Ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι έρευνες των δύο ποινικών ανακριτών που διερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρήκε τον θάνατο ο στρατιώτης Θανάσης Νικολάου. Το πόρισμα μιλά πλέον ξεκάθαρα για δολοφονία του Θανάση, χωρίς υπονοούμενα και υποσημειώσεις. 

Πρόκειται για την τρίτη ποινική ανάκριση που έχει διαταχθεί για την υπόθεση και η οποία ουσιαστικά διενεργήθηκε λόγω των γεγονότων και των ευρημάτων από την εξέταση ενός οστού του Θανάση από ιατροδικαστές στην Αθήνα. Δύο ιατροδικαστές είχαν αποφανθεί ξεχωριστά όταν εξέτασαν διάφορα οστά μετά την εκταφή τους, πως ο 26χρονος πτυχιούχος της αρχιτεκτονικής στραγγαλίστηκε, αφού εντοπίστηκε σπασμένο το υοειδές οστό του, για το οποίο αρχικά είχε καταγραφεί πως δεν είχε υποστεί βλάβη. 

Πληροφορίες του «Φ» από ενημερωμένη πηγή, αναφέρουν ότι οι δύο ποινικοί ανακριτές μετά από ενδελεχή εξέταση όλων των στοιχείων και μαρτυριών, εντοπίζουν ευθύνες. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι δολοφόνοι του Θανάση θα μείνουν ατιμώρητοι αφού δεν προέκυψαν μαρτυρίες και στοιχεία που να ενοχοποιούν κάποιους. Οι ποινικοί ανακριτές προχώρησαν στην ανάκριση δύο προσώπων, όμως παρουσίασαν άλλοθι και ελλείψει άλλων στοιχείων ή μαρτυριών, δεν φαίνεται να στοιχειοθετείται υπόθεση. 

Προκύπτουν, όμως, ως φαίνεται ευθύνες για πρώην μέλη της Αστυνομίας που ενεπλάκησαν στη διερεύνηση της υπόθεσης από διάφορα πόστα. Ευθύνες θα αποδίδονται στο πόρισμα και για ένα πρόσωπο που ενεπλάκη στην υπόθεση και ο ρόλος του ήταν καθοριστικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όλα τα ευρήματα των ανακριτών καταγράφονται αυτή τη στιγμή στο πόρισμά τους το οποίο θα παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα, που έχει και τον τελικό λόγο για το κατά πόσον προκύπτουν ευθύνες και για ποιους. Το πόρισμα πρέπει να παραδοθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. 

Το σίγουρο πλέον από τη 10μηνη έρευνα των ανακριτών Σάββα Μάτσα και Αντώνη Αλεξόπουλου, είναι πως δικαιώνεται η χαροκαμένη μάνα του Θανάση, αφού θα γνωρίζει και επίσημα πλέον πως το παιδί της δεν αυτοκτόνησε, όπως αρχικά είχε αφεθεί να εννοηθεί. Επίσης, θα γνωρίζει την αιτία θανάτου και πως στον βαθμό που το επιτρέπει η μαρτυρία που εντοπίστηκε 17 χρόνια μετά τον θάνατο, προκύπτουν ευθύνες για τον χειρισμό της υπόθεσης. Ο θάνατος του Θανάση επεσυνέβη στις 9 Σεπτεμβρίου 2005 όταν αυτός εντοπίστηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας στη Λεμεσό. Αρχικά δεν αποκλείστηκε να επρόκειτο για αυτοκτονία και ο θάνατός του αποδόθηκε σε πτώση από ύψος. Λόγω αυτής της εκτίμησης, η διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε σε αστυνομικό του σταθμού Λάνιας αφού θεωρήθηκε ως υπόθεση minor και όχι serial. Θεωρήθηκε δηλαδή πως έπρεπε να εξεταστεί όπως εξετάζεται και η κλοπή ενός ποδηλάτου…

Την περασμένη Τετάρτη κλήθηκαν και κατέθεσαν οι τελευταίοι δύο μάρτυρες και ο κύκλος των ερευνών έκλεισε εκτός και αν από τη μελέτη των στοιχείων προκύψει οτιδήποτε άλλο που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Το σίγουρο είναι πως ο Θανάσης έστω και νεκρός μίλησε, αφού το υοειδές οστό καθώς και άλλα ευρήματα έδειξαν στραγγαλισμό.

Ένα από τα στοιχεία που προέκυψαν μέσα από την έρευνα και τις ιατροδικαστικές εξετάσεις, είναι πως ο 26χρονος στρατιώτης είχε υποστεί ρήξη εσωτερικών οργάνων (ύπατος, νεφρών και πνευμόνων) καθώς και κάταγμα στέρνου. Αυτά τα ευρήματα εκτιμάται ότι δεν μπορούσαν να προέλθουν από την πτώση από τη γέφυρα της Άλασσας, αφού αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα υπήρχαν διαφορετικά ευρήματα. Όπως εκτιμάται, ο άτυχος 26χρονος πριν στραγγαλιστεί, είχε δεχθεί βάναυση επίθεση και ξυλοδαρμό. Μάλιστα, τα κτυπήματα ήταν τόσο δυνατά που του επέφεραν τα κατάγματα και τη ρήξη ζωτικών οργάνων. 

Πάντως, είναι ίσως η πρώτη φορά που σε έρευνα ο θάνατος του Θανάση εξετάστηκε πλέον ως δολοφονία και όχι ως αιφνίδιος ή αυτοχειρία. Είναι γι’ αυτό που ανακρίθηκαν και πρόσωπα ως ύποπτα. Σημειώνεται ότι η λήψη καταθέσεων έγινε σε ειδικό χώρο στη Σκαρίνου που παραχωρήθηκε από την κοινότητα, επειδή οι πλείστοι μάρτυρες διέμεναν στη Λεμεσό.

 

 

 

Έκδηλα ανεπαρκής η διερεύνηση της υπόθεσης

Ένα σημαντικό εύρημα που προκύπτει από την έρευνα των ποινικών ανακριτών είναι πως υπήρξε έκδηλα ανεπαρκής διερεύνηση της υπόθεσης. Όπως παραστατικά μας αναφέρθηκε, δεν μπορεί να υπήρχαν τόσα ευρήματα που να δείχνουν έγκλημα και να μην τα είδε κανένας. Στη σκηνή όταν εντοπίστηκε η σορός μετέβησαν και αξιωματικοί της Αστυνομίας και ο φάκελος στη συνέχεια πέρασε από αρκετά πρόσωπα χωρίς να αντιληφθεί κάποιος ότι υπήρξε ελλιπής διερεύνηση και πως σημαντικά στοιχεία δεν εξετάστηκαν. Όπως για παράδειγμα η λήψη υγρών από το στομάχι του για τοξικολογικές αναλύσεις, όπως το κόψιμο νυχιών για να διαπιστωθεί κατά πόσο έκρυβαν γενετικό υλικό των δραστών και σωρεία άλλων ενεργειών που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν. Όπως, επίσης, δεν λήφθηκε υλικό από το όχημά του για επιστημονικές εξετάσεις. Όλα αυτά δείχνουν, όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε, ότι αδικήθηκε ο Θανάσης ως προς την εξέταση των συνθηκών του θανάτου του, αφού ευθύς εξ αρχής είχε θεωρηθεί ότι έπεσε από τη γέφυρα προφανώς από μόνος του, χωρίς να εξεταστεί άλλη εκδοχή. Μάλιστα σε μια έρευνα γυναίκας λοχία της Αστυνομίας είχε γίνει εισήγηση για εκταφή των λειψάνων του για περαιτέρω έρευνες, ωστόσο κάποιοι είχαν αποφανθεί ότι δεν χρειαζόταν. Αυτό ίσχυσε μέχρι και πρόσφατα, όταν ύστερα και από πιέσεις των δικών του έγινε κατορθωτή η εκταφή. 

Τονίζεται, ότι ο διορισμός των δύο ποινικών ανακριτών έγινε στις 7/10/2021 από τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, μετά που μελέτησε τα πορίσματα ιατροδικαστών από την Ελλάδα οι οποίοι αποφάνθηκαν πως ο θάνατος του Θανάση προήλθε από στραγγαλισμό. Κατά τον διορισμό των ανακριτών, ο κ. Σαββίδης είχε τονίσει ότι, «οφείλαμε στη μνήμη αυτού του παιδιού να προχωρήσουμε ξανά με τον διορισμό ποινικών ανακριτών, διότι, όπως είπα και παλαιότερα, ενδιαφέρει και εμάς και την κοινωνία όλη να ρίξουμε φως στο πώς το παιδί αυτό δυστυχώς κατέληξε. Δεν είναι μόνον απαίτηση της οικογένειας. Είναι απαίτηση της κοινωνίας ολόκληρης και υποχρέωση του κράτους. Η ευχή μας είναι να υπάρξει κατάληξη με ασφαλή συμπεράσματα, όποια κι αν είναι αυτά, και η ψυχή του άτυχου Θανάση να αναπαυθεί».

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν διαταχθεί τρεις θανατικές ανακρίσεις (η τελευταία διεκόπη λόγω της ποινικής ανάκρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη), δύο αστυνομικές έρευνες, δύο έρευνες από ποινικούς ανακριτές, μια εκταφή και ετοιμάστηκαν οκτώ ιατροδικαστικές εκθέσεις. Στην πρώτη ποινική ανάκριση, παρόλο που έδειχνε ότι ο θάνατος του Θανάση πιθανόν να οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια, ο φάκελος της υπόθεσης επιστράφηκε στην Αστυνομία για διερεύνηση, αλλά σπαταλήθηκε μεγάλο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωσή της, χωρίς αποτέλεσμα.

Η τελευταία ιατροδικαστική έκθεση από την Αθήνα έδειξε καθαρή εγκληματική ενέργεια, επειδή διαπιστώθηκε ότι είχε σπάσει το υοειδές οστό, το οποίο ουσιαστικά σπάζει μόνο από πίεση με τα δάκτυλα. Αναμένεται ότι αυτή θα είναι η τελευταία ανάκριση, εκτός και αν προκύψει μαρτυρία που να ενοχοποιεί κάποιους.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Δεν κρύβονται οι ευθύνες

Ακόμα και ένας αδαής ή ένας αστυνομικός που δεν ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του, θα έβλεπε ότι ο θάνατος του 26χρονου στρατιώτη δεν ήταν αυτοκτονία. Υπήρχαν τόσο εμφανή ευρήματα, το παιδί ετοιμαζόταν ν’ ανοίξει το γραφείο του μόλις συμπλήρωνε τη θητεία του, που δεν είχε λόγο να κάνει βουτιά από το γεφύρι.

Ακόμα και μετά την πρώτη έρευνα, έπρεπε κάποιος να είχε αντιληφθεί τα λάθη που έγιναν και να διόρθωνε την κατάσταση. Ωστόσο, έγιναν τόσο εγκληματικά λάθη που επιβάλλεται η απόδοση ευθυνών. Η υπόθεση θυμίζει εν πολλοίς τις έρευνες για τα θύματα Μεταξά. Δεν έπρεπε να χρειαστούν 17 χρόνια για να πει κάποιος στη μάνα, ότι το παιδί της δεν αυτοκτόνησε.