Λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές που θα σπουδάσουν για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λεμεσό, δίνουν οικογένειες και πολίτες της πόλης, οι οποίοι θα μετατραπούν σε οικοδεσπότες και θα φιλοξενήσουν γύρω στους 25 φοιτητές –μέχρι στιγμής– έναντι του ποσού των €200 μηνιαίως.

Για το θέμα της προσιτής στέγης για τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ είχε ασχοληθεί με εκτενή ρεπορτάζ πριν από έναν μήνα ο «Φ». Τότε είχαμε αναδείξει το πρόβλημα τονίζοντας πως δεν υπάρχει οικονομικά βιώσιμη στέγη για τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ. 

Οι απαγορευτικές τιμές στα ενοίκια, σε συνδυασμό με την έλλειψη διαθεσιμότητας προσιτών διαμερισμάτων για τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ, οδήγησε το Πανεπιστήμιο στο να υιοθετήσει το πρόγραμμα οικογενειακής φιλοξενίας. Ένα πρόγραμμα που υπάρχει σε πολλές χώρες του εξωτερικού και δίνει λύση στο θέμα της στέγασης φοιτητών, ωστόσο, στην Κύπρο λόγω και της κουλτούρας, το πρόγραμμα αυτό δεν ήταν μέσα στις βλέψεις των φοιτητών μας.

Μιλώντας στον «Φ», ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας ΤΕΠΑΚ, Βασίλης Πρωτοπαπάς, ανέφερε πως έχουν ενδιαφερθεί μέχρι στιγμής 25 οικοδεσπότες και υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον από ισάριθμο αριθμό φοιτητών.

Όπως εξήγησε ο κ. Πρωτοπαπάς, έχουν επιθεωρηθεί οι περισσότερες οικίες των πολιτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν τους πρώτους φοιτητές και τις επόμενες ημέρες θα μετακομίσουν οι πρώτοι 15. Σημείωσε δε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από φοιτητές που θέλουν να επωφεληθούν του συγκεκριμένου προγράμματος, καθώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πόλη της Λεμεσού με τα ενοίκια, δεν τους δίνει άλλη επιλογή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

«Τις επόμενες ημέρες οι πρώτοι φοιτητές θα μεταφερθούν από μας στις κατοικίες όπου θα φιλοξενηθούν και θα τους γνωρίσουμε με τους οικοδεσπότες. Φυσικά θα υπάρχει εποπτεία και από μας», είπε.

Καταληκτικά, σημείωσε πως το ποσό των €200 μηνιαίως δεν είναι ενοίκιο, αλλά για τον σκοπό της φιλοξενίας με τον οικοδεσπότη να παρέχει στον φοιτητή δωμάτιο με κλιματισμό, ρεύμα και νερό.