Δύναμη στους πολίτες να εισάγουν νομοθεσία ή να ανατρέπουν μιαν απόφαση θα δώσει η Βουλή, είτε με υιοθέτηση πρότασης νόμου, είτε με νομοσχέδιο του Υφυπουργείου Καινοτομίας. Προϋπόθεση για υιοθέτηση της παρέμβασης των πολιτών είναι η συγκέντρωση πέντε ή οκτώ χιλιάδων υπογραφών. Το θέμα συζήτησε χθες η Επιτροπή Νομικών της Βουλής ύστερα από πρόταση νόμου που κατέθεσε η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, με την οποία τροποποιείται «Ο περί της Κοινοβουλευτικής Νομοθετικής Πρωτοβουλίας Πολιτών (Διαδικασία, Όροι και Προϋποθέσεις Υποβολής) και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2016». Η πρόταση νόμου προβλέπει ότι μετά τη συγκέντρωση πέντε χιλιάδων υπογραφών από πολίτες, θα μπορούν να προκαλέσουν τη συζήτηση στη Βουλή ενός θέματος ή να ανατρέψουν μιαν απόφαση της Κυβέρνησης. 

Στην Επιτροπή αναφέρθηκε ότι ετοιμάζεται και είναι προς το τέλος του, νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την ίδια διαδικασία με διαφορά πως θα απαιτείται η συλλογή οκτώ χιλιάδων υπογραφών από πολίτες για να συζητηθεί ένα θέμα στη Βουλή. 

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε πως η ΕΕ έχει ήδη καθιερώσει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών, σύμφωνα με την οποία με 1 εκατ. υπογραφές οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να οδηγήσουν ένα θέμα προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μέσα σε αυτό το πνεύμα, η Επιτροπή, όπως είπε ο κ. Τορναρίτης, συζήτησε το δικαίωμα της πρωτοβουλίας των Κυπρίων πολιτών, καθώς υπάρχει κυβερνητικό νομοσχέδιο με βάση το οποίο αν εξασφαλιστούν οκτώ χιλιάδες υπογραφές, μια αρμόδια επιτροπή, που διορίζεται από το Υπουργικό, μπορεί να οδηγήσει ένα σοβαρό θέμα στο Υπουργικό για λήψη ή ανάκληση κυβερνητικής απόφασης. Όπως πρόσθεσε, είναι η δεύτερη φορά που συζητείται το θέμα στην Επιτροπή και θα ακολουθήσει η κατ’ άρθρο συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου το οποίο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάτωσαν οι πολιτικοί, απροβίβαστο για Κράτος και Βουλή 

Εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Καινοτομίας, ενημέρωσε χθες την Επιτροπή ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ετοιμασίας και τα αιτήματα και οι υπογραφές θα λαμβάνονται ψηφιακά. Ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως το κυβερνητικό νομοσχέδιο αναφέρεται στη συλλογή οκτώ χιλιάδων υπογραφών και εξέφρασε τη θέση πως ο συγκεκριμένος αριθμός θα πρέπει να μειωθεί στις πέντε χιλιάδες. Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου υπενθύμισε ότι πριν από τρία χρόνια το κόμμα του είχε συλλέξει 20 χιλιάδες υπογραφές μαζί με άλλα οργανωμένα σύνολα για το κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων και το παρέδωσε στην Κυβέρνηση, η οποία το αγνόησε. 

Στο μεταξύ, ενώπιον την Επιτροπής Νομικών θα επανέλθει την ερχόμενη Τετάρτη το θέμα της αναθεώρησης του Οικογενειακού Δικαίου. Ο κ. Τορναρίτης είπε πως σε επικοινωνία που είχε με την υπουργό Δικαιοσύνης, αυτή εξέφρασε την ετοιμότητά της να δώσει απαντήσεις σε σχέση με τα τέσσερα πρώτα νομοσχέδια.