Μόνο με άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης αστυνομικοί και πυροσβέστες θα μπορούν να κατέχουν μετοχές σε ιδιωτικές εταιρείες.

Σχετικά νομοσχέδια τα οποία αφορούν την Αστυνομία και την Πυρσοβεστική Yπηρεσία, συζητήθηκαν χθες ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής. Σκοπός τους είναι να μπουν φραγμοί, ρυθμίζοντας θέματα που αφορούν στην ιδιωτική απασχόληση των μελών των εν λόγω σωμάτων και ειδικότερα την κατοχή μετοχών και τη συμμετοχή τους σε διοικητικά συμβούλια ιδιωτικών εταιρειών. Στόχος είναι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις να συνάδουν με τις αντίστοιχες διατάξεις που αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, απαγορεύεται σε αστυνομικούς και πυροσβέστες:

► Να συμμετέχουν στη διοίκηση οποιασδήποτε μη δημόσιας εταιρείας ή συνεταιρισμού ή άλλης επιχείρησης ιδιωτικής φύσης και να κατέχουν μετοχές, ή άλλο συμφέρον σε οποιαδήποτε μη δημόσια εταιρεία ή συνεταιρισμό ή άλλη επιχείρηση ιδιωτικής φύσης.

► Να συμμετέχουν στη διοίκηση οποιασδήποτε δημόσιας εταιρείας. 

► Να αποκτούν μετοχές δημόσιων εταιρειών πέραν του ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου που καθορίζει εκάστοτε ο υπουργός Οικονομικών για τους δημόσιους υπαλλήλους της Δημοκρατίας.

► Να κατέχουν μετοχές σε δημόσια εταιρεία οι οποίες να του προσδίδουν δικαιώματα για έλεγχο ή διοίκηση σε αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιταχυνόμενη ανέλιξη και αυξήσεις για 4.000 αστυνομικούς

Ωστόσο, με άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως η οποία μπορεί να χορηγηθεί μετά από σύσταση του Αρχηγού Αστυνομίας (εφόσον η χορήγηση της δεν είναι ασυμβίβαστη με τα καθήκοντα τους ως μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής), μπορούν να συμμετέχουν στις ακόλουθες δύο περιπτώσεις: Πρώτον, όταν η χορήγηση της άδειας εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και δεύτερο όταν το συμφέρον του μέλους της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στην εταιρεία, τον συνεταιρισμό ή την επιχείρηση ιδιωτικής φύσης προήλθε από κληρονομική διαδοχή και η κατοχή των μετοχών δεν το επηρεάζει στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής η αναπληρώτρια πρόεδρος της, Φωτεινή Τσιρίδου, η νομοθεσία αυτή εναρμονίζει την Αστυνομία και την Πυροσβεστική και με τους δημοσίους υπαλλήλους.