Η πρόσφατη επίσκεψη των μελών της επιτροπής Παιδείας της Βουλής στο Γυμνάσιο Αγλαντζιάς και στο Δημοτικό Σχολείο Φρενάρου, χτύπησε καμπανάκι για θέματα ασφάλειας των σχολικών μονάδων αυτών λόγω του ότι βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δασώδεις περιοχές, με το θέμα να συζητείται χθες, κυρίως για την περίπτωση της Αγλαντζιάς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Παύλο Μυλωνά, πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις που να διασφαλίζουν την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 

Επιπρόσθετα, ο κ. Μυλωνάς απευθύνθηκε με αυστηρό ύφος προς το Τμήμα Δασών, καθώς φαίνεται να είναι αρνητικό σε βελτιώσεις που θεωρεί η Επιτροπή και οι φορείς των επηρεαζόμενων σχολείων πως πρέπει να γίνουν, για να εξασφαλιστεί το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας. Ειδικά στην περίπτωση του Γυμνασίου Αγλαντζιάς, το οποίο βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο, έγινε αναφορά σε χωμάτινο δρόμο που το διαπερνά και ο οποίος ανήκει στο Τμήμα Δασών, με αρκετούς φορείς να τονίζουν πως πρέπει να επιδιορθωθεί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εργοτάξια και φέτος σε σχολεία – Δαπάνες εκατομμυρίων

Τους ισχυρισμούς για θέματα κινδύνου σε περίπτωση πυρκαγιάς απέρριψε ο εκπρόσωπος του Τμήματος Δασών, Γλαύκος Κυριάκου, αναφέροντας ότι έγιναν εισηγήσεις για δημιουργία κι άλλων καγκελόπορτων και εξόδων διαφυγής, εξηγώντας παράλληλα ότι το πρόκειται για Εθνικό Δασικό Πάρκο, και άρα υπάρχουν συγκεκριμένες πρόνοιες που περιορίζουν τις ενέργειες. Κι αυτό για την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας. Το Τμήμα Δασών απορρίπτει το ενδεχόμενο δημιουργίας δρόμου μέσα στον χώρο, κάνοντας λόγο για περιοχή που πρέπει να προστατευτεί και όχι να θυσιαστεί. Βελτίωση του υφιστάμενου σημείου θέλει και το σχολείο -το οποίο ανέφερε ότι σε κάποια σημεία δεν υπάρχει πρόσβαση στο σχολείο σε περίπτωση που συμβεί κάτι- καθώς και η οικεία Σχολική Εφορεία που θέτει θέματα ασφάλειας.

Από πλευράς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εξηγήθηκε στην Επιτροπή ότι δεν είναι αρνητική στο να γίνει κάποια βελτίωση του δρόμου εντός Πάρκου, ωστόσο δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας καθώς μαθητές κι εκπαιδευτικοί, σε περίπτωση ανάγκης, μπορούν να διαφύγουν από το σχολείο πεζοί. Η Πυροσβεστική έχει τη δυνατότητα να εισέλθει στον χώρο από δύο σημεία, σε περίπτωση ανάγκης.