Τη διαβεβαίωση ότι εντός Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η τοποθέτηση ηχοπετασμάτων για μόνιμη επίλυση του προβλήματος της ηχορύπανσης από τα οχήματα στον αυτοκινητόδρομο, έδωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, στους μαθητές του ΚΒ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού (Χαβούζας).

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο Υπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα επιστολής των μαθητών του σχολείου, με την οποία τον ενημέρωναν για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στο σχολείο, λόγω της ηχορύπανσης από τον αυτοκινητόδρομο.

Καλωσορίζοντας τον Γιάννη Καρούσο στο σχολείο τους, οι μαθητές ανέλυσαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν καθώς και τις εισηγήσεις τους, προτείνοντας τον συνδυασμό εγκατάστασης ηχοπετασμάτων και δενδροφύτευσεις.

Ο Υπουργός ανέφερε, από την πλευρά του, ότι είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει επιστολή από μαθητές, και τους συνεχάρη γιατί «αποτελούν παράδειγμα για το πώς πρέπει να είναι οι ενεργοί πολίτες». Τους κάλεσε, παράλληλα, να συνεχίσουν να αποστέλλουν τις εισηγήσεις τους στους αρμοδίους και στις υπηρεσίες και διαβεβαίωσε ότι σε λίγους μήνες η ταλαιπωρία τους δεν θα υφίσταται πλέον, ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την κατασκευή ηχοπετασμάτων σε τμήματα του παρακαμπτήριου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει προκηρύξει τον Μάρτιο του 2022 διαγωνισμό για την κατασκευή και τοποθέτηση των ηχοπετασμάτων, ενώ η υπογραφή της σχετικής σύμβασης έγινε έναντι ποσού €1.627.039.40 περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.  H δε έναρξη εργασιών αναμένεται στις 3/10/2022 και, βάσει συμβολαίου, θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις 2/12/2023.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προβληματίζει την κυβέρνηση η ανέγερση μουσείου στη θάλασσα

Στο έργο περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η αντικατάσταση περίπου 70μ. υφιστάμενων ηχοπετασμάτων μπροστά από το ΚΒ΄ Δημοτικό Σχολείο με καινούργια, ύψους 4μ., καθώς και η τοποθέτηση 370μ. περίπου ηχοπετασμάτων, ύψους 2μ., στην αερογέφυρα Πολεμιδιών, τα οποία θα συμβάλουν στην προστασία του σχολείου από την ηχορύπανση. Επίσης, στο ίδιο συμβόλαιο προνοείται η τοποθέτηση ηχοπετασμάτων 160μ. μπροστά από το ΚΕ΄ Δημοτικό Σχολείο (Εκάλης) και 160μ. μπροστά από τα φροντιστήρια Columbia και ηχοπετάσματα 280μ.  μπροστά από το Πανεπιστήμιο Frederick, τα οποία θα κατασκευαστούν σε ύψος 4μ. 

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι έχει εξασφαλιστεί συγχρηματοδότηση ύψους €5εκ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο «ΘΑΛΕΙΑ», για τοποθέτηση ηχοπετασμάτων για την περίοδο 2021-2027 σε παγκύπρια βάση.