Τα στοιχεία που διασυνδέουν την Κύπρο με τα όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα σε σχέση με τις παρακολουθήσεις, ολοένα και πληθαίνουν.

Όπως διαπιστώνεται από νέα δεδομένα που προέκυψαν και παρουσιάζει σήμερα ο «Φ», τρεις από τις ελλαδικές εταιρείες οι οποίες διερευνήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) της Ελλάδας στην αρχή του καλοκαιριού για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, έχουν Ελληνοκύπριους αξιωματούχους. Μάλιστα, ένα εξ αυτών των προσώπων κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις σε μέλη του κλιμακίου της ΕΑΔ.

Και οι τρεις εταιρείες είναι εγγεγραμμένες στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και έχουν συνδεθεί με την Intellexa Α.Ε. συμφερόντων του γνωστού Ταλ Ντίλιαν, ιδιοκτήτη του βαν παρακολουθήσεων (WiSpear) που ήταν σταθμευμένο στην Αλέξανδρου Παναγούλη στη Λάρνακα.

Αυτές οι επιχειρηματικές οντότητες, λοιπόν, αποτέλεσαν αντικείμενο ερευνών της ΕΑΔ με αφορμή τις παρακολουθήσεις σε βάρος του Ελλαδίτη δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Το κινητό τηλέφωνο του τελευταίου, όπως αποκαλύφθηκε τον περασμένο Απρίλιο (Inside Story), είχε «επιμολυνθεί» με το Predator και για περίοδο 10 εβδομάδων γινόταν υποκλοπή των δεδομένων ιδιωτικής επικοινωνίας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι εν λόγω εταιρείες που έχουν Ελληνοκύπριους αξιωματούχους είναι η Hermes Technologies, η Feroveno Limited και η Apollo Technologies. Οι προαναφερθείσες μαζί με την Intellexa Α.Ε. του Ντίλιαν (έχει ως αξιωματούχο τη φερόμενη δεύτερη σύζυγό του ισραηλινού επιχειρηματία), συνδέονται με την ίδια μητρική, την ιρλανδική Thalestris Limited. Όπως είναι γνωστό ο Ντίλιαν, έχει συνδεθεί άμεσα με τα προηγμένα λογισμικά παρακολούθησης Pegasus (Circles) και Predator (Cytrox).

Παρουσιάζουμε αναλυτικά τις υπό αναφορά εταιρείες, όπως και σχετικές λεπτομέρειες για τους συμπατριώτες μας αξιωματούχους τους:

•    «HERMES TECHNOLOGIES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

Μοναδικός Σύμβουλος-διαχειριστής της Hermes Technologies έχει διοριστεί ο γεννηθείς στην Κύπρο ιδιωτικός υπάλληλος Π.Α., ο οποίος διαμένει προσωρινά στην Ελλάδα. Σύμφωνα δε με πληροφορίες του «Φ», ο Π.Α. έδωσε διευκρινίσεις στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και για την Intellexa A.E., ενεργώντας ως εκπρόσωπος της μόνιμης κατοίκου Λεμεσού, Σάρα Αλεξάντρα Χάμου, φερόμενης ως δεύτερης συζύγου του Ταλ Ντίλιαν. Πρόκειται για ακόμη μια διασύνδεση. Συγκεκριμένα κλιμάκιο της ΕΑΔ έκανε επιτόπια επίσκεψη στις 9/6/2022, στην οποία παρευρέθηκε και ο κ. Π.Α.

•    «FEROVENO LIMITED»

Η κ. Π.Κ. με δηλωμένο τόπο γεννήσεως παραλιακή πόλη της Κύπρου, εμφανίζεται στην εταιρεία Feroveno Limited ως «Νόμιμη Εκπρόσωπος, Αντιπρόσωπος, Πληρεξούσια, και Αντίκλητος του Υποκαταστήματος στην Ελλάδα, με αρμοδιότητες όπως ακριβώς ορίζονται στο από 15/11/2021 Πληρεξούσιο έγγραφο, σε αντικατάσταση του κ. ΦΕΛΙΞ ΜΠΙΤΖΙΟΥ». Η κ. Π.Κ. εμφανίζεται να συμμετέχει σε πληθώρα εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου, αφού παρουσιάζεται ως αξιωματούχος σε περίπου 30 επιχειρηματικές οντότητες.

•    «APOLLO TECHNOLOGIES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

Για το έτερο πρόσωπο από την Κύπρο που συνδέεται άμεσα με εταιρεία που ελέγχθηκε για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, κάναμε εκτενή αναφορά στη χθεσινή μας έκδοση. Πρόκειται για την 44χρονη Κ.Θ. Στις 24/6/2021 εκλέχθηκε «Σύμβουλος-Διαχειριστής» της εταιρείας «Apollo Technologies». Η Κ.Θ. θήτευσε ως αξιωματούχος κι άλλων εταιρειών με τις οποίες σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα ο Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, που επίσης ελέγχθηκε για το βαν παρακολουθήσεων. Οι εταιρείες συμφερόντων του Άβνι, στις οποίες θήτευσε ως αξιωματούχος η 44χρονη, είναι τουλάχιστον πέντε (CIS TECHNOLOGIES LTD, CIS INTERNATIONAL LIMITED, CIS GLOBAL SECURITY SOLUTIONS LIMITED, NOACO MANAGEMENT LIMITED και PEGASUS FLIGHT CENTER LIMITED). Η Κ.Θ. τον Δεκέμβριο του 2019 ελέγχθηκε από την Αστυνομία, ως υπάλληλος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του βαν παρακολουθήσεων, WiSpear, συμφερόντων του Ταλ Ντίλιαν. Με άλλα λόγια, δούλευε και για τους Άβνι και Ντίλιαν, οι εταιρείες των οποίων στεγάζονταν στο ίδιο κτήριο στη Λάρνακα. Ταυτόχρονα η 44χρονη, βάσει της τεκμηρίωσής μας, είναι αξιωματούχος εταιρείας του Ντίλιαν στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι ο «Φ» την περασμένη Τετάρτη απέδειξε με στοιχεία πως ο Άβνι, ο Ντίλιαν, το κτήριο που στέγαζε τις εταιρείες τους στη Λάρνακα και η υπόθεση με το βαν διασυνδέονται με τη Cytrox, που δημιούργησε το Predator. Αναδείξαμε συγκεκριμένα τον ρόλο της κυπριακής Poltrex Limited και του μόνιμου κάτοικου Καναδά, Γιαρόν Λεβγκόρεν. O τελευταίος εν μια νυκτί παρέλαβε από τους Ντίλιαν και Άβνι τις μετοχές και τη διεύθυνση της Poltrex, αντίστοιχα. Αυτό έγινε τον Φεβρουάριο του 2020 κι ενώ οι δύο Ισραηλινοί επιχειρηματίες ελέγχονταν για το βαν από την Αστυνομία Κύπρου, η οποία τον Δεκέμβριο του 2019 είχε εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους. 

Ο Λεβγκόρεν παρουσιάζεται και ως αξιωματούχος της Cytrox που παρήγαγε το Predator. Η Cytrox φέρεται να εξαγοράστηκε από τον Ντίλιαν.

Τι μπορεί να κρύβεται;

Η προχθεσινή τοποθέτηση του υποψηφίου για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ξεσήκωσε συζητήσεις ανάμεσα σε πολιτικούς -και όχι μόνο- κύκλους κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Αν και υπήρξε μέλος της νυν κΚυβέρνησης, εντούτοις ζήτησε και ο ίδιος απ΄ αυτήν «να διερευνήσει τυχόν διασύνδεση της Κύπρου με την υπόθεση, ώστε να εξαλείψει, οποιανδήποτε αμφιβολία σε σχέση με τη χώρα μας». Έλεγε απλώς το αυτονόητο ή μήπως έχει κάτι υπόψη του; Την ίδια στιγμή κι ενώ πολιτικές δυνάμεις αντιδρούν, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ δεν έχουν εκφραστεί καθόλου για την όλη υπόθεση.