Λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα που παρατηρείται από την αρχή της λειτουργίας της, τον Νοέμβριο του 2017, επιχειρείται να δοθεί στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Πεντακώμου. Το πρόβλημα αφορά στην αδυναμία διάθεσης του παραγόμενου δευτερογενούς καυσίμου για ενεργειακή του αξιοποίηση, μείγματος που ανέρχεται περίπου στο 46% του συνόλου των αποβλήτων και διατίθεται στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) με τις οποιες συνέπειες. 

Μετά την έναρξη της λειτουργίας της ΟΕΔΑ Πεντακώμου, είχε διαφανεί ότι το παραγόμενο RDF δεν συνάδει με τις προδιαγραφές της Σύμβασης σε ό,τι αφορά το μέγιστο επιτρεπτό ποσοστό υγρασίας του, με αποτέλεσμα το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού να αρνείται να το παραλάβει.

Μιλώντας στον «Φ», ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής ανέφερε ότι αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να υποβληθεί από τον ανάδοχο πρόταση για βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου δευτερογενούς καυσίμου, καθώς και αξιοποίησης του στην ίδια τη Μονάδα. Μετά την υποβολή της πρότασης είπε θα δοθεί η δυνατότητα για πειραματισμούς εντός Αυγούστου με στόχο τη διαχείρισή του με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. 

Η επεξεργασία αποβλήτων στην εγκατάσταση βρίσκεται σε αντίθεση τόσο με τους στόχους, όσο και με τα μέτρα της Στρατηγικής Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων 2015-2021, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και σύμφωνα με την οποία η μονάδα ΟΕΔΑ και ΧΥΤΥ Πεντακώμου θα αξιοποιεί το μεικτό απόβλητο στο μέγιστο βαθμό, εφαρμόζοντας την ιεράρχηση της διαχείρισης των αποβλήτων μέσω μηχανικής διαλογής για διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων, αξιοποίηση του οργανικού και λοιπού υπολείμματος με κομποστοποίηση ή παραγωγή καύσιμου υλικού (SRF/RDF) για ανάκτηση ενέργειας και ελαχιστοποίηση του ποσοστού που θα προωθείται για τελική διάθεση.

 

 

 

Αποτέλεσμα, σήμερα η Μονάδα Υποδοχής των σύμμεικτων να είναι υπερχειλισμένη από όλες τις θύρες, πράγμα που μαρτυρά πως το εργοστάσιο μηχανικής επεξεργασίας είτε υπολειτουργεί είτε δεν λειτουργεί καθόλου. Γενικά από κάθε κτήριο, στεγασμένο χώρο, ακόμη και από ακάλυπτους χώρους η εικόνα είναι τραγική αφού ξεχειλίζουν από παντού σκουπίδια. 

Πέραν των πιο πάνω, η συνεχιζόμενη και ανεξέλεγκτη καύση αποβλήτων στην περιοχή επαναφέρει στο προσκήνιο της επικαιρότητας το πρόβλημα της σοβαρής δυσλειτουργίας και της συνεπακόλουθης δυσοσμίας που προκαλείται από τη μονάδα ΟΕΔΑ και ΧΥΤΥ Πεντακώμου, καθώς και το συνεπακόλουθο συστημικό πρόβλημα της αδυναμίας επιβολής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. 

Ένα άλλο, από τα σοβαρότατα προβλήματα που καταγράφονται, αφορά τις αυξημένες ποσότητες στραγγισμάτων που πρέπει να τύχουν επεξεργασίας και διάθεσης με αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια, κατά παράβαση της βέλτιστης διαθέσιμης τεχνικής για μείωση των εκπομπών στα νερά και στην ατμόσφαιρα. 

Μάλιστα, στην τεχνητή λίμνη συλλογής ομβρίων, φαίνεται να αποθηκεύονται τα παραγόμενα στραγγίσματα από τον ΧΥΤΑ. Προφανώς ο Βιολογικός Σταθμός επεξεργασίας στραγγισμάτων και άλλων υγρών αποβλήτων είτε υπολειτουργεί είτε δεν λειτουργεί καθόλου με αποτέλεσμα η τεχνητή λίμνη που κατασκευάστηκε για αποθήκευση ομβρίων να χρησιμοποιείται για αποθήκευση λυμάτων. Η λίμνη έχει γεμίσει και τα λύματα υπερχειλίζουν.

 

Καιόμενος ΧΥΤΥ και κάλυψη με χώμα

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στον ΧΥΤΥ στις 15 Ιουλίου και που σιγοκαίει ακόμα, αναδεικνύει το πρόβλημα της πληρότητας του χώρου, ενώ έχει αποφασιστεί η δημιουργία νέου κυττάρου με ανάθεση στον υφιστάμενο ανάδοχο. Η φωτιά που εκδηλώθηκε εντός του ΧΥΤΥ είναι λόγω της κακής λειτουργίας του χώρου. Προφανώς δεν γινόταν σε καθημερινή βάση η κατάλληλη χωματοκάλυψη των αποβλήτων και υπήρχε μεγάλο μέτωπο ακάλυπτο με αποτέλεσμα η φωτιά να επεκταθεί ταχέως και να μην είναι εύκολη η κατάσβεσή της. Η σωστή πρακτική, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι να υπάρχουν διαθέσιμες αποθηκευμένες εντός του ΧΥΤΥ ποσότητες χώματος, καθώς και χειριστές κινητού εξοπλισμού να παρακολουθούν τον χώρο καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ώστε αν προκύψει εκδήλωση φωτιάς αυτή να γίνει άμεσα αντιληπτή και να κατασβηστεί άμεσα με ρίψη χώματος.

 

 

 

Παράνομη αποθήκευση αποβλήτων

Η μονάδα ΟΕΔΑ και ΧΥΤΥ Πεντακώμου δεν τυγχάνει ικανοποιητικής συντήρησης του εξοπλισμού και δεν διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του, κατά παράβαση της υποχρέωσης για ετοιμότητα και ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Για παράδειγμα, ο τεμαχιστής εξακολουθεί να είναι εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα και η εγκατάσταση συνεχίζει να παραλαμβάνει ογκώδη απόβλητα, τα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα στην μονάδα σε μεγάλες ποσότητες χωρίς προφυλάξεις για κίνδυνο πυρκαγιάς. Φαίνεται πως ο τεμαχιστής ογκωδών αποβλήτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε στον συγκεκριμένο χώρο προ μηνών, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του, είτε δεν επιδιορθώθηκε είτε επιδιορθώθηκε και απλά δεν λειτούργησε ποτέ έκτοτε. Αυτό μαρτυρούν οι τεράστιο σωροί ογκωδών αποβλήτων που συσσωρεύτηκαν στον χώρο αυτό αλλά και σε άλλους χώρους εντός της ΟΕΔΑ.

Επίσης, σε χώρο εντός της ΟΕΔΑ φαίνεται να γίνεται παράνομη αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων ανεπεξέργαστων ογκωδών αποβλήτων αλλά και συμπιεσμένων αποβλήτων που προέκυψαν από τη μηχανική επεξεργασία, σε μη ενδεδειγμένο χώρο εντός της ΟΕΔΑ. Πέραν της τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής που προκύπτει αφού όλα τα υγρά απόβλητα που παράγονται από το ξέπλυμα των αποβλήτων αυτών από την βροχή καταλήγουν στον υδροφορέα, ελλοχεύει τεράστιος κίνδυνος να εκδηλωθεί ακόμη μια πυρκαγιά στον χώρο της ΟΕΔΑ. Επίσης, η πρέσα οργανικών κατά καιρούς δεν λειτουργεί λόγω βλάβης.