Παραμένει ο σοβαρός προβληματισμός για τα απεργιακά μέτρα μεγάλης μερίδας δεσμοφυλάκων, ζήτημα που συνδέεται άμεσα και με την ασφάλεια στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

Αυτό προκύπτει από (1) τα αριθμητικά δεδομένα, (2) την αποφασιστικότητα συνδικαλιστών του κλάδου για επ΄ αόριστων απεργία μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, και (3) τέλος, από το γεγονός ότι δεν υπάρχει για την ώρα κάτι χειροπιαστό που να υποδεικνύει πως υπάρχει έδαφος για κάποια συμφωνία με το αρμόδιο υποουργείο. Αρχίζοντας από το πρώτο σημείο, υπενθυμίζεται ότι ποσοστό πέραν του 40% από το σύνολο των 350 δεσμοφυλάκων απεργεί από τις 19 Σεπτεμβρίου.

Ο επικεφαλής του κλάδου δεσμοφυλάκων της συντεχνίας «Ισότητα», Γιώργος Μαλτέζος, μιλώντας στον «Φ» ανέφερε πως το συνδικαλιστικό του Σώμα είχε αρχικά 140 μέλη όταν άρχισαν τα απεργιακά μέτρα (19/9), ενώ πλέον αριθμεί 170 εγγεγραμμένους δεσμοφύλακες. Ταυτόχρονα, ανέφερε πως δεν ανακαλείται η επ΄ αόριστον απεργία μέχρι την ικανοποίηση των «δίκαιων αιτημάτων μας», όπως χαρακτηριστικά είπε. Πρόσθεσε πως η αποφασιστικότητα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και αναφέρθηκε στη φύση της εργασίας των δεσμοφυλάκων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έξω από το Υπ. Δικαιοσύνης οι δεσμοφύλακες (εικόνες)

Εξήγησε πως δεν μπορεί οποιοσδήποτε δημόσιος υπάλληλος να εκτελέσει τα εξειδικευμένα και απαιτητικά καθήκοντα στο Τμήμα Φυλακών. Αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να γίνει επίταξη μελών της Αστυνομίας. «Δυστυχώς, όποτε εκτελέσθηκαν καθήκοντα ασφαλείας από πλευράς Αστυνομίας, υπήρξαν επεισόδια» σχολίασε.

Προσπάθειες ΠΑΣΥΔΥ

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία, δεν έχει σημειωθεί για την ώρα κάποια ουσιαστική εξέλιξη. Αν και πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως από πλευράς Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (στις αρχές του καλοκαιριού είχε εγγεγραμμένους ως μέλη περί τους 200 δεσμοφύλακες), υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με το υπουργείο Οικονομικών, εντούτοις δεν προκύπτει ότι υπάρχει έδαφος για γεφύρωση των διαφορών.

Οι ίδιες πηγές πληροφόρησης αναφέρουν πως ήταν ορατό το ενδεχόμενο εντός της σημερινής ημέρας προκειμένου να διευθετηθεί συνάντηση σε κατοπινό στάδιο, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ Στράτη Ματθαίου και υψηλόβαθμού στελέχους του υπουργείου Οικονομικών. Για την ώρα, όμως, δεν υπάρχει σχετική επιβεβαίωση. Από πλευράς ΠΑΣΥΔΥ, έχει ξεκαθαριστεί πως πριν τα επηρεαζόμενα μέλη της κατέλθουν σε δυναμικά μέτρα, πρώτα θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, στην παρούσα φάση δεν δείχνει διατεθειμένος να συμμετάσχει ο ίδιος σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι όταν χθες ζητήσαμε επίσημη ενημέρωση από αρμόδιο πρόσωπο για πληροφορίες περί συνάντησής του με εκπρόσωπο συνδικαλιστικού οργάνου, μας αναφέρθηκε επίσημα πως «ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει στο πρόγραμμά του τέτοια συνάντηση».

Υπενθυμίζεται ότι η «Ισότητα» απαιτεί την παροχή ειδικού επιδόματος στους δεσμοφύλακες και την αναβάθμιση των κλιμάκων από Α2-5-7 σε Α3-5-7, με ταυτόχρονη τοποθέτησή τους στο σημείο των συνδυασμένων κλιμάκων που θα βρίσκονταν αν δεν αναστέλλονταν οι προσαυξήσεις για πέντε συναπτά έτη. 

Ο αντιπρόεδρος του κλάδου δεσμοφυλάκων της ΠΑΣΥΔΥ, Κώστας Μούζουρας, την περασμένη Τρίτη (20/9) είχε κάνει λόγο για αναβλητικότητα από το υπουργείο Οικονομικών και απηύθυνε έκκληση για διάλογο. Είπε πως οι δεσμοφύλακες-μέλη της ΠΑΣΥΔΥ έχουν αποφασίσει να δώσουν περιθώριο 15 ημερών πριν λάβουν δυναμικά μέτρα.

Προσωρινά μέτρα

Όσο για το θέμα υποστελέχωσης που είναι ιδιαίτερα έντονο μετά τα απεργιακά μέτρα, από τη Διεύθυνση των Φυλακών έχουν γίνει προσωρινές διευθετήσεις. Μέλη του προσωπικού, τα οποία δεν συμμετέχουν στην απεργία, εκτελούν υπερωριακά καθήκοντα (on call). Βέβαια, είναι αμφίβολο κατά πόσον θα γίνει κατορθωτό να συνεχιστούν τα προσωρινά μέτρα, αφού οι υφιστάμενοι διαθέσιμοι δεσμοφύλακες δεν θα μπορούν επ΄ άπειρον να εκτελούν αυξημένα καθήκοντα (περί τους 1.000 οι κρατούμενοι).

Από πλευράς υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν γίνει συνεννοήσεις από την προπερασμένη εβδομάδα και με τη Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών, αλλά και με την Αστυνομία Κύπρου, σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού από μέλη του αστυνομικού Σώματος.

Την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι μέχρι και 230 δεσμοφύλακες συμμετείχαν σε πέντε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Σήμερα στις 7:30 το πρωί, θα υπάρξει διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Οικονομικών.