Επέστρεψε χθες στα νέα του καθήκοντα στη διοίκηση της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, ο τέως διοικητής της ΥΚΑΝ, Μιχάλης Κατσουνωτός, μετά από τρίμηνη διαθεσιμότητα και στη συνέχεια λήψη ετήσιας άδειας.

Ο κ. Κατσουνωτός μετατέθηκε στη Λιμενική, ύστερα και από την παράδοση του πορίσματος του ποινικού ανακριτή, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ο οποίος διερεύνησε καταγγελίες της διεύθυνσης των Φυλακών εναντίον του για κατ’ ισχυρισμό διαφθορά. Όπως εγνώσθη, στο πόρισμα επιρρίπτονται ευθύνες σε τρία πρόσωπα, εκ των οποίων και στον κ. Κατσουνωτό.

Οι καταγγελίες αφορούσαν επικοινωνία του ανώτερου αξιωματικού με βαρυποινίτη μέσω μηνυμάτων, με σκοπό να εντοπιστεί βίντεο που να στρέφεται κατά της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους ή της ανώτερης λειτουργού, Αθηνάς Δημητρίου. 

Αμέσως μετά την παράδοση του πορίσματος, ο Αρχηγός Αστυνομίας μετά και από συνάντηση με τον επηρεαζόμενο, αποφάσισε τη μετακίνησή του σε άλλο πόστο, αφού έκρινε πως δεν μπορούσε να συνεχίσει να υπηρετεί από τη διοίκηση της ΥΚΑΝ. 

Χθες, σε δηλώσεις του ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, ανέφερε πως η Νομική Υπηρεσία δεν έδωσε ποτέ χρονικές προθεσμίες και ότι επρόκειτο για μια «εκτίμηση» από κάποια ΜΜΕ για ανακοίνωση των αποφάσεων εντός 10 ημερών, λέγοντας πως «εμείς δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων, διότι το να μελετήσεις ένα πόρισμα δεν είναι εύκολη δουλειά», ενώ πρόσθεσε πως «είσαι υποχρεωμένος να μελετήσεις όλα τα στοιχεία, όλες τις μαρτυρίες, προφανώς μπορεί να χρειαστούν διευκρινίσεις, κ.τ.λ. Ποτέ δεν δώσαμε ημερομηνία, ούτε τώρα μπορώ να πω σε δέκα, σε είκοσι μέρες θα είναι τελειωμένο. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι όταν είναι έτοιμο θα ενημερωθείτε». 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Σημειώνεται ότι το πόρισμα μελετάται από λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, οι οποίοι θα ετοιμάσουν έκθεση η οποία θα παραδοθεί στους επικεφαλής της, για σχετική ανάλυση και λήψη τελικών αποφάσεων. Το πόρισμα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη παραδόθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα στις 15 Σεπτεμβρίου, είναι ογκωδέστατο και περιλαμβάνει πολλές μαρτυρίες εντός και εκτός φυλακών, από πρώην φυλακισμένους, αστυνομικούς και συγγενείς εμπλεκομένων.

Ο ίδιος ο κ. Κατσουνωτός, καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας, κράτησε στάση σιωπής, με εξαίρεση τη δημοσιοποίηση επιστολής μέσω του δικηγόρου του, την ημέρα παράδοσης του πορίσματος στον Γενικό Εισαγγελέα, στην οποία γίνεται λόγος σε λαϊκά δικαστήρια «τα οποία καταρράκωσαν κάθε έννοια του τεκμηρίου αθωότητας, σε ανελέητες προκλήσεις, αήθεις επιθέσεις, ασύστολα ψεύδη και σεναριολογία σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού».

Περαιτέρω, σημειώνεται «ο απόλυτος σεβασμός προς τη διεξαχθείσα έρευνα και τις συναφείς διαδικασίες». Σημειωνόταν, μάλιστα, ότι «εν αναμονή της τελικής απόφασης του έντιμου Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της διαδικασίας, η οποία θα πρέπει να παραμείνει αντικειμενική, αμερόληπτη, αποτελεσματική και απρόσκοπτη, ο πελάτης μας αποφάσισε να απέχει οικειοθελώς των καθηκόντων του στη νευραλγική θέση όπου υπηρετεί λαμβάνοντας άδεια απουσίας», αναφέρεται επί λέξει στην ανακοίνωση. Ωστόσο, τελικά έκρινε ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στα καθήκοντά του κάτι που έπραξε χθες, εκκρεμουσών των αποφάσεων του Γ. Εισαγγελέα.