Δέκα βρετανοί στρατιώτες, μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, περικυκλώθηκαν από οργισμένους τ/κ και απειλήθηκαν ότι «δεν θα έφευγαν ζωντανοί από το νησί», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «DailyMail», ενώ σύμφωνα με τους στρατιώτες, μετά από καταδίωξη απειλήθηκαν με μεταλλικό σωλήνα. Η «DailyMail» προβάλλει το θέμα των μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τα οποία φέρονται να κατέστρεψαν δύο τζετ σκι και, αφού αρθήθηκαν να πληρώσουν τις ζημιές, να είχαν «κακή συμπεριφορά» στην παραλία «Κλαψίδες», στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Ο 39χρονος Κενκ Ακάι, ιδιοκτήτης των θαλάσσιων σπορ, ανέφερε στη «Sun» ότι οι Βρετανοί σε κατάσταση μέθης αρνήθηκαν να πληρώσουν τις ζημιές, που εκτιμά σε πέραν των £4,300, εξηγώντας ότι δεν είχαν λεφτά. Τότε αναγκάστηκε να καλέσει την «Αστυνομία».

Ένας εκ των Βρετανών πάντως δήλωσε στο ίδιο μέσο ότι «οργισμένοι τ/κ τους απείλησαν ότι δεν θα φύγουν από το νησί ζωντανοί».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Ακάι είπε ότι «τους είχα προειδοποιήσει να κρατήσουν αποστάσεις με τα τζετ σκι, για τη δική τους ασφάλεια, αλλά με είχαν αγνοήσει και τα οδηγούσαν σαν τρελοί. Μετά τη σύγκρουση, αρνήθηκαν να μου δώσουν τα στοιχεία τους. Τότε χαμογέλασαν και μου είπαν ότι είμαστε στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, δεν μπορείτε να μας κάνετε τίποτα. Τους ζήτησαν να περιμένουν, αλλά πήραν το όχημα τους και προχώρησαν προς το σημείο διέλευσης. Έτσι αναγκάστηκα να τους καταδιώξω».  

Η καταδίωξη

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, τα δύο οχήματα των Βρετανών καταδίωξαν με αυτοκίνητο δύο τουρκοκύπριοι και από πίσω τους η ψευδοαστυνομία. Σε κάποια στιγμή ανέκοψαν το ένα όχημα και σύμφωνα με τους βρετανούς στρατιώτες, απειλήθηκαν από τους τ/κ με μεταλλικό σωλήνα. Τελικά το όχημα των βρετανών κατάφερε να διαφύγει, φτάνοντας σε βάση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Πάντως, ο ΟΗΕ θα ερευνήσει την συμπεριφορά μελών της ειρηνευτικής δύναμης στα κατεχόμενα. Για τη νέα εξέλιξη εξέδωσε ανακοίνωση και η «προεδρία» των κατεχομένων.

«Μετά την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης των ισχυρισμών ότι δύο μέλη του προσωπικού της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο προκάλεσαν ζημιές και επεισόδια στην παραλία Κλαψίδες της Αμμοχώστου, ο Ερσίν Τατάρ διέταξε άμεση έρευνα για το θέμα», αναφέρει σχετική ανακοίνωση. 

Από την άλλη, όμως, εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας υπερασπίστηκε τους στρατιώτες, αναφέροντας ότι «είμαστε σίγουροι ότι το προσωπικό από τη Βρετανία συμπεριφέρθηκε με υπευθυνότητα στο συγκεκριμένο περιστατικό».