Αίσθηση προκαλεί η ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Κουκουμά στον υπουργό Εργασίας, ως προς το κατά πόσον επιβάλλεται στους υπαλλήλους συγκεκριμένων καταστημάτων να μένουν όρθιοι ακόμη και όταν δεν υπάρχουν πελάτες σε αυτά.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του βουλευτή Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ αναφέρεται πως, «ανεπίσημες καταγγελίες και αναφορές από εργαζομένους σε υπηρεσίες και στο εμπόριο (φούρνους, φρουταρίες, υπεραγορές, καταστήματα ένδυσης/υπόδησης κ.λπ.) αφορούν σε εργοδοτική πρακτική που απαγορεύει στους εργαζομένους να καθίσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του εργάσιμου χρόνου τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η χαρτογράφηση των εργαζομένων στην Κύπρο

Με βάση τις ίδιες καταγγελίες, «εργοδότες απαιτούν τη συνεχή ορθοστασία των εργαζομένων ακόμα και όταν αυτό δεν απαιτείται από τη φύση της δουλειάς που εκτελούν ή/και όταν δεν υπάρχει πελάτης εντός του καταστήματος». Ο κ. Κουκουμάς, επικαλούμενος τις ίδιες πηγές, προσθέτει πως «προκειμένου να διασφαλιστεί η αδιάκοπη ορθοστασία των εργαζομένων, δεν υπάρχουν καν καρέκλες ή σκαμπό στον χώρο του καταστήματος για ολιγόλεπτη, έστω, ξεκούραση των εργαζομένων». 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ανάμεσα σ’ άλλα καλεί τον κ. Κούσιο να ενημερώσει τη Βουλή «αν κρίνει ικανοποιητικό το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο με βάση το οποίο oπoιoδήπoτε πρόσωπo στηv εργασία έχει κατά τη διάρκεια της απασχόλησής τoυ εύλoγη δυvατότητα vα κάθεται, χωρίς vα επηρεάζεται δυσμεvώς η εργασία τoυ και ότι πρέπει vα παρέχovται και συvτηρoύvται για χρήση κατάλληλα καθίσματα πoυ vα τo διευκoλύvoυv vα εκμεταλλεύεται αυτές τις δυvατότητες.