Η ώρα της αλήθειας για δύο άκρως σημαντικές έρευνες έφτασε, καθότι παραδίδονται σήμερα τα πορίσματα από τα ευρήματα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών. 

Το πόρισμα για τις καταγγελίες της Διεύθυνσης των Φυλακών κατά αξιωματικού της Αστυνομίας καθώς και το πόρισμα για τις συνθήκες θανάτου του στρατιώτη Θανάση Νικολάου, θα παραδοθούν στον Γενικό Εισαγγελέα. Για το πόρισμα για τον θάνατο του Θανάση, οι ποινικοί ανακριτές φαίνεται να επιρρίπτουν ευθύνες σε πέντε πρόσωπα, ωστόσο είναι άγνωστο για τις εισηγήσεις του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη όσον αφορά στο πόρισμά του για τις καταγγελίες κατά του διοικητή της ΥΚΑΝ Μιχάλη Κατσουνωτού, περί συνεννοήσεώς του με βαρυποινίτη για συλλογή στοιχείων κατά της Διεύθυνσης των Φυλακών. Τρεις είναι οι επιλογές του ποινικού ανακριτή, ανάλογα βεβαίως και με τα ευρήματά του από τα στοιχεία και τη μαρτυρία που έχει συλλέξει:

– Προκύπτουν ποινικές άρα και πειθαρχικές ευθύνες

– Προκύπτουν μόνο πειθαρχικές ευθύνες

– Δεν προκύπτουν ευθύνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανάλογα με τις εισηγήσεις του ποινικού ανακριτή θα εξαρτηθεί κατά πόσον ο ανώτερος αξιωματικός θα επιστρέψει στα καθήκοντά του ή θα παραταθεί η διαθεσιμότητά του. Όπως είχε προαναγγείλει η υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, κατά την τελευταία παράταση της διαθεσιμότητάς του, «σε περίπτωση ολοκλήρωσης της έρευνας του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή πριν τις 15 Σεπτεμβρίου τότε η διαθεσιμότητα αίρεται αντίστοιχα». Αν δηλαδή το πόρισμα είναι αθωωτικό θα αρθεί η διαθεσιμότητά του. Σε διαφορετική περίπτωση, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. 

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται σήμερα να υπάρξει και δήλωση του κ. Κατσουνωτού μέσω του δικηγόρου του, μετά την παράδοση του πορίσματος και ανάλογα με τις εξελίξεις. Ξεκαθαρίζεται ότι σήμερα δεν θα ληφθούν αποφάσεις από τη Νομική Υπηρεσία, αφού θα χρειαστεί χρόνος για τη μελέτη των μαρτυριών και των πορισμάτων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σημειώνεται πάντως ότι μέχρι και χθες οι ποινικοί ανακριτές προέβαιναν στις τελευταίες πινελιές πριν την παράδοση του πορίσματός τους. Ειδικότερα, ο κ. Αιμιλιανίδης είχε να διεκπεραιώσει τις τελευταίες εκκρεμότητες για να «κλείσει» το πόρισμα, ενώ οι άλλοι δύο ποινικοί ανακριτές που διερεύνησαν τον θάνατο του Θανάση, Σάββας Μάτσας και Αντώνης Αλεξόπουλος, έχουν ολοκληρώσει το έργο τους και το πόρισμα από 85 σελίδες κρίνεται ως καταπέλτης για τον χειρισμό που έτυχε η υπόθεση από την Αστυνομία το 2005. Η υπόθεση είχε διερευνηθεί αρχικά ως αφύσικος θάνατος που οφειλόταν από πτώση από ύψος, ενώ τελικά με τα πορίσματα των παθολογοανατόμων που εξέτασαν συγκεκριμένα οστά του 26χρονου στρατιώτη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του «πιθανόν να οφείλεται σε στραγγαλισμό». Αυτό παραπέμπει σε έγκλημα, 17 χρόνια μετά τον θάνατο του Θανάση.