Οδηγοί που καταγγέλθηκαν από τις κάμερες της Τροχαίας αποφεύγουν να παραλάβουν τα εξώδικά τους, είτε γιατί πιστεύουν ότι θα γλυτώσουν, είτε για να κερδίσουν χρόνο ώστε να συγκεντρώσουν το ποσό που πρέπει να πληρώσουν. 

Σε κάθε περίπτωση η Τροχαία έχει βγάλει τους υπολογισμούς της και όπως ανέφερε στον «Φ» ο βοηθός διευθυντής της Χάρης Ευριπίδου, ακόμη και η επίδοση του εξωδίκου να αποτύχει, θα γίνει ειδική ηλεκτρονική λίστα για όσους δεν παρέλαβαν το εξώδικο, ώστε όπου εντοπιστούν να τους γίνει επίδοση. Όπως εξήγησε ο κ. Ευριπίδου, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, όταν περάσουν οι 180 ημέρες από την ειδοποίηση μέσω ταχυδρομείου σε κάποιο πολίτη ότι έχει συστημένη επιστολή, τότε κινείται η διαδικασία για επίδοση του εξωδίκου μέσω επιδότη. Μπορεί να γίνουν δύο προσπάθειες για επίδοση και αν αποτύχουν, τότε η σκυτάλη για επίδοση περνά στην Αστυνομία. Όταν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια, τότε ανοίγεται ποινικός φάκελος και η υπόθεση παραμένει ανοικτή. 

Σύμφωνα με τον βοηθό διευθυντή της Τροχαίας, θα γίνει ένας ειδικός κατάλογος όσων ατόμων εκκρεμούν εναντίον τους εξώδικα από κάμερες και μόλις εντοπιστούν, τότε θα τους γίνεται επίδοση. Θα μπορεί να εντοπιστεί κάποιος κατά την έξοδό του από τη Δημοκρατία, ή όταν αναγνωριστεί το όχημά του στον δρόμο από τα ειδικά οχήματα της Τροχαίας ή αν καταφύγει σε κάποια στιγμή στην Αστυνομία. Δεν παραγράφεται το εξώδικο, επισήμανε ο κ. Ευριπίδου γι’ αυτό και παρέπεμψε τους οδηγούς να πληρώνουν τα εξώδικα τους έγκαιρα για να μην ταλαιπωρηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πετροβολούν τώρα και τις κάμερες – Απειλούν τους χειριστές

Στο μεταξύ, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ναι μεν εγκαθίστανται νέες κάμερες σε έξι νέα σημεία (τέσσερα στη Λευκωσία και δύο στη Λεμεσό) ωστόσο αυτές δεν θα λειτουργήσουν αν η εταιρεία που ανέλαβε το έργο δεν εκπληρώσει κάποιους όρους που προβλέπονται από το συμβόλαιο. Ήδη η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία που είναι και η αναθέτουσα Αρχή του έργου, έχει αποστείλει επιστολή στην εταιρεία για τις εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετήσει προτού προχωρήσει η επόμενη φάση του συστήματος. Μια από τις εκκρεμότητες αφορά στα εξώδικα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και πρέπει να διευκρινιστούν κάποια ζητήματα πριν σταλούν στους παραβάτες ή ακυρωθούν. 

Επίσης, μέχρι στιγμής δεν έχει καταχωρηθεί υπόθεση στο Δικαστήριο που αφορά σε πολίτη ο οποίος καταδικάστηκε από δικαστήριο. Η Αστυνομία θέλει όταν θα γίνει αυτό, να είναι σίγουρη ότι ο παραβάτης είναι αυτός που θα οδηγηθεί στο εδώλιο και να μην γίνει κάποιο λάθος, γι’ αυτό και θα πρέπει η εταιρεία να διπλοελέγχει τα στοιχεία όσων θα καταλήξουν στο εδώλιο. 

Στο μεταξύ, η Τροχαία ουδέποτε θα καταγγείλει κάποιον οδηγό επειδή προέβη σε κάποια παράβαση που μπορεί να καταγράφηκε από κάμερα, με σκοπό να διευκολυνθεί ένα ασθενοφόρο ή άλλο όχημα που ανταποκρίνεται σε έκτακτη ανάγκη. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο βοηθός υπεύθυνος της Τροχαίας με αφορμή περιστατικό που δημοσιοποιήθηκε στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και που έφερε οδηγό να καταγγέλθηκε επειδή «πάτησε» γραμμή προκειμένου να αφήσει ασθενοφόρο να περάσει.