Ο Δήμος Λευκωσίας προχωρά σε μελέτες με σκοπό την αναδιαμόρφωση των δύο κτηρίων τα οποία αγόρασε στο ιστορικό κέντρο, με σκοπό να τα διαμορφώσει σε φοιτητικές εστίες και εκτός απροόπτου αναμένεται να παραδοθούν προς χρήση πριν την ολοκλήρωση των εργασιών στήριξης του σχολείου της Φανερωμένης στο οποίο θα λειτουργήσει η αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στόχος του Δήμου είναι όπως οι προσφορές για τις κατασκευαστικές εργασίες προκηρυχθούν στα μέσα του 2023.

Ενδιαφέρον για διαμόρφωση φοιτητικών εστιών επέδειξε επίσης και η Αρχιεπισκοπή καθώς και ιδιώτες, αλλά ο Δήμος φαίνεται ότι κινήθηκε πρώτος στη διαδικασία προσαρμογής κτηρίων στα πρότυπα που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των φοιτητικών αναγκών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιώτες ενδιαφέρονται να εκμεταλλευθούν τα οικονομικά κίνητρα τα οποία έχουν εξαγγελθεί, αφού τους το επιτρέπει και ο χρόνος, υπό την έννοια ότι οι εργασίες στη Φανερωμένη (περιλαμβανομένων και των στατικών και άλλων μελετών) αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το έτος 2026.

Λειτουργός του Δήμου Λευκωσίας αναφερόμενος στα δύο κτήρια που τελούν υπό διαμόρφωση, ενημέρωσε τον «Φ», πως από την ημέρα έναρξης τους, οι εργασίες στο κτήριο της οδού Αριστείδου εκτιμάται να ολοκληρωθούν εντός 12 μηνών, ενώ το αντίστοιχο διάστημα για το κτηριακό συγκρότημα στη συμβολή των οδών Βουλγαροκτόνου-Αρσινόης-Κομνηνού εκτιμάται στους 18 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Δήμος αγόρασε τα δύο κτήρια τον Ιανουάριο του 2022 και ο προϋπολογισμός αγοράς και διαμόρφωσης θα κυμανθεί στα €6,9 εκατ.

Σύμφωνα με τον δήμο, το πρώτο ακίνητο αποτελείται από συνεχόμενο τετραώροφο κτήριο αποτελούμενο από 5 studios σε κάθε όροφο, με συνολικό εμβαδόν 863,5 τ.μ. και κόστος αγοράς €480.000. Υπάρχει δυνατότητα διαμόρφωσης συνολικά 20 δωματίων. Από αυτά, τα  19 δωμάτια μπορούν να φιλοξενήσουν 1-2 φοιτητές ενώ άλλο ένα δωμάτιο στο ισόγειο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ΑμεΑ. Μέγιστος αριθμός ενοίκων 39 φοιτητές.

Το δεύτερο αποτελείται από συνολικά δέκα ακίνητα (9 διατηρητέα κτήρια και ένα τεμάχιο γης) συνολικού εμβαδού γύρω στα 1.050 τ.μ. Αγοράστηκε έναντι κόστους €715.000. Το συγκεκριμένα διατηρητέα κτήρια μπορούν να διαμορφωθούν κατά τρόπον ώστε να δημιουργηθούν συνολικά 50 δωμάτια. Σε αυτά μπορούν να φιλοξενηθούν δύο φοιτητές ανά δωμάτιο (σε 4 δωμάτια στο ισόγειο και 4 δωμάτια στον όροφο) καθώς και 1 δωμάτιο στο ισόγειο για ΑμεΑ. Μέγιστος αριθμός ενοίκων 58.

Ο Δήμος Λευκωσίας ο οποίος έδωσε πρώτος το παράδειγμα με τη διαμόρφωση φοιτητικών εστιών, λόγω και του ότι ενδιαφέρεται να προσελκύσει νέους ανθρώπους στην πόλη, καλεί και τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει προς αυτή την κατεύθυνση, υποδεικνύοντας πως, διαχρονικά, για πρώτη φορά δίδονται τόσα κίνητρα για την εντός των τειχών πόλη. Υποδεικνύει επίσης, πως τα κίνητρα αυτά προστίθενται στις υπόλοιπες παρεμβάσεις του δήμου, όπως για παράδειγμα τις αναπλάσεις των οδών Ερμού, Πενταδακτύλου, Πλατεία Δημαρχίας, τη λειτουργία του Κέντρου Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία CYENS, τη διασφάλιση της λειτουργίας του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη, της δημιουργίας του Κέντρου Χαρακτικής Χαμπή, την ανάπλαση των οδών Αισχύλου και Τρικούπη. Ειδικά όσον αφορά την Τρικούπη, με την παρούσα ευκαιρία ο δήμος γνωστοποιεί, πως τα έργα στο υπόλοιπο τμήμα της συγκεκριμένης οδού (από το «Όχι» μέχρι το τέρμα του δρόμου) αναμένεται να ξεκινήσουν περί τον προσεχή Οκτώβρη, αφού ολοκληρωθούν άλλα αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται αυτή τη στιγμή στην περιοχή.