Αντιδράσεις εντός Αστυνομίας προκλήθηκαν από την απόφαση για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά δύο μελών της Αστυνομίας για τα επεισόδια που συνέβησαν κατά την εκδήλωση της κίνησης «Ώς Δαμέ» τον Φεβρουάριο του 2021 στο κέντρο της Λευκωσίας.

Μετά από εισήγηση των ποινικών ανακριτών που διόρισε η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ) ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε την ποινική δίωξη δύο μελών της Αστυνομίας για κατ’ ισχυρισμό χρήση υπέρμετρης βίας κατά πολιτών. Επίσης, θα ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις για τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων αστυνομικών, αλλά και για άλλους. Στο πόρισμα, όπως έγραψε παλαιότερα ο «Φ», δεν επιρρίπτονται ευθύνες για τη χρήση του Αίαντα, του ειδικού οχήματος ρίψης νερού για διάλυση των διαδηλωτών. Υπενθυμίζεται ότι από τη ρίψη νερού με μεγάλη πίεση είχε τραυματιστεί στο μάτι η νεαρή Αναστασία Δημητριάδη, η οποία υπέστη μόνιμη βλάβη παρά τις επεμβάσεις που της έγιναν. Όπως κρίθηκε, η νεαρή όπως και οι άλλοι συμμετέχοντες, είχαν προειδοποιηθεί για την επικείμενη χρήση του ειδικού οχήματος και ωστόσο δεν αποχώρησε, με αποτέλεσμα κατά την ρίψη νερού να κτυπηθεί στο πρόσωπο και το μάτι. 

Η γνωστοποίηση των αποφάσεων του Γενικού Εισαγγελέα και η ειδοποίηση των δύο μελών της Αστυνομίας ότι θα διωχθούν ποινικά, προκάλεσε προχθές την αντίδραση των αντιοχλαγωγικών ομάδων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας που εξέφρασαν πρόθεση να παραδώσουν τις εξαρτήσεις τους. Μετά την εξέλιξη αυτή, χθες ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας, Γιαννάκης Γεωργίου, δέχθηκε πρώτα τους επικεφαλείς λοχίες των αντιοχλαγωγικών ομάδων και στη συνέχεια τα μέλη των ομάδων όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις και δόθηκαν εξηγήσεις. Μετά τη συνάντηση, οι αστυνομικοί πείστηκαν και παρέλαβαν (όσοι αντέδρασαν) τις εξαρτήσεις τους, αφού θεωρήθηκε ότι όσοι παρέστησαν στην εκδήλωση βρίσκονταν σε εντεταλμένη υπηρεσία. Αναμένεται ότι τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών θα στηρίξουν τους δύο αστυνομικούς που θα διωχθούν στο Δικαστήριο παρέχοντάς τους νομική αρωγή. 

Οι δύο ένστολοι που θα κατηγορηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», φαίνονται σε βίντεο να καθηλώνουν στο έδαφος πολίτη για αρκετή ώρα, ο οποίος αιμορραγούσε. 

Τα επεισόδια συνέβησαν κατά την εκδήλωση της κίνησης «Ώς Δαμέ» παρά το Πάρκο Κολοκάση στη Λευκωσία στις 13 Φεβρουαρίου του 2021. Η πορεία πραγματοποιήθηκε κατά της διαφθοράς, αλλά και των μέτρων που λαμβάνονταν για τον κορωνοϊό. Ωστόσο, η πορεία ξέφυγε, άρχισε η ρίψη αντικειμένων κατά των αστυνομικών που τους κάλεσαν να διαλυθούν. Η Αστυνομία υποστήριξε ότι αναγκάστηκε να κάνει χρήση ανάλογης βίας και να χρησιμοποιήσει το αντιοχλαγωγικό όχημα για να καταστείλει τα επεισόδια, ενώ οι διαδηλωτές ισχυρίστηκαν ότι η Αστυνομία κινήθηκε με υπέρμετρο ζήλο για να διαλύσει μίαν ειρηνική εκδήλωση.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για τη διερεύνηση των επεισοδίων και τις καταγγελίες πολιτών ότι δέχθηκαν επίθεση από μέλη της Αστυνομίας, διορίστηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας ποινικοί ανακριτές, ενώπιον των οποίων κλήθηκαν για κατάθεση αρκετά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στα επεισόδια ή ήταν παρόντα κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας και από τις δύο πλευρές, ενώ στο μικροσκόπιο βρέθηκαν και αρκετά βίντεο που παραλήφθηκαν από παρακείμενα υποστατικά.

Η έρευνα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών ολοκληρώθηκε περί τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021 και το πόρισμα με τις εισηγήσεις για ποινικές και πειθαρχικές διώξεις κατά αστυνομικών, παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία. Ύστερα από μελέτη που έτυχε από νομικούς λειτουργούς, το πόρισμα επεστράφηκε στην Αρχή για να γίνουν συμπληρωματικές εξετάσεις.

Τελικά περί τα τέλη Ιουνίου, ο φάκελος της υπόθεσης και αφότου λήφθηκαν επιπρόσθετες καταθέσεις, επέστρεψε στον Γενικό Εισαγγελέα με εισηγήσεις για ποινικές και πειθαρχικές διώξεις ενστόλων. Αφού ο Γιώργος Σαββίδης μελέτησε το μαρτυρικό υλικό, αποφάσισε ότι δικαιολογούνται οι ποινικές διώξεις κατά των δύο μελών της Αστυνομίας, οι οποίοι αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον Δικαστηρίου.

Χθες, ο «Φ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Ανδρέα Πασχαλίδη, ο οποίος δεν θέλησε να αναφέρει οτιδήποτε, ωστόσο, επιβεβαίωσε πως αποφασίστηκε η ποινική δίωξη δύο μελών της Αστυνομίας.

11 πολίτες υπό κατηγορία

Στο Δικαστήριο κατηγορούνται 11 πολίτες για τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη εκδήλωση με την υπόθεσή τους να είναι ορισμένη για τις 3 Οκτωβρίου. Οι 11 κατηγορούνται για οχλαγωγία, για παραβίαση της απαγόρευσης των διαδηλώσεων λόγω της πανδημίας και γιατί δεν έφεραν προστατευτικές μάσκες.

Τόσο οι υπό κατηγορία πολίτες όσο και άλλοι που τους συμπαραστέκονται, θεωρούν τις διώξεις άδικες και παράνομες και ζητούν όπως στο εδώλιο καθίσουν οι πραγματικοί ένοχοι, δηλαδή οι αστυνομικοί. Οι 11 εκπροσωπούνται από δικηγόρους και θεωρούν πως η δίωξή τους έγινε ως αντίβαρο για τις καταγγελίες πολιτών για χρήση εκ μέρους της Αστυνομίας υπέρμετρης βίας.