Μέσω νομοθετικής ρύθμισης και δη γενετικής εξέτασης θα επιχειρηθεί να καταπολεμηθεί το φαινόμενο ψευδών δηλώσεων πατρότητας στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας, το οποίο έλαβε διαστάσεις.

Σχετικός τροποποιητικός Νόμος έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 22/9, δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή (14/10) και αναμένεται να προγραμματιστεί για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Με την προτεινόμενη τροποποίηση του Περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, ο Έπαρχος ή εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπός του, ο οποίος θεωρείται Ληξίαρχος γεννήσεων και θανάτων για την επαρχία του, θα έχει το δικαίωμα να απαιτεί τη διενέργεια γενετικής εξέτασης (DNA), όταν δεν πείθεται για τη γνησιότητα των εγγράφων που του προσκομίζονται για την έκδοση πιστοποιητικού γεννήσεως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 93% αύξηση αιτητών ασύλου – Μετανάστες 6% του πληθυσμού

Το φαινόμενο με τις ψευδείς δηλώσεις πατρότητας άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα αισθητό περί τις αρχές του 2022. Τότε, η Αστυνομία μετά από υποψίες που είχαν εγερθεί, προχώρησε σε διερεύνηση περιπτώσεων και είχε διαπιστώσει πως σε αριθμό υποθέσεων, Ευρωπαίοι υπήκοοι ψευδώς δήλωναν ως πατεράδες παιδιών αφρικανικής καταγωγής που γεννιούνταν στην Κύπρο.

Το ζήτημα είχε αρχίσει να απασχολεί από τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, πριν κατατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών το τροποποιητικό νομοσχέδιο, ζητήθηκε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα. Κι αυτό γιατί είχαν τεθεί θέματα που αφορούσαν τα προσωπικά δεδομένα.

Είναι ενδεικτικό ότι η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τον τροποιητικό Νόμο, έχει ξεκάθαρη αναφορά στην επεξεργασία της οποίας θα τυγχάνουν τα αποτελέσματα της γενετικής εξέτασης. Κι αυτό σε μια προσπάθεια να παρακαμφθεί το κώλυμα που υπήρχε σε σχέση με τα συνταγματικά δικαιώματα των αιτητών.

Η πρόταση προνοεί την τροποποίηση του άρθρου 14 του βασικού Νόμου, ως ακολούθως: «Ο ληξίαρχος δύναται να απαιτεί τη διενέργεια γενετικής εξέτασης (DNA), ως έσχατο μέτρο, όταν δεν έχει πεισθεί ότι τα γεγονότα, κατά την έννοια του άρθρου 13 είναι ορθά και υπάρχουν εκ πρώτης όψεως σοβαροί λόγοι που δεν τεκμηριώνουν την ύπαρξη οικογενειακής σχέσης μεταξύ των προσώπων: Νοείται ότι απαγορεύεται η επεξεργασία του πιο πάνω δεδομένου, για σκοπό άλλον απ’ αυτόν που ορίζεται στο άρθρο 13 και σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί της Προστασίας των Φυσικών Προσώπων Έναντι της Επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Ελεύθερης Κυκλοφορίας των Δεδομένων αυτών Νόμου, όπως αυτό εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται».

Κατά τη συζήτηση στο νομοθετικό Σώμα θα ξεκαθαριστούν και παρεμφερή ζητήματα. Ένα απ’ αυτά αφορά και το υψηλό κόστος της επιστημονικής εξέτασης.

Ε/κ «πατεράδες»

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση που έλαβε χθες ο «Φ», η Αστυνομία από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και σήμερα έχει διερευνήσει συνολικά οκτώ υποθέσεις.

Μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, έχει προχωρήσει στην καταχώριση τεσσάρων υποθέσεων ενώπιον Δικαστηρίων. Τρεις εξ αυτών καταχωρίσθηκαν στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, ενώ η τέταρτη τέθηκε ενώπιον Επαρχιακού Δικαστηρίου.

Οι άλλες τέσσερις υποθέσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο διερεύνησης. Σύμφωνα με την πληροφόρηση της οποίας τύχαμε, εκκρεμούν αιτήματα συνδρομής από Αρχές του εξωτερικού.

Βάσει των καταγγελιών που κλήθηκε να διερευνήσει η Αστυνομία και στις οκτώ υποθέσεις τα νεογνά για τα οποία επιχειρήθηκε έκδοση πιστοποιητικού γεννήσεως, γεννήθηκαν από Αφρικανές μητέρες. Στη συντριπτική πλειοψηφία ως πατεράδες εμφανίζονταν Ελληνοκύπριοι υπήκοοι, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ο ψευδώς δηλωμένος ως πατέρας ήταν από τρίτη χώρα, αλλά είχε ιδιότητα Ευρωπαίου πολίτη. Η δε ταρίφα για τους «ψευδοπατέρες» ανερχόταν σε μερικές χιλιάδες ευρώ. Όσο για τα κίνητρα, η μητέρα και το νεογέννητο παιδί της θα αποκτούσαν προνόμια λόγω της ιδιότητας Ευρωπαίου πολίτη (παραμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία). Κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να τύχει κι άλλων ωφελημάτων ως υπήκοος χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταρίφα 5.000 ευρώ

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση που ήρθε στο φως μετά από διερεύνηση της Αστυνομίας στις 9/2/2022. Κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, 42χρονος Αφρικανός κάτοχος σουηδικού διαβατηρίου μετέβη με την 30χρονη Καμερουνέζα στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας για να δηλώσουν τη γέννηση του 20 ημερών βρέφους. Ο 42χρονος παρουσιάστηκε ως βιολογικός γονέας του παιδιού. Ωστόσο, όταν οι κυβερνητικοί λειτουργοί εξέτασαν τα έγγραφα που προσκομίστηκαν, αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και ειδοποίησαν την Αστυνομία.

Από τις εξετάσεις, αποκαλύφθηκε και η κομπίνα, με τον 42χρονο να ομολογεί ότι η 30χρονη και ο σύντροφός της του είχαν προσφέρει 5.000 ευρώ για την ψευδή δήλωση και πως του είχαν καταβάλει προκαταβολή 2.000 ευρώ. Την απάτη παραδέχθηκε και η 30χρονη. Είχε ακολουθήσει η σύλληψη του πραγματικού πατέρα, 30χρονου από την Ουγκάντα. Είχε καταχωρισθεί υπόθεση σε βάρος των τριών προσώπων (18/2), τα οποία μεταξύ άλλων αντιμετώπιζαν κατηγορίες συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.