Γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα θα ζητήσει ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, ώστε να ξεκαθαριστεί ποιο Τμήμα ή Υπουργείο έχει αρμοδιότητα και ευθύνη να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης, συντήρησης, σχεδιασμού και επίβλεψης για να διασωθεί η χερσόνησος Ακρωτηρίου. Όπως είχε γράψει και σε προηγούμενα δημοσιεύματα ο «Φ», εδώ και αρκετό διάστημα συντελείται μια τεράστια οικολογική καταστροφή σε βάρος ενός από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ανατολικής Μεσογείου, με την καταστροφή της Αλυκής Ακρωτηρίου, μιας λίμνης που η οποία βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της σύμβασης Ράμσαρ.

Με πρωτοβουλία του Γιάννη Καρούσου, χθες, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Στη σύσκεψη έγιναν αναφορές για ενέργειες αλλά και διάφορες παραλείψεις, οι οποίες οδήγησαν στο να παρατηρηθεί σημαντική αλλοίωση στον υγροβιότοπο Ακρωτηρίου. Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι εντάσεις για το ποιο τμήμα ευθύνεται για την όλη κατάσταση, αλλά και ποιο θα αναλάβει τη διαχείριση και αποκατάσταση της περιοχής. Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής και μέλος της διαχειριστικής επιτροπής Μερρά Ζακακίου, Κώστας Κώστα, εισηγήθηκε ότι πρέπει να κατασκευαστεί ένας δεύτερος αγωγός στον οποίο θα διοχετεύονται τα όμβρια ύδατα και θα καταλήγει και αυτός στη θάλασσα.

Από τη χθεσινή σύσκεψη δεν βγήκε άσπρος καπνός ως προς το ποιο είναι το αρμόδιο τμήμα που θα πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση στη χερσόνησο Ακρωτηρίου. Από το Υπουργείο Μεταφορών, αποφασίστηκε όπως ζητηθεί γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για το ποιο είναι το αρμόδιο τμήμα, με χρονικό ορίζοντα ένα μήνα. Ακολούθως το θέμα θα οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο με σκοπό τον καθορισμό κεντρικού συντονιστή, στον οποίο θα παρέχονται εκτελεστικές αποφάσεις. Ακόμη ένα μέτρο είναι να ολοκληρωθεί η μελέτη που διεξάγεται και τέταρτο, αφορά κάποια άμεσα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν σε σύσκεψη από επιτροπή που θα συσταθεί αφού ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες και ο ρόλος της κάθε υπηρεσίας ή τμήματος.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε πως το όλο θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα. «Αναλάβαμε να συντονίσουμε για να ξεκαθαριστούν αρκετά πράγματα και πώς προχωρούμε. Το πρώτο πράγμα που θα ξεκαθαρίσει είναι ποιου είναι αρμοδιότητα. Υπάρχουν διαφορές από τα διάφορα τμήματα για το ποιου είναι αρμοδιότητα και ποιος θα πρέπει να τα τρέξει. Αυτό θα ξεκαθαριστεί σε ένα μήνα». Σημείωσε ακόμη πως με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα θα ξεκαθαριστεί ποιος έχει αρμοδιότητα να καταθέσει ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης, σχεδίασης, συντήρησης, επίβλεψης και ευθύνης. Τόνισε ότι θα γίνουν κάποιες άμεσες δράσεις όπως έκτακτοι καθαρισμοί της λίμνης και της περιοχής που, όπως είπε, μπορεί να βοηθήσουν. 

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηπαναγιώτου, σημείωσε πως υπάρχει πολυπλοκότητα του προβλήματος. «Η κάθε αρμόδια αρχή λέει εκείνα που είναι αρμόδια να κάνει και τι μπορεί να κάνει. Το θέμα είναι ότι για την οικιστική περιοχή που υπάρχει εδώ και χρόνια, δεν προνοήθηκε να γίνουν οι κρατικές υποδομές όλες μαζί την κατάλληλη ώρα», είπε. Υποστήριξε πως αυτό που συμβαίνει σήμερα μπορεί να είναι διαχρονική εξέλιξη πολλών χρόνων. «Δεν είναι οι αναπτύξεις που φταίνε. Βάζουμε στους όρους μας, τις υποχρεώσεις των αναπτυξιακών εταιρειών. Πίσω από τις υποχρεώσεις αυτές είναι οι υποχρεώσεις των κρατικών υποδομών, πού θα διοχετευθούν τα ύδατα κτλ».

Κληθείς να απαντήσει σε ευθύνες που επιρρίπτονται στο Τμήμα Περιβάλλοντος το οποίο προειδοποιούσε αλλά δεν έκανε τίποτα, ο κ. Χατζηπαναγιώτου απάντησε: «Σας λέω ότι εμείς ήμασταν οι πρώτοι που αναδείξαμε το θέμα και το γράψαμε και στη γνωμάτευσή μας. Είμαι επιδεκτικός οποιασδήποτε ευθύνης».