Μια δεύτερη μάχη με τον καρκίνο δίνουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, οι οποίοι ενώ νίκησαν τη νόσο εξακολουθούν να παλεύουν για να συνεχίσουν τη ζωή τους ισότιμα με τους υπόλοιπους πολίτες. Δεν έχουν δικαίωμα στην ασφάλιση, δεν έχουν δικαίωμα στη δανειοδότηση. Τι σημαίνει στην πράξη; Εάν ένα άτομο νοσήσει στα 15 του χρόνια και νικήσει τη νόσο (αξίζει να αναφερθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστών των παιδιών με κακοήθειες θεραπεύεται πλέον), με την ενηλικίωσή του δεν έχει το δικαίωμα να συνάψει ασφαλιστικό συμβόλαιο, κάτι που στις πλείστες περιπτώσεις σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνάψει ούτε δάνειο από κάποιο πιστωτικό ίδρυμα. Δηλαδή, δεν μπορεί να κάνει σχέδια, δεν μπορεί να χτίσει το σπίτι του, δεν μπορεί να υλοποιήσει ένα επιχειρηματικό του σχέδιο, δεν μπορεί να έχει ίσες ευκαιρίες με τους συνομήλικους του. Ακόμα και αν γίνει 40 ή 45 ή 50 ετών, κι ενώ νίκησε τη νόσο που πέρασε στα 15 του χρόνια, και θέλει να ζήσει φυσιολογικά, εξακολουθεί να το συνοδεύει. 

Με τον ίδιο τρόπο, αν μια γυναίκα στα 35 της ζήσει την εμπειρία του καρκίνου του μαστού, συνεχίσει τη ζωή της, κάνει την οικογένειά της, τα παιδιά της, ακόμα και αν η ίδια έχει φθάσει τα 50 και είναι «ελεύθερη» καρκίνου, δεν μπορούν να συνάψουν ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο με τους όρους που θα το εξασφάλιζε το παιδί μιας άλλης γυναίκας. Αιτία: H πιθανή κληρονομικότητα η οποία για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς αποτελεί, αυτή τη στιγμή, ισχυρό επιχείρημα παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης. 

Σε επιστημονικό επίπεδο, στις μέρες μας ο καρκίνος θεωρείται μία χρόνια και συχνά ιάσιμη νόσος ιδιαίτερα εάν διαγνωσθεί έγκαιρα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι ένα ποσοστό άνω του 30% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί, ενώ εάν διαγνωστούν έγκαιρα θεραπεύονται σε ποσοστό άνω του 40%. Αν λάβει κάποιος υπόψη του το γεγονός ότι μόνο στην Ε.Ε. το 2020 είχαμε 2,7 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι ακόμα και το 20% ή το 40% των ανθρώπων αυτών να έχουν νικήσει τον καρκίνο, σε πραγματικούς αριθμούς μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με τον αριθμό αυτό να απαντάται, κατ’ αναλογία και στην Κύπρο. 

Αυτοί όλοι οι άνθρωποι διεκδικούν πλέον το «δικαίωμα στη λήθη». Το δικαίωμα με την πάροδο κάποιων χρόνων μετά τη νόσηση να διαγράφεται από το ιστορικό τους (όχι ιατρικό ιστορικό) η εμπειρία του καρκίνου, ώστε να μπορούν να κινούνται ισότιμα με όλους τους υπόλοιπους πολίτες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πέντε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη νομοθετήσει σχετικά. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την «απελευθέρωση» του ατόμου είναι τα δέκα χρόνια και για όσους νόσησαν όταν ήταν παιδιά, τα πέντε. Η Γαλλία προσφάτως προχώρησε σε νέα τροποποίηση της νομοθεσίας της καθορίζοντας τα πέντε χρόνια για όλους. Άλλες χώρες που διαθέτουν σχετική νομοθεσία, είναι η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ρουμανία και σύντομα τίθεται σε ισχύ νόμος και στην Ιταλία. Στο Λουξεμβούργο, έχουν συναφθεί ειδικές συμβάσεις με ασφαλιστικούς οργανισμούς. 

Το «δικαίωμα στη λήθη», περιλήφθηκε για πρώτη φορά στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για τον καρκίνο στις αρχές του έτους. Η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα και μελέτη σχετικά με την πρόσβαση ατόμων με ιστορικό καρκίνου σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Αυτή τη στιγμή η Ε.Ε. ετοιμάζει τα επόμενα βήματά της, στη βάση πάντα του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου. Ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης, ενίσχυσης της ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και πρακτικών, καθώς και τακτικής επικαιροποίησης των επιστημονικών στοιχείων. 

Στην Κύπρο, ήδη με πρωτοβουλία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής η συζήτηση άρχισε την περασμένη Πέμπτη, με τα κοινοβουλευτικά κόμματα να δηλώνουν έτοιμα να προχωρήσουν στην ετοιμασία σχετικής πρότασης νόμου σε περίπτωση που το υπουργείο Υγείας δεν καταθέσει σύντομα δικό του νομοσχέδιο.

Όπως ανέφερε στον «Φ» η Ευρωπαία Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, «μέχρι το 2024 θα εκδοθεί και κώδικας καλών πρακτικών οι οποίες ακολουθούνται στα κράτη μέλη που ήδη εφαρμόζουν σχετικές νομοθεσίες, ώστε να λειτουργήσει αυτός ο κώδικας ως κίνητρο για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς». 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Έστω μια φορά 

Η Στέλλα Κυριακίδου είναι ένα από τα εκατομμύρια παραδείγματα ανθρώπων που έχουν νικήσει τον καρκίνο. Δεν αποκαλύπτω κάτι άγνωστο εννοείται. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, μου είπε «το έζησα και εγώ αυτό», εννοώντας τον αποκλεισμό από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί ολόκληρη την Ε.Ε. Η Κύπρος προχώρησε την περασμένη Πέμπτη στην έναρξη της συζήτησης. Επτά χώρες έχουν προηγηθεί, με τη Γαλλία να προπορεύεται. Έχουμε ως χώρα την ευκαιρία, έστω μια φορά να περιλαμβανόμαστε στους πρώτους και όχι στους τελευταίους. Η Europa Donna Κύπρου κάλεσε φέτος άπαντες να πορευθούν μαζί της για το δικαίωμα όλων των καρκινοπαθών. Μια φράση κλισέ αλλά πάντα μας ταρακουνά: Ο καρκίνος είναι υπόθεση όλων μας. Κανείς δεν εξαιρείται.