Την ποινική δίωξη τριών προσώπων μεταξύ των οποίων και του αξιωματικού της Αστυνομίας Μιχάλη Κατσουνωτού, φαίνεται να εισηγείται ο ποινικός ανακριτής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης στο πόρισμά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ογκωδέστατο πόρισμα που παραδόθηκε χθες, γίνεται εισήγηση πως από τα στοιχεία και τη μαρτυρία δικαιολογείται να εξεταστεί το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων εκ μέρους του διοικητή της ΥΚΑΝ, ενός ακόμη μέλους της ΥΚΑΝ και του βαρυποινίτη με τον οποίο ο κ. Κατσουνωτός φέρεται να είχε επικοινωνία μέσω γραπτών μηνυμάτων, με σκοπό να πληγεί η Διεύθυνση των Φυλακών. 

Για τις εισηγήσεις του κ. Αιμιλιανίδη, από τη Νομική Υπηρεσία τηρούν στάση σιωπής, αφού όπως αναφέρεται, ακόμα το πόρισμα δεν έχει μελετηθεί. Σημειώνεται ότι η κατάληξη του πορίσματος δεν σημαίνει αυτομάτως και ενοχή για κανέναν, αφού τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Γενικός Εισαγγελέας. Πάντως, το πόρισμα που παραδόθηκε χθες στις 5 το απόγευμα, αποτελείται από πέντε box files και ένα φάκελο με τα ευρήματά του κ. Αιμιλιανίδη. Περιλαμβάνουν καταθέσεις, στοιχεία και μαρτυρίες που προέκυψαν από την έρευνά του γύρω από την πολύκροτη υπόθεση. Κύριο στοιχείο γύρω από το οποίο περιστράφηκε η έρευνα αφορά στην αποστολή μηνυμάτων που αντάλλασσαν ο αξιωματικός και ο βαρυποινίτης και οι ισχυρισμοί για δήθεν υποσχέσεις του για ανταλλάγματα στην περίπτωση που εντόπιζε στοιχεία για τη Διεύθυνση των Φυλακών.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στο μεταξύ, ο κ. Κατσουνωτός θα απέχει από τα καθήκοντά του, όπως ανακοίνωσε χθες ο δικηγόρος του, παρά το γεγονός ότι η υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως οι λόγοι της διαθεσιμότητάς του έχουν εκλείψει, προαναγγέλλοντας την επιστροφή στα καθήκοντά του, αφήνοντας ανοικτό το θέμα της εκ νέου διαθεσιμότητας, εφόσον ενημερωθεί για το πόρισμα από τον Γενικό Εισαγγελέα. Συγκεκριμένα, η υπουργός στη δήλωσή της σημειώνει πως «με την παράδοση του πορίσματος, οι λόγοι για τους οποίους ο αξιωματικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα έχουν εκλείψει. «Δεδομένου ότι δεν λαμβάνω γνώση του περιεχομένου του πορίσματος, αναμένω να τύχω σχετικής ενημέρωσης από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας αφού το μελετήσει, ώστε να ενεργήσω ανάλογα», καταλήγει η υπουργός. 

Λίγα λεπτά αργότερα ήρθε η γραπτή δήλωση του δικηγόρου του κ. Κατσουνωτού, στην οποία αναφέρεται ότι ο διοικητής της ΥΚΑΝ, αποφάσισε να απέχει οικειοθελώς των καθηκόντων του στη νευραλγική θέση όπου υπηρετεί, λαμβάνοντας άδεια απουσίας. Στη δήλωση ο δικηγόρος Μόδεστος Πογιατζής, σημειώνει ότι αποτέλεσε ξεκάθαρη επιλογή του εντολέα μας, σεβόμενος τους θεσμούς, να τηρήσει την ίδια στάση σιωπής «στις επί καθημερινής βάσεως ανελέητες προκλήσεις, αήθεις επιθέσεις, ασύστολα ψεύδη και σεναριολογία, που έλαβαν χώρα στην προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης και δημιουργίας αρνητικών εντυπώσεων εις βάρος του» και προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση βαραίνουν και αφήνουν εκτεθειμένους όσους τις προκάλεσαν, οι οποίοι σύντομα θα κληθούν να τις αντιμετωπίσουν».