Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι της Κύπρου μετά από έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χαλάζι, ενώ λάσπη έπνιξε οικίες και επιχειρήσεις σε όλες τις επαρχίες. Βράχος καταπλάκωσε το όχημα εργαζόμενου μετά από κατολίσθηση, επιβαίνοντες σε αυτοκίνητα χρειάστηκαν διάσωση και ρυμούλκηση όταν ακινητοποιήθηκαν στα νερά, πτήσεις σημείωσαν καθυστερήσεις, δέντρα κατέρρευσαν, αντικείμενα παρασύρθηκαν. Οι κλήσεις για βοήθεια προς την Πυροσβεστική ξεπέρασαν χθες τις 125, με την Αστυνομία να κλείνει δρόμους αλλά και να εφιστά την προσοχή των οδηγών λόγω των καταρρακτωδών βροχών. Πρόκειται για τα προβλήματα που προκάλεσαν τα παρατεταμένα πρωτοβρόχια, με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκδίδει αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις. Τα φαινόμενα που έφερε το χαμηλό βαρομετρικό που επηρεάζει την περιοχή, αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή, όμως σταδιακά θα εξασθενούν.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέας Κεττής, σημείωσε ότι λόγω των καιρικών φαινομένων η Υπηρεσία δέχθηκε πλήθος κλήσεων και χρειάστηκε να ανταποκριθεί σε αρκετές περιπτώσεις σε όλες τις πόλεις. Η κατάσταση ήταν κατά πολύ χειρότερη από το περασμένο Σαββατοκύριακο, είπε στον «Φ» και πρόσθεσε ότι «χρειάστηκε για διάσωση και ρυμούλκηση επιβαινόντων σε οχήματα, να γίνει άντληση υδάτων, να μετακινηθούν δέντρα και άλλα αντικείμενα». 

Τα περιστατικά, είπε, μέχρι το απόγευμα ξεπέρασαν τα 125. Σε 10 περιπτώσεις στη Λάρνακα χρειάστηκε να γίνει ρυμούλκηση οχημάτων και διάσωση ανθρώπων. Επιπλέον, σε 100 περιπτώσεις έγινε άνοιγμα φρεατίων οχετών όμβριων υδάτων και περίσωση περιουσίας (άνοιγμα υδρορροών). Σε 50 περιπτώσεις άντληση νερού από υποστατικά, υπόγειους χώρους πολυκατοικιών, υπόγεια καταστημάτων και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Κλήσεις έλαβαν και τα συνέργεια της Πολιτικής Άμυνας, τα Δημαρχεία Λάρνακας – Αραδίππου και σε δύο περιπτώσεις βοήθησε και συνεργείο της ΑΗΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

Στη Λευκωσία σε 9 περιπτώσεις έγιναν αντλήσεις νερού από υποστατικά και άνοιγμα φρεατίων οχετών όμβριων υδάτων. Στην Αμμόχωστο σε 6 περιπτώσεις χρειάστηκε άνοιγμα φρεατίων οχετών όμβριων υδάτων, περίσωση περιουσίας (άνοιγμα υδρορροών), άντληση νερού από υποστατικά και από υπόγεια πολυκατοικιών, καταστήματος, χώρου στάθμευσης. Στη Λεμεσό σε 5 περιπτώσεις επενέβη η Υπηρεσία για μετακίνηση δέντρου και άντληση νερού από υποστατικά. Στην Πάφο έγινε μία άντληση νερού από υποστατικό. Η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) επενέβη σε 4 περιπτώσεις για άνοιγμα φρεατίων και άντληση υδάτων σε υπόγειο χώρο στάθμευσης.

«Ο κόσμος υπό τέτοιες καιρικές συνθήκες είναι καλό να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις για λόγους ασφαλείας», ανέφερε ο κ. Κεττής. Οι οδηγοί, υπογράμμισε, δεν πρέπει να περνούν από υπερχειλισμένους ποταμούς. «Ούτε από πλημμυρισμένους δρόμους διότι δεν μπορεί να ξέρει κάποιος τι υπάρχει στο οδόστρωμα και δεν μπορεί να γνωρίζει το ύψος του νερού. Είναι επικίνδυνο! Πρέπει να έχουν εναλλακτικές διαδρομές και να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις που εκδίδουν οι Αρχές».

Επιπλέον η Αστυνομία σε αρκετές περιπτώσεις ανακοίνωσε δρόμους που χρειάστηκε να κλείσουν ή που κρίθηκαν επικίνδυνοι, ιδίως στα ορεινά. Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τη δυνατή βροχόπτωση και τη μειωμένη ορατότητα πέντε πτήσεις καθυστέρησαν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Μάλιστα, μία πτήση από την Ιορδανία αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Αμμάν.

Ξεπέρασαν το 100% οι βροχές για τον Οκτώβριο

Την ένταση των φαινομένων υπογράμμισε και ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης, ο οποίος ανέφερε στον «Φ» ότι οι βροχές ήταν τόσο έντονες ώστε να καλύψουν από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής μέχρι χθες το πρωί το ποσοστό της κανονικής βροχής για τον Οκτώβριο. «Υπήρχαν περιοχές που ξεπέρασαν κατά πολύ τα κανονικά επίπεδα. Αυτό συνέβη γύρω από το αεροδρόμιο Πάφου που έφτασε στο 244%. Επίσης, στον Πρόδρομο που έφτασε στο 107% των επιπέδων για την εποχή και στην Αθηαίνου στο 149%».

Είπε ακόμη ότι το σύστημα που επηρεάζει την Κύπρο θα συνεχίσει να δίνει βροχή. Εξάλλου, χθες, ανανεώθηκε η κίτρινη προειδοποίηση τουλάχιστον μέχρι και σήμερα στις 11:00. Όπως αναφέρεται, μεμονωμένες καταιγίδες και χαλάζι αναμένεται να επηρεάσουν τα δυτικά και τα νότια του νησιού. 

Σήμερα ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, ενώ θα σημειώνονται τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες και χαλάζι, αρχικά στα δυτικά και στα νότια παράλια και αργότερα στα ορεινά και το εσωτερικό. «Όμως τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ηπιότερα, τόσο σε διάρκεια όσο και σε ποσότητα νερού. Θα πέφτει βροχή σε λιγότερες περιοχές και σε πιο αραιά διαστήματα». Η θερμοκρασία θα παραμένει έως και πέντε βαθμούς κάτω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή. «Γύρω στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 26 στα παράλια και στους 16 στα ορεινά».

Από αύριο αναμένεται η θερμοκρασία να σημειώσει μικρή άνοδο. «Όσο περνούν οι μέρες θα εξασθενεί το σύστημα και τα φαινόμενα», είπε ο κ. Νικολαΐδης και διευκρίνισε ότι ο καιρός θα παραμείνει συννεφιασμένος και θα σημειώνονται μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Τα πρωτοβρόχια αρκούν για χάος

Τα πρωτοβρόχια φάνηκαν αρκετά για να παραλύσει ολόκληρη η Κύπρος και να πρυτανεύσει το χάος. Δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους. Περιουσίες, οικίες και επιχειρήσεις καταστράφηκαν από τα λασπόνερα. Άνθρωποι κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους. Βεβαίως, ο ένας παράγοντας των προβλημάτων και των καταστροφών είναι η φύση, η οποία δεν επιδέχεται ελέγχου. Ωστόσο, ο άλλος παράγοντας είναι η προνοητικότητα, η ετοιμότητα και τα έργα σε δήμους και κοινότητες.

Τι θα γίνονταν αν κάποιος από τους ανθρώπους στις δέκα περιπτώσεις που χρειάστηκε διάσωση και απεγκλωβισμός από όχημα, έχανε τη ζωή του; Πώς είναι δυνατόν οι βροχές δύο ημερών να θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες;

Ακόμη και στην περίπτωση της κατολίσθησης και του βράχου που καταπλάκωσε οδηγό μπορούν να προκύψουν ευθύνες για απουσία έργων.