Άρχισε ήδη η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμπλήρωσης και υποβολής του μηχανογραφικού των υποψηφίων των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης, για διεκδίκηση θέσεων στα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Σήμερα, είναι η τελευταία μέρα που έχουν στη διάθεσή τους όσοι επιθυμούν να διεκδικήσουν την πρόσβασή τους στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία η οποία «τρέχει» ηλεκτρονικά, ολοκληρώνεται σήμερα στη 1:00 το μεσημέρι. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, τις ώρες που έχουν απομείνει μέχρι το κλείσιμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, να επισκεφθούν τον ιστότοπο της Υπηρεσίας Εξετάσεων (http://www.moec.gov.cy/ypexams). Για την είσοδό τους θα χρησιμοποιήσουν το «Όνομα Χρήστη» και τον «Κωδικό Πρόσβασης» με τα οποία είχαν κάνει εγγραφή και είσοδο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για υποβολή αίτησης συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης 2022 κατά τον περασμένο Μάρτιο. Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία Εξετάσεων και σήμερα θα λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο (τηλ.: 22582933 /22582934) για υποστήριξη υποψηφίων που θα χρειαστούν βοήθεια. 

Οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους με βάση τον Γενικό Βαθμό Πρόσβασης/Κατάταξης, όπως αυτός τους ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Υπηρεσία Εξετάσεων. Υπενθυμίζεται ότι μπορούν να επιλέγουν με σειρά προτεραιότητας μέχρι 20 Σχολές/Τμήματα από ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο, οι οποίες/τα οποία αντιστοιχούν στα Έγκυρα Πλαίσια Πρόσβασης που έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησής τους για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αφού η διαδικασία αυτή κλείσει, σειρά θα πάρει η αναμονή των αποτελεσμάτων, τα οποία είναι αποκλειστικά θέμα αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας. Η ανακοίνωσή τους αναμένεται από τα μέσα προς τα τέλη του Αυγούστου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρμόδιο Υπουργείο της Ελλάδας ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες τις βάσεις για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, οι οποίες φέτος παρουσίασαν πτώση. 

Πάντως, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τα ΑΑΕΙ Ελλάδας, δεν είναι σημαντική μόνο για τα παιδιά που ενδιαφέρονται και για τις οικογένειές τους, καθώς πρέπει να προγραμματιστούν όσον αφορά τη μετάβασή τους στις πόλεις που θα εξασφαλίσουν θέσεις για εξεύρεση κατοικίας, αλλά και για τα πανεπιστήμια της χώρας μας. Κι αυτό διότι, τόσο το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όσο και το ΤΕΠΑΚ αναμένουν απώλειες φοιτητών καθώς θα καταγραφούν και φέτος ροές προς την Ελλάδα. Πρόκειται για τους υποψήφιους που εξασφάλισαν θέση, είτε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είτε στο ΤΕΠΑΚ, προχώρησαν μεν στην κράτησή της, ωστόσο φλερτάρουν και με Σχολές και Τμήματα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Κάποιοι απ’ αυτούς, εάν εξασφαλίσουν θέσεις εκεί που θέλουν, αναμένεται να αφήσουν τις θέσεις στην Κύπρο, τις οποίες ήδη κράτησαν. Οι θέσεις αυτές θα διατεθούν σε άλλους ενδιαφερόμενους μέσω της διαδικασίας της δεύτερης κατανομής θέσεων, στην οποία προχωρούν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα. 

Στο μεταξύ, τις προηγούμενες μέρες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου κρατήθηκαν 1.469 θέσεις (περίπου το 85% όσων είχαν διατεθεί στην πρώτη κατανομή), κι έχουν υποβληθεί συνολικά 1.095 αιτήσεις για συμμετοχή στη δεύτερη κατανομή. Στο ΤΕΠΑΚ κρατήθηκαν συνολικά 846 θέσεις από τις 1.060 που έχουν παραχωρηθεί από το ακαδημαϊκό ίδρυμα στο πλαίσιο της πρώτης κατανομής.