Μόνο τους εξωτερικούς τοίχους θέλει να διατηρήσει η Αρχιεπισκοπή στις τρεις οικίες που κατεδαφίστηκαν την 1η Φεβρουαρίου 2021 στην οδό Ισοκράτους, δίπλα από τον Καθεδρικό Ναό, και τις οποίες δεσμεύθηκε να αναδομήσει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ο Μακαριότατος δεν επιθυμεί να επαναλειτουργήσουν ως οικίες τα τρία κτήρια αλλά σε μεγάλο μέρος του χώρου θέλει να δημιουργηθεί συνοδικό, στο οποίο να πίνουν τον καφέ τους οι προσκεκλημένοι μετά τη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό τις Κυριακές ή και τις εορτές. 

Ακριβώς λόγω της επιλογής αυτής, οι εσωτερικοί τοίχοι δεν αναδομήθηκαν και ουσιαστικά οι τρεις οικίες είναι «γυμνές» από πλευράς εσωτερικών τοίχων. Τεχνικοί με τους οποίους επικοινώνησε ο «Φ» εξέφρασαν φόβους πως μελλοντικά τα κτήρια θα έχουν την ίδια τύχη, αφού αν στηρίζονταν σε κάτι, αυτό ήταν οι τοίχοι, εσωτερικοί και εξωτερικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορυφώνεται το παρασκήνιο για διατηρητέα

Η Αθηνά Αριστοτέλους, η οποία ανέλαβε να παρακολουθεί τις εργασίες με τη σύμφωνο γνώμη τόσο του Αρχιεπισκόπου όσο και του δήμου, ερωτηθείσα σχετικά ανέφερε πως η Αρχιεπισκοπή υπέβαλε σχέδια για αλλαγή της χρήσης των κτηρίων και αναμένει τη θέση του Δήμου Λευκωσίας, ο οποίος, πάντως, διεμήνυσε στον «Φ», πως επισήμως ουδεμία πρόταση υπεβλήθη.

Όπως εξήγησε, ο Αρχιεπίσκοπος επιθυμεί να διαμορφωθούν εντός των τριών οικοδομών γκαλερί, μικρό συνοδικό και κυλικείο. Όπως υποδεικνύει η πλευρά της Αρχιεπισκοπής το μικρό συνοδικό χρειάζεται ενιαίο χώρο, οπόταν προτείνει να μην κατασκευαστεί η εσωτερική τοιχοποιία. Η Αρχιεπισκοπή θεωρεί επίσης πως η αλλαγή χρήσης στη μορφή που προτείνεται, μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να επηρεαστεί οτιδήποτε.

Υπενθυμίζεται, πως με βάση το χρονοδιάγραμμα, η αναστήλωση των τριών οικοδομών ολοκληρώνεται τέλος του χρόνου αλλά λόγω των θερινών διακοπών και επειδή τα σχέδια δεν εξετάστηκαν ακόμη από τον δήμο, εκφράζονται αμφιβολίες για την ημερομηνία παράδοσης. 

Ο σύμβουλος Τύπου του Δήμου Λευκωσίας, Γιώργος Αράπογλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Φ» ανέφερε, πως η διαδικασία αποκατάστασης και επιδιόρθωσης των συγκεκριμένων διατηρητέων κτηρίων προχωρά. 

Δεν έχουμε λάβει επίσημη αίτηση για αλλαγή χρήσης, αλλά υπήρξε προκαταρκτική συζήτηση, είπε ο κ. Αράπογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αλλαγή χρήσης που αιτείται ο ιδιοκτήτης, αφορά αλλαγή από γραφειακή χρήση μάλλον σε πολιτιστική και πιο συγκεκριμένα, από γραφείο σε συνοδικό, το οποίο εξυπηρετεί πολύ καλύτερα τις ανάγκες της Αρχιεπισκοπής. «Ως χρήση χωροθετείται, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν και οι οποιεσδήποτε αλλαγές τις οποίες αυτή η χρήση προϋποθέτει», πρόσθεσε. Διευκρίνισε, δε, πως πριν κατατεθεί επίσημη αίτηση, ο δήμος δεν μπορεί να εκφραστεί με βεβαιότητα. Τέλος, σημείωσε πως τη σχετική απόφαση επί της αιτήσεως θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι η Πολεοδομική Αρχή.