Επίτροπος Διοίκησης και Υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών επεξεργάζονται λύση για άρση της ανισότητας που υφίστανται οι γυναίκες υπαξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς έναντι των ανδρών συναδέλφων τους.

Σήμερα θα αρχίσει η πρώτη διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκομένων στο γραφείο της Επιτρόπου Διοίκησης, Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη, κατά την οποία θα αναλυθεί το πρόβλημα και θα συζητηθούν λύσεις, στις παραμέτρους γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά και του γεγονότος ότι εκκρεμούν αποφάσεις για το θέμα από την ΕΕ και το Διοικητικό Δικαστήριο. Στη διαβούλευση που συγκάλεσε η Επίτροπος Διοίκησης θα παραστούν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, Ανδρέας Λουκά, με τους επιτελείς του, εκπρόσωπος των ενδιαφερομένων γυναικών και του Υπουργείου Οικονομικών. 

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι έγιναν κάποιες σκέψεις για το θέμα και συζητήθηκε μια λύση, στη βάση του δεδομένου ότι δεν μπορούν να δοθούν σε όλες τις επηρεαζόμενες προαγωγές. Κι αυτό γιατί στις κρίσεις δεν θα προάγονταν όλες, γι’ αυτό και δεν μπορεί να προαχθούν σήμερα όλες οι γυναίκες υπαξιωματικοί των σειρών 5, 6, 7 και 8. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μια λύση που θα τεθεί στο τραπέζι είναι να δοθεί ένα εφάπαξ ποσό σε όλες τις γυναίκες υπαξιωματικούς όλων των σειρών όχι μόνο σ’ αυτές που επηρεάζονται και παράλληλα να γίνουν βελτιώσεις στη σύνταξή τους. Ήδη έχουν δοθεί κάποιες προαγωγές σε ορισμένες επηρεαζόμενες. Πάντως, σήμερα δεν αναμένεται να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, αφού οι όποιες λύσεις προταθούν θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από το Υπουργείο Οικονομικών. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα διαμαρτυρία από γυναίκες υπαξιωματικούς – Συγκαλείται σύσκεψη (Βίντεο & Εικόνες)

Σημειώνεται, ότι το θέμα της ανισότητας σε βάρος των γυναικών υπαξιωματικών στην Εθνική Φρουρά αναδείχθηκε μέσα από έκθεση της Επιτρόπου Διοίκησης στην οποία καταγραφόταν ότι είναι θύματα απαγορευμένης διάκρισης λόγω φύλου, τόσο στην πρόσβαση στην εργασία όσο και στην επαγγελματική ανέλιξη. Η Επίτροπος Διοικήσεως στην έκθεσή της έκανε λόγο για διαρκή διάκριση, που είχε ως αποτέλεσμα οι άνδρες μόνιμοι υπαξιωματικοί των ίδιων σειρών να έχουν διαφορετική επαγγελματική ανέλιξη, διαφορετικές μισθολογικές απολαβές και διαφορετικά συνταξιοδοτικά ωφελήματα. 

Το Υπουργείο Άμυνας που θέλει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και να αρθεί η αδικία, θέλει επίσης να κρατήσει τις ισορροπίες γιατί τυχόν μισθολογική αναβάθμιση των γυναικών υπαξιωματικών θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους άντρες συμβασιούχους οπλίτες. Όπως αναφέρθηκε στον «Φ», κατά τη σημερινή διαβούλευση όλες οι πλευρές θα προσέλθουν με καλό πνεύμα ώστε να βρεθεί μια εφικτή λύση, διαφορετικά θα αφεθούν τα πράγματα μέχρι να εκδοθεί απόφαση από το Δικαστήριο ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.