Άλλη μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών ολοκληρώθηκε χθες. Το Μόνιμο Κακουργιοδικείου Λεμεσού επέβαλε συντρέχουσες ποινές φυλάκισης σε 47χρονο κατηγορούμενο μετά από ακροαματική διαδικασία, με τη μεγαλύτερη να αγγίζει τα 12 χρόνια.

Η δικαστική διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, με τον κατηγορούμενο, όπως πληροφορείται ο «Φ», να κρίνεται ένοχος στα αδικήματα της σεξουαλικής κακοποίησης και διαφθοράς νεαρής γυναίκας ηλικίας κάτω των 13 ετών και της σεξουαλικής κακοποίησης και διαφθοράς νεαρής γυναίκας ηλικίας άνω των 13. Το Κακουργιοδικείο επέβαλε, χθες, συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 12 και 10 χρόνων για τις δύο κατηγορίες. Επίσης, εξέδωσε σειρά διαταγμάτων σε βάρος του με τα οποία του απαγορεύεται για περίοδο 15 ετών να συχνάζει σε χώρους όπου υπάρχουν παιδιά, να διαμένει σε χώρους που διαμένουν παιδιά, όπως και να εργάζεται σε αυτούς τους χώρους. Εκδόθηκε, επίσης, εναντίον του 47χρονου διάταγμα εποπτείας για όλη την περίοδο που θα εκτίει την ποινή φυλάκισής του καθώς και 3 χρόνια μετά την αποφυλάκισή του.

Σύμφωνα με την υπόθεση, ο κατηγορούμενος διατηρούσε από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο του 2021, ερωτική σχέση με τη 13χρονη γειτόνισσά του. Μάλιστα, σ’ αυτό το διάστημα, είχε έρθει τουλάχιστον σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις σε σεξουαλική επαφή μαζί της.

Τα όσα αποτρόπαια συνέβαιναν ανάμεσα στον 47χρονο και την ανήλικη, ανακάλυψε αρχικά συγγενικό πρόσωπο της 13χρονης όταν αντιλήφθηκε τους δύο να έχουν συχνές επαφές. Τότε ενημέρωσε τους γονείς της και αυτοί με τη σειρά τους μίλησαν με την ανήλικη, η οποία παραδέχθηκε ότι είχε ερωτικές επαφές με τον 47χρονο γείτονά της. Ακολούθως η υπόθεση καταγγέλθηκε στο Γραφείο Χειρισμού Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Παιδιών του Αρχηγείου Αστυνομίας και πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο κατηγορούμενος σε κατάθεση μετά τη σύλληψή του, είχε ισχυριστεί ότι είχε πει στην ανήλικη ότι θα την παντρευόταν. Ο 47χρονος αντιμετώπιζε εννέα κατηγορίες για ίδιας φύσης αδικήματα τα οποία επενέβησαν σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως είναι νυμφευμένος και έχει οικογένεια στη Συρία.

Αυτούσια η ανακοίνωση Νομικής Υπηρεσίας

Συντρέχουσες ποινές φυλάκισης, με μεγαλύτερη αυτή των 12 ετών, επέβαλε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022 το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού σε κατηγορούμενο, ο οποίος κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας, κρίθηκε ένοχος και στις 6 κατηγορίες που αντιμετώπιζε για το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικου προσώπου. Το Κακουργιοδικείο εξέδωσε επίσης διάταγμα για παραπομπή του κατηγορούμενου στην Αρχή Εποπτείας, το οποίο θα ισχύει τόσο καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του στις Κεντρικές Φυλακές όσο και για χρονικό διάστημα 3 ετών μετά από την αποφυλάκισή του. Σημειώνεται ότι, στην Αρχή Εποπτείας παραπέμπονται πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων προσώπων και σκοπός της Αρχής είναι η αξιολόγηση των καταδικασθέντων και η επανένταξή τους στην κοινωνία.

 

Περαιτέρω, εκδόθηκε από το Δικαστήριο διάταγμα απαγόρευσης εργοδότησης του κατηγορουμένου σε χώρους όπου βρίσκονται ή συχνάζουν παιδιά αλλά και διάταγμα απαγόρευσης του να διαμένει σε χώρο, ο οποίος γειτνιάζει με οργανωμένους χώρους όπου βρίσκονται ή συχνάζουν παιδιά για περίοδο 15 ετών.

 

Κρίνοντας όλους τους μάρτυρες της Κατηγορούσας Αρχής ως αξιόπιστους, το Δικαστήριο, στην πολυσέλιδη απόφασή του για την ποινή, αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Τα σεξουαλικά αδικήματα, ως εκ της φύσεως τους, μειώνουν και καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, εξευτελίζοντας την ανθρώπινη υπόσταση του θύματος, στιγματίζοντας πολλές φορές ακατάλυτα και κατά τρόπο απρόβλεπτο τη ζωή του και τον ψυχικό του κόσμο […] ειδικά για τις περιπτώσεις όπου το θύμα είναι παιδί. […] Τα αδικήματα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις των θεμελιακών δικαιωμάτων των παιδιών, όσον αφορά στην προστασία και τη φροντίδα, που είναι αναγκαίες για την ευημερία τους […]».

 

Το Δικαστήριο συνεχίζει δε, καταγράφοντας: 

«Τα Δικαστήρια έχουν ευθύνη, με τις ποινές που επιβάλλουν για τέτοια αδικήματα, στο πλαίσιο πάντα και των ιδιαιτεροτήτων της κάθε υπόθεσης, να συμβάλλουν στην προστασία των παιδιών από τέτοιες απαράδεκτες και ειδεχθείς συμπεριφορές. Η φύση των αδικημάτων, με τα ιδιαίτερα γεγονότα κάθε υπόθεσης, συνηγορούν υπέρ της επιβολής αποτρεπτικών ποινών, αφού προέχει η προστασία του έννομου αγαθού της ανηλικότητας από τέτοιες συμπεριφορές, οι οποίες προσβάλλουν την αγνότητα της παιδικής ηλικίας».

 

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Ιουλίου 2021.

 

Η διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών λόγω της φύσης της υπόθεσης και της ηλικίας του θύματος.

 

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκαν η κα Μαρίνα Μασούρα, Δικηγόρος της Δημοκρατίας και η κα Ηράκλεια Ζησίμου, Δικηγόρος.