Έκανε πίσω το ΚΕΒΕ, απέσυρε τον Πέτρο Αγαθαγγέλου από εκπρόσωπό του στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ, (επικαλούμενο μάλιστα πιθανό ασυμβίβαστο) και έβγαλε από τη δύσκολη θέση την Κυβέρνηση. Ωστόσο, ΚΕΒΕ και Κυβέρνηση λογάριαζαν μάλλον χωρίς τον πρόεδρο του ΠΙΣ, ο οποίος αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΚΕΒΕ απέστειλε επιστολή ενημερώνοντας ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να παραιτηθεί επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, λόγους αξιοπρέπειας, τόσο του ιδίου όσο και του ιατρικού κόσμου της Κύπρου.

«Εφόσον αποφασίσατε ως ΚΕΒΕ να ανακαλέσετε την απόφαση σας να εκπροσωπώ τον θεσμό στο δ.σ. του ΟΑΥ, οφείλετε να αναλάβετε την ευθύνη της ανάκλησης του διορισμού μου και να δημοσιοποιήσετε επίσημα τους λόγους της απόφασής σας», ανέφερε ο Πέτρος Αγαθαγγέλου, ο οποίος με την ενέργεια του αυτή μπορεί να μην αλλάζει επί της ουσίας τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για να την αντικατάστασή του, αλλά προκαλεί για περαιτέρω δημόσιες αντιπαραθέσεις, τις οποίες υπουργείο Υγείας και Προεδρικό προσπαθούσαν διακαώς να αποφύγουν τις τελευταίες ημέρες. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Η απόφαση του ΚΕΒΕ για απόσυρση του προέδρου του ΠΙΣ από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ ήταν από το απόγευμα της Τρίτης αναμενόμενη, αφού από την Κυβέρνηση διέρρευσαν σχετικές πληροφορίες. Ο, δε, κυβερητικός Εκπρόσωπος νωρίς το πρωί, αφού άφησε να εννοηθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε παραπληροφορηθεί για τα δεδομένα γύρω από τον διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ στο συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας,  δήλωνε ότι η Κυβέρνηση αφουγκράζεται τις φωνές διαμαρτυρίας και πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. 

Η απόφαση που έλαβε το ΚΕΒΕ έγινε γνωστή το απόγευμα, με το Επιμελητήριο να αποστέλλει χωρίς καθυστέρηση σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς να αποφεύγει να εκφράσει εμμέσως πλην σαφώς τη δυσφορία του για τις πιέσεις που δέχθηκε, κάνοντας αναφορά του σε πιθανό ασυμβίβαστο σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο του ΟΑΥ. 

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του το ΚΕΒΕ ανέφερε μεταξύ άλλων: 

«Το ΚΕΒΕ μελέτησε διεξοδικά σε πολύωρη συνεδρία του το θέμα και ιδιαίτερα των προνοιών του περί ΓεΣΥ νόμου του 2001 και των τροποποιήσεων αυτού, και ειδικότερα το περιεχόμενο του άρθρου 8 που αφορά το ασυμβίβαστο του προέδρου και των μελών του συμβουλίου του ΟΑΥ. Επειδή η σχετική πρόνοια επιδέχεται διαφορετικών νομικών ερμηνειών, για τους λόγους αυτούς η εκτελεστική επιτροπή του ΚΕΒΕ αποφάσισε όπως ανακαλέσει την εισήγηση της για διορισμό ιατρών στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ. Ενόψει της πιο πάνω πρόνοιας του νόμου, εγείρεται θέμα και για τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων και καθηκόντων, καθότι η σύζυγός του, είναι παροχέας υπηρεσιών υγείας στο ΓεΣΥ».

Παρόμοιες με τις τοποθετήσεις του ΚΕΒΕ ήταν και οι τοποθετήσεις του προέδρου της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου, Μαρίνου Σωτηρίου, και ως εκ τούτου, ανακοίνωση εξέδωσε ο ΟΑΥ αναφέροντας ότι: «Το θέμα του ασυμβίβαστου για την άσκηση καθηκόντων έχει μελετηθεί σε προηγούμενο στάδιο και έχουν απαντηθεί τα σχετικά ερωτήματα». Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, η εν λόγω γνωμάτευση κρίθηκε απαραίτητη επειδή κατά τον χρόνο που λήφθηκε, η σύζυγος ενός εκ των εκπροσώπων του ΚΕΒΕ στο δ.σ του ΟΑΥ (που απεσύρθη στη συνέχεια από το ΚΕΒΕ για εντελώς άσχετους λόγους), ήταν επαγγελματίας υγείας που θα εντασσόταν στο ΓεΣΥ.