόγευμα της Τετάρτης, πριν τη δημοσιοποίηση του βίντεο, που ήρθε στο φως χθες το πρωί και προκάλεσε σάλο. Αρχικά την υπόθεση άρχισε να διερευνά το Τμήμα Μικροπαραβάσεων της ΑΔΕ Λάρνακας. Όταν είδε το φως της δημοσιότητας το εξοργιστικό βίντεο, την υπόθεση ανέλαβε το ΤΑΕ Λάρνακας, που πέρασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, χειροπέδες σε 43χρονο Ελληνοκύπριο, ο οποίος θα οδηγηθεί εντός της ημέρας ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η κοπέλα, που φέρει μώλωπες στο σώμα, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και αφού εξετάστηκε από τους επί καθήκοντι ιατρούς, έλαβε εξιτήριο. Η μόλις έντεκα μηνών κορούλα της, ευτυχώς δεν τραυματίστηκε.  

Όλα ξεκίνησαν, από ένα αυτοκίνητο που πώλησε στη νεαρή ο 43χρονος, πριν από μία εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 29χρονη ανέφερε στην κατάθεσή της πως το αυτοκίνητο παρουσίασε μηχανικά προβλήματα και διαρροή. Τότε η ίδια το μετέφερε σε μηχανικό στο Παραλίμνι, ο οποίος την ενημέρωσε πως το αυτοκίνητο που είχε αγοράσει, είχε πολλά προβλήματα και πως έπρεπε να το επιστρέψει. Χθες το απόγευμα, η 29χρονη έχοντας στην αγκαλιά το κοριτσάκι της, μετέβη με φίλο της Αφρικανό στον ύποπτο, από τον οποίο φέρεται να ζήτησε να της επιστραφούν τα χρήματα. Ο ύποπτος αρνήθηκε, διαπληκτίστηκαν και ακολούθησε το περιστατικό που καταγράφηκε στο βίντεο.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε προφορικά στην Αστυνομία, ότι η κοπέλα τον απείλησε πως θα φέρει ομάδα φίλων της, για να διεκδικήσουν τα χρήματα που του έδωσε, κάτι που τον εξόργισε και γι’ αυτό της επιτέθηκε. 

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που ανήρτησε στο διαδίκτυο η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Generation for Change CY», ο 43χρονος φέρεται να της απάντησε όταν του ζήτησε πίσω τα χρήματα πως «δεν μπορούσε να του κάνει κανένας τίποτα, καθώς βρίσκεται στη χώρα του». Μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του Alpha, ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ, Etinosa Everbenayιe, είπε πως σε επικοινωνία που είχαν με την 29χρονη, η οποία θα τύχει ψυχολογικής στήριξης, τους ανέφερε πως «δεν περίμενε ποτέ να της συμβεί κάτι τέτοιο στην Κύπρο και πως ένας άνθρωπος θα μπορούσε να επιτεθεί σε μια γυναίκα, που έχει το παιδί της στην αγκαλιά». 

Μέχρι στιγμής η Αστυνομία διερευνά εναντίον του υπόπτου αδικήματα επίθεσης και πρόκλησης σωματικής βλάβης. Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας τυγχάνει επεξεργασίας, όπως ανέφερε στον «Φ» αστυνομική πηγή, σημειώνοντας πως εάν διαπιστωθεί μέσα από αυτό ή τις μαρτυρίες που θα συλλεχθούν, πως ο ύποπτος συμπεριφέρθηκε πέραν από βίαια και ρατσιστικά, θα προστεθεί αντίστοιχη κατηγορία, όταν θα οδηγηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου. 

Σημειώνεται ότι το περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Μέσω ανάρτησης, ο Γιώργος Σαββίδης ανέφερε το πρωί της Πέμπτης, πως επικοινώνησε με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι διεξάγεται ποινική έρευνα.

Θύελλα αντιδράσεων 

Το περιστατικό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από πολίτες, όσο από κόμματα και κρατικούς αξιωματούχους. 

Τη λύπη και τον αποτροπιασμό της, εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σημειώνοντας πως «τέτοια ακραία περιστατικά που εμπεριέχουν ρατσισμό, μισαλλοδοξία και έμφυλη βία δεν έχουν θέση σε ένα κράτος δικαίου και δεν θα πάψουμε ούτε στιγμή να παλεύουμε για απάλειψή τους».

Ζητώντας μηδενική ανοχή στην επίδειξη οποιασδήποτε μορφής έμφυλης ή ρατσιστικής βίας, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, καταδίκασε με αποτροπιασμό τον ξυλοδαρμό γυναίκας, σημειώνοντας πως παρακολουθεί το θέμα. 

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου, υπέδειξε πως «το συγκεκριμένο περιστατικό υποβαθμίζει την Κύπρο και τον πολιτισμό μας. Εκφράζουμε ανεπιφύλακτα τη συμπαράστασή μας στην άτυχη μητέρα που βρέθηκε στον δρόμο αυτού του αχαρακτήριστου ανθρώπου».

Την επίθεση καταδίκασε και ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ). Όπως ανέφερε, «τέτοιες βιαιότητες και αποτρόπαιες εγκληματικές συμπεριφορές, πλήττουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, καλλιεργούν τη μισαλλοδοξία ενώ καταρρίπτουν και εμποδίζουν όλο το φάσμα της κοινωνικής και πολιτειακής συνεισφοράς για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση του ρατσισμού».

Ανακοινώσεις καταδίκης του περιστατικού, εξέδωσαν και κόμματα. Την οργή του εξέφρασε και ο δήμαρχος Λάρνακας, ο οποίος υπέδειξε πως σε μια πολυπολιτισμική πόλη, αποδοχής των λαών και της διαφορετικότητας, «δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά φαινόμενα ρατσισμού, μισογυνισμού και βίας».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 

Από το… cow βυζί μέχρι σήμερα 

Η τελευταία φορά που προκλήθηκε τόσο μεγάλος σάλος για ένα βίντεο ρατσιστικού περιεχομένου, ήταν τον Οκτώβριο του 2019, όταν δύο Ελληνοκύπριες επιτέθηκαν φραστικά, με βρισιές και ρατσιστικά επίθετα, σε γυναίκα από τη Ρωσία και πάλι στη Λάρνακα. Τότε το πρωτόδικο Δικαστήριο είχε επιβάλει πρόστιμο στις γυναίκες, ασκήθηκε έφεση και καταδικάστηκαν τελικά σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών, με αναστολή. 

Από τότε μέχρι σήμερα, ελάχιστες αντίστοιχες υποθέσεις οδηγήθηκαν ενώπιον Δικαστηρίων κι αυτό παρά το γεγονός ότι εντάθηκαν οι ρατσιστικές επιθέσεις, ειδικά εναντίον Αφρικανών, λόγω των μεγάλων μεταναστευτικών ροών. Όσο δεν παίρνουν στα σοβαρά αυτά τα απαράδεκτα περιστατικά οι κρατικές υπηρεσίες και όσο δεν επιβάλλονται παραδειγματικές ποινές, τόσο θα αυξάνονται οι ρατσιστικές επιθέσεις, οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε τραγικά αποτελέσματα.