Το υφυπουργείο Πρόνοιας έχει προχωρήσει, μετά από ενδελεχή έλεγχο, στην αποκοπή των επιδομάτων από 3.000 αιτητές ασύλου μετά που διαπιστώθηκε ότι αυτοί εργάζονταν -νόμιμα ή και παράνομα.

Όπως δήλωσε στον «Φ» η υφυπουργός Αναστασία Ανθούση, σχεδόν καθημερινά αναστέλλονται οι επιταγές 100 με 150 αιτητών ασύλου, επειδή διαπιστώνεται μετά από έλεγχο ότι αυτοί εργάζονται είτε παράνομα, είτε νόμιμα και τους αποκόπτονται και κοινωνικές ασφαλίσεις. Από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι και σήμερα, έχουν αποκοπεί οι επιταγές για 3.000 αιτητές, ενώ όπως αποκάλυψε η κ. Ανθούση, ζητήθηκε γνωμάτευση για το κατά πόσον μπορεί να ανακτηθούν τα χρήματα που δόθηκαν σε αιτητές ως επιδόματα ενώ εργάζονταν. 

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση, θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο με την παρακράτηση άλλων ποσών που κατατίθενται σε μορφή επιδόματος στον λογαριασμό των προσώπων αυτών, ως αντιστάθμισμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρώτη σε νέες αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ η Κύπρος (πίνακας)

Στο μεταξύ, ένα φιλόδοξο σχέδιο για να περιοριστεί η έλευση μεταναστών με την εκμετάλλευση των επιδομάτων επεξεργάζεται το υφυπουργείο Πρόνοιας σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, τις εμπορικές τράπεζες κ.ά. Όπως ανέφερε η κ. Ανθούση, δεν γίνεται επιδόματα που δίνει το κράτος σε δικαιούχους για τη διαβίωσή τους στην Κύπρο να διοχετεύονται στο αλκοόλ ή να μεταφέρονται εκτός Κύπρου. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, επεξεργαζόμαστε σχέδιο όπου θα εκδίδεται στους αιτητές ασύλου μια ειδική πιστωτική κάρτα (βίζα) στην οποία θα γίνονται εμβάσματα των επιδομάτων τους. Με τη βίζα αυτή, μόνο το 20% του ποσού που έχουν θα δικαιούνται να κάνουν αναλήψεις σε μετρητά, ενώ θα απαγορεύεται η χρήση της κάρτας για την αγορά αλκοόλ ή για τη μεταφορά μετρητών στη χώρα τους.

Τώρα, όπως ανέφερε η κ. υφυπουργός, μετανάστες πήγαιναν σε κάποιο ταχυδρομικό ή άλλο γραφείο και έστελλαν χρήματα στη χώρα τους από αυτά που τους δίνει ως επίδομα το κράτος για να ζήσουν στην Κύπρο. Με την ειδική βίζα θα σταματήσουν οι επιταγές που αποστέλλονταν σε αιτητές ασύλου, πολλές εκ των οποίων χάνονταν, ενώ θα γίνεται καλύτερος έλεγχος των επιδομάτων. Αυτή τη στιγμή λαμβάνουν επιδόματα 6.500 με 7000 αιτητές ασύλου. 

Στο μεταξύ, λόγω της καλύτερης και ορθολογιστικής διαχείρισης των επιδομάτων από τον καιρό της σύστασης του υφυπουργείου Πρόνοιας, για πρώτη φορά δεν θα ζητηθεί συμπληρωματικό κονδύλι για κάλυψη έκτακτων αναγκών. Τουναντίον, θα προκύψει πλεόνασμα το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τις ευάλωτες οικογένειες, για στήριξη παιδιών κ.ά.