Απελπισία και αδικία εξέφρασε στον «Φ» μια νεαρή από τη Σρι Λάνκα, η οποία τα τελευταία 15 χρόνια ζει στην Κύπρο με τη μητέρα της. Όπως σημείωσε, παρά το γεγονός ότι της επετράπη να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων στην Κύπρο, αφού πρώτα πήγε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο και παρά τις τρεις γλώσσες που μιλάει, εντούτοις δικαιούται να εργαστεί μόνο ως οικιακή βοηθός. Η 24χρονη, που έχει κάνει αίτηση υπηκοότητας, θεωρώντας την Κύπρο πατρίδας της, ζήτα να της δοθεί η άδεια να διεκδικήσει μια θέση στην ελεύθερη αγορά.   

Όπως ανέφερε η νεαρή (ο «Φ» γνωρίζει τα στοιχεία της), ήρθε στην Κύπρο οκτώ χρονών, καθώς η μητέρα της ζούσε και εργάζονταν, ήδη, για πέντε έτη εδώ και ο πατέρας της είχε πεθάνει. «Πήγα κανονικά στο δημόσιο σχολείο. Έπειτα σε κολέγιο στη Λεμεσό και σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων». Όμως, εξήγησε, το 2018 που αποφοίτησε ξεκίνησαν και τα προβλήματά της. «Για να παραμείνω στην Κύπρο έπρεπε να λάβω έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών, επειδή δεν έχω υπηκοότητα».

Απευθύνθηκε στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, όπου παροτρύνθηκε να αποστείλει σχετική αίτηση. «Όμως, δεν μου δίνονταν το δικαίωμα να εργαστώ όπου θέλω». Δεν μπορώ να επιστρέψω στη Σρι Λάνκα, εξηγεί. «Δεν έχω ούτε οικογένεια, ούτε σπίτι και η κατάσταση εκεί είναι πολύ δύσκολη. Στο μεταξύ, μιλάω και γράφω ελληνικά. Έχω τη μητέρα μου και τους φίλους μου εδώ. Είναι η ζωή μου εδώ και θεωρώ την Κύπρο τον τόπο μου. Δεν έχω φύγει ποτέ από εδώ και μένω νόμιμα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Erasmus+: Πέραν των 19 εκατ. για Κύπριους δικαιούχους

Μην έχοντας άλλη επιλογή, η νεαρή αξιοποίησε τη μοναδική δυνατότητα που έχει για να ζήσει στην Κύπρο, εκδίδοντας προσωρινή άδεια παραμονής για εργασία ως οικιακή βοηθός. Από το 2019 έως τώρα δουλεύει σε σπίτια. «Το 2020 έκανα χαρτιά για υπηκοότητα, όμως, οι αιτήσεις είναι πέρα πολλές και πρέπει να περιμένω για χρόνια». Έστειλε μάλιστα και διάφορες επιστολές, μεταξύ άλλων και στο Προεδρικό, σε πολλές από τις οποίες δεν έλαβε απάντηση. «Προσπάθησα πάρα πολύ και χρειάζομαι μια καλύτερη εργασία για να βοηθήσω τη μητέρα μου. Είχα όνειρα και όλα γκρεμίστηκαν».