Στον αέρα βρίσκεται η μετεγκατάσταση των υφιστάμενων βιομηχανικών μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος, από την περιοχή Τσερίου και Γερίου στις νέες περιοχές που επιλέχθηκαν από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, μετά τις αντιδράσεις κατοίκων των νέων περιοχών που προτάθηκαν, Μιτσερό, Καλαβασό και Κόσιης. Πλέον, εμπλεκόμενοι βιομήχανοι με το θέμα επαναφέρουν ζήτημα επαναλειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων στην περιοχή Ιδαλίου. Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, όπου επικεντρώθηκε η συζήτηση στη μετακίνηση της μονάδας παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος της εταιρείας Prometheas Asphalt Ltd από το Τσέρι στο Μιτσερό. Μάλιστα, η ίδια η εταιρεία, τα δύο εργοστάσια της οποίας παραμένουν κλειστά από τον περασμένο Μάρτιο, επισήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος να μην κατασκευαστεί ο δρόμος Αστρομερίτη-Ευρύχου.

Η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζήτησε το θέμα ως συνέχεια της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο της 26ης Αυγούστου. Προηγήθηκε η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου στις 10 Αυγούστου, για έκδοση διατάγματος για αναστολή εργασιών, κάτι το οποίο έκανε αποδεκτό μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής, της οποίας η εξέταση θα αρχίσει στις 24 Οκτωβρίου. 

Ο κοινοτάρχης Μιτσερού, Ανδρέας Κυριάκου, επισήμανε ότι λόγω της παρουσίας σκόνης από τα λατομεία και τις σκυροθραυστικές μονάδες δεν πρέπει να μεταφερθεί το εργοστάσιο ασφάλτου στο Μιτσερό. Επικαλέστηκε μελέτη του ΤΕΠΑΚ, σύμφωνα με την οποία εάν εκεί που θα στηθεί το εργοστάσιο ασφάλτου υπάρχει σκόνη, τότε οι οσμές από το ασφαλτικό απορροφούνται σαν σφουγγάρι από την υγρασία και γίνονται ένα με τη σκόνη και ταξιδεύουν σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις ανάλογα με την ταχύτητα και την κατεύθυνση του αέρα. 

Ο κοινοτάρχης Αγροκηπιάς Σωτήρης Κυριάκου ανέφερε ότι το αγρόκτημα Αχερά από μια καταπράσινη κοιλάδα κατάντησε η τουαλέτα της Κύπρου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο καρκίνος θερίζει την περιοχή και οι υπηρεσίες του κράτους το βιολί τους. Θα αγωνιστούμε, είπε, μέχρι να φύγουν όλες οι οχληρές αναπτύξεις. 

O κοινοτάρχης Κάτω Μονής, Χαράλαμπος Ματσούκας, υποστήριξε ότι η περιοχή Μιτσερού επιλέχθηκε με πρόχειρη διαδικασία. Δεν θεώρησαν ότι η περιοχή είναι βεβαρημένη, σημείωσε, τονίζοντας ότι υπάρχουν τρία μεγάλα χοιροστάσια δίπλα από τα σπίτια στην κοινότητά του. «Αν δεν λυθούν τα προβλήματα της περιοχής δεν μιλούμε για ασφαλτικά», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο κοινοτάρχης Αγίου Ιωάννη Μαλούντας, Ανδρέας Τσαγγαρίδης, ανέφερε ότι η κοινότητα έχει στη δυτική πλευρά όλες τις οχληρές αναπτύξεις με αποτέλεσμα λόγω του αέρα όλες οι μυρωδιές να μεταφέρονται μέσα από τη σκόνη στην κοινότητά τους. Υποστήριξε ακόμα ότι υπάρχει επενδυτής για αθλητικό κέντρο στην περιοχή, ο οποίος θα ξοδέψει εκατομμύρια και η περιοχή δεν προσφέρεται. 

Ο τεχνικός σύμβουλος των κοινοτήτων της περιοχής, Μιχάλης Λοϊζίδης, αναφερόμενος στη σύσκεψη στο Προεδρικό ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άκουσε από τις κοινότητες τα υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ακολούθως, είπε, ο Πρόεδρος απευθυνόμενος προς τους υπηρεσιακούς τους κάλεσε να προβούν σε δράσεις επίλυσης υφιστάμενων προβλημάτων. 

Εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας «Κοινότητες εν δράσει», η Άντρη Βασιλείου κάλεσε τη Βουλή να ασκήσει την επιρροή της, ώστε τα εργοστάσια ασφάλτου να λειτουργήσουν μακριά από κατοικημένες περιοχές. Υποστήριξε ακόμα ότι η περιοχή είναι χωροταξικά ακατάλληλη για ασφαλτικό. 

H καθηγήτρια Μαρίνα Νεοφύτου εκ μέρους της Συμβουλευτικής Ομάδας Ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου υποστήριξε ότι πρέπει να αμβλυνθεί το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην περιοχή πριν λάβει χώρα οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Σημείωσε ότι πρέπει να αντιληφθεί η Πολιτεία ότι προκύπτει πρόβλημα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών και να διασφαλιστεί η διαχρονική εφαρμογή των όρων αδειοδότησης των έργων.

Ο διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας, Κυριάκος Κούνδουρος, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των κοινοτήτων, σημείωσε ότι έχουν δίκαιο από τη στιγμή που υπάρχουν πολλές δραστηριότητες στην περιοχή που επιβαρύνουν το περιβάλλον χωρίς να τηρούνται επαρκώς οι περιβαλλοντικοί όροι. Τόνισε δε ότι προτάθηκε και η συγκεκριμένη περιοχή Μιτσερού μετά από εισήγηση της Υπηρεσίας Μεταλλείων.

Ο διευθυντής Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηπαναγιώτου, ανέφερε ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες πριν τη γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής Αρχής. Σημείωσε ότι πηγή ρύπανσης στην περιοχή είναι τα χοιροστάσια που δεν έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν τα απόβλητά τους. 

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, ο Κλείτος Παπαστυλιανού ανέφερε ότι έπρεπε να εκπονηθεί ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και υποβολής του σε στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Πρόσθεσε ότι έπρεπε να εξεταστούν εναλλακτικές επιλογές και να αιτιολογηθούν οι λύσεις επαναχωροθέτησης.

Ο Λεύκιος Σεργίδης εκ μέρους του Terra Cypria ανέφερε ότι το θέμα της διαδικασίας που ακολουθείται για τη μετεγκατάσταση των μονάδων παραγωγής ασφάλτου προβληματίζει ιδιαίτερα, όσον αφορά στη μεθοδολογία που ακολουθείται, αλλά και τη διασφάλιση της υγείας, της ασφάλειας των κατοίκων, αλλά και την προστασία του ευρύτερου περιβάλλοντος.

Εκ μέρους της εταιρείας Prometheas, ο Βαρνάβας Λάμπρου υποστήριξε ότι από τον Μάρτιο του 2022 τα δύο εργοστάσια στο Τσέρι είναι κλειστά και δεν έχουν λειτουργήσει ούτε για ένα λεπτό. Υποστήριξε ότι ουδέποτε τα εργοστάσια παραβίασαν τους περιβαλλοντικούς ελέγχους. Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής Ιδαλίου που παραπονιούνταν για οσμές και οχληρία ακόμα και σήμερα που τα εργοστάσια είναι κλειστά, σημαίνει ότι ουδέποτε το πρόβλημα ήταν τα εργοστάσια  Prometheas. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε ότι «εννέα χρόνια μετά από τις πρώτες διαμαρτυρίες που είχαμε για τη λειτουργία των ασφαλτικών συστημάτων στην περιοχή του Δαλιού, ακόμη το 2022 συζητούμε το ίδιο θέμα». «Είχαμε τα προβλήματα και τις αντιδράσεις στο Δάλι, αποφάσισαν με μια περίεργη διαδικασία να καταλήξουν στο Μιτσερό και στην Καλαβασό, έχουμε τις αντιδράσεις των κατοίκων και όλα αυτά γίνονται γιατί οι διαδικασίες που ακολουθεί το κράτος είναι πολύ αργές και λανθασμένες, καθυστερημένες και το έκαναν για να καθυστερήσουν τη λήψη απόφασης», πρόσθεσε. 

Ζητούν επαναλειτουργία των εργοστασίων στο Δάλι

ΟΕΒ και ΚΕΒΕ επανέφεραν θέμα επαναλειτουργίας των ασφαλτικών στην περιοχή Ιδαλίου. Εκ μέρους της ΟΕΒ ο Μιχάλης Γρηγορίου υποστήριξε ότι λήφθηκε πολιτική απόφαση χωρίς μετακίνηση για μετακίνηση των ασφαλτικών, λόγω αντιδράσεων των κατοίκων. Διερωτήθηκε κατά πόσο πρέπει να κλείνουμε και τους αυτοκινητόδρομους γιατί γίνονται δυστυχήματα, αντί να ρυθμιστούν οι υποδομές. Εισηγήθηκε επαναλειτουργία των εργοστασίων στο Δάλι μέχρι να επιλυθούν όλα τα προβλήματα στις νέες περιοχές που θα εξευρεθούν.

Από πλευράς του ο Ανδρέας Ανδρέου του ΚΕΒΕ επισήμανε ότι δεν υπάρχει κοινότητα να αποδεχτεί τα ασφαλτικά εντός των ορίων της. Ζήτησε με τη σειρά του εκσυγχρονισμό των μονάδων στις υφιστάμενες περιοχές που βρίσκονται ώστε να αποφευχθεί η οχληρία. 

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Σκυροποιών Αντώνης Λατούρος, διερωτήθηκε βάσει ποιων μετρήσεων έφυγε το ασφαλτικό από το Δάλι για να πάει στο Μιτσερό και γιατί δεν επιλέχθηκε η περιοχή του Φαρμακά όπου το πέτρωμα είναι πλέον κατάλληλο για άσφαλτο. Χαρακτήρισε λάθος τον τρόπο που γίνεται η προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα με τα ασφαλτικά. «Εμείς πιστεύουμε ότι, παρά να προσπαθούμε να βρούμε κατάλληλο χώρο να τα τοποθετήσουμε (που στο τέλος δεν θα τα καταφέρουμε να βρούμε και ως αποτέλεσμα αυτού θα μείνουμε χωρίς δρόμους), καλύτερα θα είναι να μεριμνήσουμε, σαν κράτος και σαν βιομηχανία, αυτά να λειτουργούν υπεύθυνα και αειφόρα και όταν το καταφέρουμε αυτό, τότε τα ασφαλτικά μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε φτάνει να έχουμε το χαμηλότερο δυνατό αποτύπωμα CO2 από τις μεταφορές, τόσο των πρώτων υλών όσο και του τελικού προϊόντος», πρόσθεσε.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Δεν φταίει ο κόσμος που δεν σας εμπιστεύεται

Η μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων για διάφορες οχληρές εγκαταστάσεις κυρίως λόγω της ανοχής από πλευράς των κυβερνητικών υπηρεσιών για διάφορους λόγους, οδήγησε τους πολίτες να χάσουν την εμπιστοσύνη τους. Οι αντιδράσεις των νέων περιοχών που προτάθηκαν για ασφαλτικά σε Μιτσερό και Καλαβασό, είναι επομένως δικαιολογημένες αφού δεν λήφθηκε κανένα μα κανένα μέτρο μέχρι σήμερα ώστε να αμβλυνθούν τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τρέχουν εκ των υστέρων να τους υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια, λες και ο κόσμος ακόμα κοιμάται και θα τον ξεγελάσουν. Δυστυχώς η Πολιτεία απέτυχε να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών και είναι δύσκολο να τους ξεγελάσει εξαγοράζοντας τους με αντισταθμιστικά μέτρα. Αυτό που ζητούν οι πολίτες είναι σεβασμό και να κατοικούν σε μια περιοχή κάτω από συνθήκες ασφάλειας και υγείας.