Ξεκαθάρισαν όλες οι νέες θέσεις Δικαστών που θα χρειαστούν για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης. Πρόκειται για πρωτοφανείς αριθμούς δικαστών που θα χρειαστεί να προσληφθούν ώστε από την αρχή του 2023 να εφαρμοστεί η δικαστική μεταρρύθμιση.

Συνολικά, θα χρειαστούν 40 νέοι Δικαστές για όλες τις βαθμίδες των Δικαστηρίων με αποτέλεσμα ήδη να έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για πλήρωσή τους. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι νέοι Δικαστές αλλά και οι υποδομές θα πρέπει να είναι έτοιμα ώστε την 1η Ιανουαρίου 2023 να αρχίσει η εφαρμογή της μεγάλης μεταρρύθμισης.

Την περασμένη βδομάδα συνήλθε το Μεταβατικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, για σκοπούς παροχής συμβουλών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με την καταλληλότητα των υποψήφιων Δικαστών ή δικηγόρων σε διαδικασία διορισμού μελών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου ή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αναλόγως της περιπτώσεως. Το Μεταβατικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο δέχεται υποβολή ενδιαφέροντος προς διορισμό τριών Δικαστών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και δύο Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Όπως αναφέρεται, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον με επιστολή στον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Πρόεδρο Μεταβατικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, μέχρι την 27η Οκτωβρίου, 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανάλυση: Δικαστική μεταρρύθμιση ή απορρύθμιση

Όπως τονίζει το Συμβούλιο, ουδείς διορίζεται ως Δικαστής του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου ή ως Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου εάν δεν είναι δικηγόρος κατέχων τα προς τούτο προσόντα με δωδεκαετή τουλάχιστον άσκηση του επαγγέλματος και ανωτάτου επαγγελματικού και ηθικού επιπέδου. Νοείται ότι, για τον διορισμό Δικαστή του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου λαμβάνεται υπόψη η ευρεία γνώση του ενδιαφερομένου σε θέματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου ή/και δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή/και δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή η αποδεδειγμένη πείρα στον χειρισμό παρόμοιων υποθέσεων. Για τον διορισμό Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου λαμβάνεται υπόψη η ευρεία γνώση του υποψηφίου σε θέματα αστικού ή ποινικού δικαίου ή/και δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή/και δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή η αποδεδειγμένη πείρα στον χειρισμό παρόμοιων υποθέσεων.

Πρόσφατα, το μεταβατικό Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο έχει προκηρύξει 16 νέες θέσεις στο Εφετείο, πέντε θέσεις στο νεοσυσταθέν Εμπορικό Δικαστήριο, δύο θέσεις Δικαστών στο Ναυτοδικείο, 11 θέσεις Επαρχιακών Δικαστών, μια θέση στο Οικογενειακό Δικαστήριο, τρεις θέσεις Δικαστών στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και δυο θέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο. Οι πέντε τελευταίες θέσεις είναι απαραίτητες για να γίνει ο διαχωρισμός του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και Ανώτατο Δικαστήριο, όπως προβλέπεται από τη νέα νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή στο πλαίσιο τις μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη. Με τις θέσεις αυτές η Κύπρος αλλάζει κατηγορία ανά 100.000 κατοίκους, ωστόσο, δεν φτάνει τον μέσο όρο της ΕΕ.