Σημαντική εξέλιξη σε ό,τι αφορά την πολύκροτη υπόθεση τρομοκρατίας που απασχολεί το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας από το φθινόπωρο του 2021 και έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον 39χρονο Αζέρο, Ορχάν Ασάντοφ.

Στη χθεσινή δικάσιμο, ο βασικός κατηγορούμενος, μέσω του δικηγόρου του Ευστάθιου Κ. Ευσταθίου, παραδέχθηκε μεγάλο αριθμό κατηγοριών που αφορούν αδικήματα πλαστογραφίας και κατοχής οπλισμού. Βέβαια, ο Αζέρος αρνείται τις κατηγορίες που σχετίζονται με τα αδικήματα τρομοκρατίας, συνωμοσίας προς διάπραξη φόνου και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ωστόσο, αυτό σημαίνει πως πλέον θα αρχίσει η ακρόαση της υπόθεσης. Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 29 Νοεμβρίου και αναμένεται πως η διαδικασία θα υπεισέλθει σε ουσιαστικό στάδιο.

Με την πιο πάνω εξέλιξη, κερδίζεται πολύτιμος δικαστικός χρόνος. Αρκεί να σημειωθεί ότι η κατηγορούσα Αρχή, η οποία στην παρούσα υπόθεση εκπροσωπείται από την Πολίνα Ευθυβούλου, επρόκειτο να κλητεύσει πέραν των 20 μαρτύρων για τις κατηγορίες, στις οποίες δήλωσε χθες παραδοχή ο Ασάντοφ.

Χθες, εξάλλου, ο δεύτερος κατηγορούμενος, ο 28χρονος Μουζαφάρ Αμπάς από το Πακιστάν, άλλαξε δικηγόρο. Ο νομικός που τον εκπροσωπούσε μέχρι τώρα, αποσύρθηκε για λόγους υγείας και πλέον την υπεράσπιση του κατηγορούμενου ανέλαβε ο Πάνος Παφίτης μέσω νομικής αρωγής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Σε ό,τι αφορά τον πέμπτο κατηγορούμενο, 28χρονο με καταγωγή από το Πακιστάν, ο οποίος εκπροσωπείται από τη δικηγόρο Κασσάνδρα Κουππαρή, δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση για την ώρα. Το εν λόγω πρόσωπο αντιμετωπίζει δυο κατηγορίες, για υποστήριξη στον δεύτερο κατηγορούμενο, Μουζαφάρ Αμπάς. Από τη μέχρι τώρα νομική υπεράσπιση του πέμπτου κατηγορούμενου, προκύπτει πως ίσως υπάρξει παραδοχή σε μια από τις δύο κατηγορίες, αν αποσυρθεί η έτερη. Αυτό είναι κάτι, ωστόσο, το οποίο θα ξεκαθαριστεί σε κατοπινό στάδιο. 

Έκθεση εμπειρογνώμονα

Να σημειωθεί ότι το αίτημα του δικηγόρου του Ασάντοφ, Ευστάθιου Ευσταθίου, για πρόσβαση στο αποτέλεσμα των βαλλιστικών εξετάσεων στο όπλο που είχε εντοπιστεί στην κατοχή του πελάτη του τον Σεπτέμβριο του 2021, ικανοποιήθηκε. Εμπειρογνώμονας από πλευράς της υπεράσπισης, μάλιστα, ετοίμασε έκθεση περί τα μέσα του τρέχοντος μήνα. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως σύμφωνα με τις θέσεις του, το όπλο που έφερε ο Αζέρος όταν συνελήφθη στις 27 Σεπτεμβρίου του 2021 στον χώρο στάθμευσης του κολυμβητηρίου Λευκωσίας (Αγ. Ανδρέας), καθίσταται ακατάλληλο για διάπραξη εγκληματικής ενέργειας. Ο ειδικός, σημειώνει πως το επίδικο πιστόλι (Blow -TR914-02 διαμέτρου 9 χιλιοστών, το οποίο έτυχε τροποποίησης στην κάννη για να δέχεται φυσίγγια διαμετρήματος 7.65Χ17 SR) δεν είχε ακρίβεια. Φέρεται να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η κάννη που τοποθετήθηκε δεν είχε ραβδώσεις, ενώ η βολίδα της σφαίρας δεν ήταν δυνατό να διαπεράσει δερματικό ιστό. Ο Ευσταθίου σε προηγούμενη δικάσιμο είχε αναφέρει ότι αν διδόταν πρόσβαση στις βαλλιστικές εξετάσεις (20/5/2022), ο πελάτης του θα δήλωνε παραδοχή στις κατηγορίες της οπλοκατοχής. Όπερ και εγένετο.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες που παραδέχθηκε χθες ο Ασάντοφ, πολλές εξ αυτών αφορούν την πλαστογραφία. Κατά την παρουσία του στην Κύπρο μεταξύ του Απριλίου και του Σεπτεμβρίου του 2021, χρησιμοποίησε τουλάχιστον τέσσερα πλαστά ρωσικά διαβατήρια και ισάριθμες πλαστές άδειες οδήγησης, για να ταξιδέψει, για να διαμείνει σε ξενοδοχεία και να ενοικιάσει οχήματα από έξι διαφορετικά γραφεία. Επίσης, παραδέχθηκε ενοχή στις κατηγορίες παράνομης κατοχής πυροβόλου όπλου τάξεως Β’, παράνομης κατοχής σιγαστήρα και κατοχής εκρηκτικών υλών (βλ. σφαίρες).

Υπενθυμίζεται πως το κατηγορητήριο περιελάμβανε αρχικά έξι πρόσωπα, ενώ πλέον οι κατηγορούμενοι είναι τρεις. Οι δύο απηλλάγησαν σε πρώιμο στάδιο. Κρίθηκε ότι δεν είχαν ενεργό συμμετοχή στο υπό σχεδιασμό έγκλημα. Τρίτο πρόσωπο, 21χρονος Κύπριος φοιτητής Πανεπιστημίου με καταγωγή από τον Λίβανο, καταδικάστηκε σε 12μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή και είχε μετατραπεί σε μάρτυρα κατηγορίας. Όσο για τους τρεις εναπομείναντες, ο ένας είναι ο Ασάντοφ, ο δεύτερος ο 28χρονος Μουζαφάρ Αμπάς, φερόμενος ως στενός συνεργάτης του πρώτου (του καταλογίζεται ότι είχε κρύψει πιστόλι σε αυλή οικίας στην Πάφο που εντόπισε το ΤΑΕ Αρχηγείου), ενώ ο τρίτος κατηγορούμενος, επίσης 28χρονος, είναι αντιμέτωπος πλέον με δύο αδικήματα που αφορούν παροχή υποστήριξης στον Αμπάς.

Γιατί αντιμετωπίστηκε ως υπόθεση τρομοκρατίας

Σύμβολα που παραπέμπουν στη στρατιωτική πτέρυγα της σιιτικής Χεζμπολάχ και την παραστρατιωτική οργάνωση «liwa Zainebiyoun»

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης, αν και επιχειρήθηκε να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, εντούτοις αποδίδονται από το κατηγορητήριο, γνώση του οποίου έχει ο «Φ». Περιλαμβάνει περί τις 50 κατηγορίες, οι 40 εκ των οποίων αφορούσαν τον Ασάντοφ (5/11/2021). Ο τελευταίος παρουσιαζόταν να σχεδίαζε τον φόνο πέντε προσώπων. Ο ένας ήταν γνωστός Ισραηλινός πολυεκατομμυριούχος που πλέον έφυγε από την Κύπρο και οι άλλοι τέσσερις στενοί του συνεργάτες, καθώς και οικεία του πρόσωπα (M.C., G.V., O.I., N.K. και M.I.). Ανάμεσα στους «στόχους» φερόταν να βρίσκεται και άτομο το οποίο εκτελούσε χρέη οικονομικού διευθυντή (Chief Financial Officer) στον εταιρικό Όμιλο του εν λόγω επιχειρηματία.

Σύμφωνα με τη θέση της Αστυνομίας, μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου του 2021, σε ένα χρονικό διάστημα πέντε μηνών, ο Ασάντοφ παρέλαβε το χρηματικό ποσό των 40.000 δολαρίων Αμερικής για να διαπράξει τρομοκρατία. Λίγο μετά τη σύλληψή του, και προτού εξασφαλίσει νομική εκπροσώπηση, ο Ασάντοφ φέρεται να ανέφερε στους ανακριτές της Αστυνομίας ότι του προσφέρθηκε το εν λόγω ποσό από κάποιον «Μοχάμεντ». Σύμφωνα με τους τότε ισχυρισμούς του ο «Μοχάμεντ» του έδωσε τα χρήματα αυτά για να έρθει στην Κύπρο και να εκφοβίσει Ισραηλινούς επιχειρηματίες που του χρωστούσαν μεγάλα ποσά.

Σε υλικό που εντοπίστηκε σε κινητά τηλέφωνα κατηγορούμενων για την υπόθεση, εντοπίστηκαν σύμβολα που παραπέμπουν στη στρατιωτική πτέρυγα της σιιτικής Χεζμπολάχ και την παραστρατιωτική οργάνωση «liwa Zainebiyoun» (σιίτες Πακιστανοί με δράση στη Συρία).

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κτύπημα κατά του Ισραήλ…

Στην όλη υπόθεση έχουν δοθεί γεωπολιτικές διαστάσεις. Η θέση που προβλήθηκε επίσημα και από το κράτος του Ισραήλ είναι ότι ο Ασάντοφ «στρατολογήθηκε» για να υλοποιήσει κτύπημα σε βάρος ισραηλινών συμφερόντων επί κυπριακού εδάφους. Γεωπολιτική διάσταση στο όλο θέμα δόθηκε και μέσω δικαστικής απόφασης σε σχέση με την παρούσα υπόθεση. Θυμίζουμε ότι το Κακουργιοδικείο την 1η Μαρτίου (2022) καταδίκασε έναν εκ των κατηγορουμένων σε 12μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή, 21χρονο Κύπριο φοιτητή με καταγωγή από τον Λίβανο. Για σχεδιαζόμενη τρομοκρατική ενέργεια έκαναν λόγο και εκπρόσωποι του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ. Εξάλλου, σε πρόσφατες τοποθετήσεις του ο επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέντι Μπαρνέα, είχε δηλώσει: «Τον τελευταίο καιρό έχουμε αποτρέψει δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις. Στην Κύπρο έχουμε αποτρέψει επίθεση κατά Ισραηλινών επιχειρηματιών».