Ετοιμάζεται ο πλανήτης για κάθε ενδεχόμενο ενώ η νέα υγειονομική απειλή, η οποία υποχρέωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύξει τον πλανήτη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η ευλογία των πιθήκων, έχει θέσει σε συναγερμό κράτη και κυβερνήσεις. 

Η ευλογιά των πιθήκων έχει πλήξει, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ, πέραν των 17.000 ανθρώπους σε 74 διαφορετικές χώρες με τις περίπου 9.000 να έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη. 

Σε διεθνές επίπεδο, οι επιστήμονες παρακολουθούν την μετάδοση της νόσου στο γενικό πληθυσμό, πέραν από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ τις ανησυχίες ενέτεινε ο εντοπισμός της και σε παιδιά στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στον «Φ», ανέφερε ότι «επιβάλλεται να υπάρχει εγρήγορση σε όλα τα κράτη – μέλη, να γίνει σωστή προετοιμασία και να ληφθούν μέτρα πρόληψη. Πρέπει επίσης να γίνει σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών».

«Ανησυχώ», είπε, «για τον αυξανόμενο αριθμό περιστατικών στην ΕΕ, έχουμε περισσότερα από 9.000 περιστατικά και βλέπουμε ότι υπήρξε αύξηση της τάξης του 30% στα περιστατικά, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα». Αν είναι κάτι, «που μάθαμε και από την πανδημία του κορωνοϊού, είναι ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε διότι δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί στην συνέχεια», τόνισε η κ. Κυριακίδου και πρόσθεσε ότι «ως ΕΕ έχουμε ήδη προχωρήσει σε αρκετές κινήσεις.

Έχει γίνει παραγγελία 160.000 δόσεων εμβολίου και η διανομή άρχισε να γίνεται, πρώτα στις χώρες οι οποίες έχουν αυξημένο αριθμό περιστατικών, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, το Βέλγιο. Έχουν βεβαίως παραγγελθεί ποσότητες και θα πάρουν όλα τα κράτη στη συνέχεια αυτές που τους αναλογούν». 

Παράλληλα, «το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Παρακολούθησης Νόσων), έχει ετοιμάσει τις κατευθυντήριες οδηγίες τους καθώς και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει επικοινωνία με τους πολίτες». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Από την αρχή είχε φανεί ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σοβαρή απειλή και χρειαζόταν άμεση αντίδραση και δράση από εμάς για να εξασφαλίσουμε τα εμβόλια και τα θεραπευτικά σχήματα που χρειάζονται. Έχει γίνει η προετοιμασία και τώρα πρέπει να γνωρίζουν και οι πολίτες πώς να προστατεύονται», τόνισε η κ. Κυριακίδου. «Δεν νομίζω ότι θα εξελιχθεί σε μια πανδημία, όπως αυτή που ζούμε για τρίτη συνεχή χρονιά με τον κορωνοϊό επειδή στην περίπτωση της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται στενή σωματική επαφή για να μεταδοθεί και για αυτό έχουμε και τις ομάδες υψηλού κινδύνου για μετάδοση που είναι άτομα με ανεξέλεγκτη σεξουαλική ζωή ή βλέπουμε ψηλά ποσοστό σε άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες. Αλλά αυτό από την άλλη δεν πρέπει να μας εφησυχάζει διότι είναι πλέον θέμα που αφορά και το γενικό πληθυσμό, είδαμε και περιστατικά σε παιδιά και για αυτό άλλωστε προχώρησε και ο ΠΟΥ στις σχετικές ανακοινώσεις στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να παρακολουθούμε», κατέληξε η κ. Κυριακίδου. 

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Αν δεν μάθαμε καλά να πάθουμε

Διανύουμε το τρίτο έτος της πανδημίας του κορωνοϊού κι όμως φαίνεται ότι δεν έχουμε ακόμα κατανοήσει τα πιο απλά πράγματα. Την περασμένη εβδομάδα η ανακοίνωση 12 θανάτων (που σημαίνει ότι είχαμε περισσότερους από έναν θάνατο την ημέρα), δεν άγγιξε σχεδόν κανέναν. Μάλιστα, κάποιοι έσπευσαν να πουν ή να γράψουν «ήταν 107 χρονών η κοτζιάκαρη, πού ήταν να πάει;». Εγώ θα γράψω αυτό που γράφω εδώ και δυόμισι χρόνια: Η κοτζιάκαρη και ο κάθε ηλικιωμένος, είχε το δικαίωμα να πεθάνει μετά από 107 χρόνια ζωής (ή μετά από 75 ή 80 ή 90 χρόνια), στο σπίτι της με τα παιδιά, τα δισέγγονα και τα τρισέγγονα της κοντά της ή έστω στη στέγη ευγηρίας όπου βρισκόταν με δικούς της ανθρώπους δίπλα της. Τα 107 χρόνια ζωής πρέπει να προκαλούν δέος και όχι απαξίωση και σίγουρα δεν κόλλησε τον ιό σε κάποιο κλαμπ.  

Μ.Π.