Τα οργανικά απόβλητα έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα δημοτικά στερεά απόβλητα και αντιπροσωπεύουν το 42% των μεικτών δημοτικών αποβλήτων. Σε μια προσπάθεια εκτροπής αυτής της ροής αποβλήτων μακριά από τους χώρους υγειονομικής ταφής και τη διασφάλιση της κατάλληλης επεξεργασίας τους (όπως κομποστοποίηση ή αναερόβια χώνευση), προωθούνται μέτρα σε παγκύπριο επίπεδο με τη χωριστή συλλογή τους σε δήμους και κοινότητες.

Ενόψει των κανονισμών για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων από τις Αρχές τοπικής διοίκησης, οι οποίοι προβλέπουν την υποχρεωτική χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων από τον Ιούλιο του 2024, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει θέσει ως προτεραιότητα την υλοποίηση έργων για ενίσχυση της υποδομής διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό, η εγκατάσταση κομποστοποιητών σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές θα βοηθήσει στην υλοποίηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τους κανονισμούς και την επίτευξη του στόχου εκτροπής των οργανικών αποβλήτων από τους χώρους υγειονομικής ταφής και θα επιτρέψει την επαναχρησιμοποίηση της παραγόμενης κομπόστας σαν λίπασμα σε τοπικό επίπεδο.

Προς τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο θα προχωρήσει στην υλοποίηση έργου ύψους €7 εκατομμυρίων κάτω από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση 50 μικρών και μεσαίων κοινοτικών κομποστοποιητών και 2.000 οικιακών κομποστοποιητών σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές σε όλες τις επαρχίες. Οι 50 κοινοτικοί κομποστοποιητές θα εγκατασταθούν σε χώρους με ελεγχόμενη πρόσβαση, όπου οι πολίτες της κοινότητας θα έχουν πρόσβαση για να εναποθέσουν τα οργανικά απόβλητά τους. Η κομπόστα που θα παράγεται θα μπορεί να τυγχάνει εκμετάλλευσης από την κοινότητα για τους δημόσιους χώρους και τη γεωργία. Οι κομποστοποιητές είναι ασφαλείς και εύκολοι στη χρήση, δεν παράγουν οσμές και θα μειώνουν τα οργανικά απόβλητα κατά 90%. Οι 2.000 οικιακοί κομποστοποιητές θα δοθούν σε σπίτια και σχολεία ώστε να συλλέγονται τα οργανικά απόβλητα στην πηγή, με στόχο να επιτευχθεί η μείωση των οργανικών στα μεικτά απόβλητα. 

Όσον αφορά στη χωριστή συλλογή των υπόλοιπων ρευμάτων δημοτικών αποβλήτων και με στόχο την επέκταση του δικτύου ανακύκλωσης σε περισσότερα σημεία στην Κύπρο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα προχωρήσει στην προμήθεια και εγκατάσταση 50 πράσινων περιπτέρων σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές σε όλες τις επαρχίες, με συνολικό προϋπολογισμό €3,5 εκατομμύρια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα πράσινα περίπτερα θα λειτουργούν σαν μικρής κλίμακας κέντρα ανακύκλωσης που θα προσελκύουν τους ντόπιους και τις γύρω επιχειρήσεις να διαχωρίζουν και να μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα απόβλητά τους. Εκεί θα συλλέγονται τα συνηθισμένα ανακυκλώσιμα υλικά, όπως χαρτί, πλαστικό, γυαλί, και μέταλλο, οι μικρές ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες, λαμπτήρες, ρούχα, βιβλία, παιχνίδια και άλλα μικρά οικιακά αντικείμενα. Όλα τα πιο πάνω θα μαζεύονται, θα διαχωρίζονται και θα αποθηκεύονται στα πράσινα περίπτερα και στο τέλος θα μεταφέρονται στις πλησιέστερες μονάδες διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών. 

Τα πράσινα περίπτερα θα εγκατασταθούν σε κεντρικά σημεία εντός των κοινοτήτων. Οι πολίτες που εξυπηρετούνται από τα πράσινα περίπτερα θα έχουν προσωπική κάρτα/ταυτότητα με την οποία θα καταγράφονται τα απόβλητα που μετέφεραν στα πράσινα περίπτερα. 

Παράλληλα, για την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης, θα υλοποιηθεί έργο ύψους €4 εκατομμυρίων για την κατασκευή και λειτουργία δύο κέντρων επαναχρησιμοποίησης και επιδιόρθωσης, καθώς και τη δημιουργία υποστηρικτικού δικτύου καταστημάτων. Τα κέντρα θα κατασκευαστούν σε στρατηγικά σημεία στην Κύπρο, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν και τις πέντε επαρχίες, και θα λειτουργούν σαν σημεία συλλογής και συγκέντρωσης αντικειμένων. Τα κέντρα αυτά θα έχουν χώρο υποδοχής, χώρο ανταλλαγής, αποθήκη, σημείο επιδιόρθωσης και κατάστημα μεταχειρισμένων. Στόχος είναι η δημιουργία οργανωμένων χώρων συλλογής, ταξινόμησης, επιδιόρθωσης και επαναχρησιμοποίησης των μεγάλων οικιακών αντικειμένων, όπως έπιπλα και στρώματα, ηλεκτρικών συσκευών, ρούχων, βιβλίων, παιχνιδιών κ.λπ. Ο πολίτης θα μπορεί να μεταφέρει τα απόβλητά του στα εν λόγω κέντρα ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν από άλλους πολίτες που μπορούν να τα έχουν ανάγκη. Καταστήματα πώλησης των μεταχειρισμένων ειδών θα υπάρχουν στις αστικές περιοχές δημιουργώντας ένα δίκτυο όπου οι πολίτες θα μπορούν να αγοράζουν τα μεταχειρισμένα αντικείμενα που θα συλλέγονται στα κέντρα.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Σε δύο χρόνια η μεγάλη αλλαγή

Η συλλογή των οργανικών από την κουζίνα μας και η χρήση τους είτε για την απόκτηση κομπόστας, είτε για τοποθέτησή τους σε κάδους με σκοπό την περισυλλογή και χρήση στην παραγωγή βιοαερίου είναι μεγάλη υπόθεση. Υπάρχουν ήδη νοικοκυριά που αποκτούν τη δική τους κομπόστα και τη χρησιμοποιούν στους κήπους τους για βελτίωση της ποιότητας του εδάφους και απαλλάσσονται από τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Από την άλλη, όταν ανακυκλώνονται τα οργανικά για την απόκτηση βιοαερίου, είναι ένα είδος ανανεώσιμης πηγής ενέργειας που συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Ας ελπίσουμε σε δύο χρόνια από σήμερα να είμαστε όλοι έτοιμοι για τη μεγάλη αυτή αλλαγή στην καθημερινότητά μας.